11 000 syriska pass kontrollerade av IS – Sverige utfärdar allmän asylrätt

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Torsdag 28 Nov 2019 2019-11-28
E-post 4182

Samtidigt som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan nu förbereder för storskalig repatriering av europeiska IS-anhängare till sina ursprungsländer, något som har stöd från bland annat Carl Bildt och Pierre Schori, så finns ett stort mörkertal av IS-mördare mitt bland oss. Mellan 11 000 och  18 000 syriska blanka pass är i IS kontroll och al Qaidas kontroll och innehavarna av dessa kan nu få asyl direkt i bland annat Sverige efter att Migrationsverket i augusti gjorde ett nytt rättsligt ställningstagande.

Artikeln som ljudfil:

Ett ordnat återvändande måste inledas omedelbart, manar den internationella tankesmedjan ECFR. Organisationens uppmaning kommer i ett öppet brev som undertecknats av bland andra Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt och före detta S-ministern Pierre Schori. ECFR menar att ett ordnat återförande skulle leda till att de europeiska länderna får kontroll över individer som annars kan fly från osäkra fångläger och genomföra nya terrorattacker.

Enligt Säkerhetspolisen finns ett litet antal svenskar som kan beröras av Turkiets besked att utländska IS-sympatisörer som frihetsberövats ska skickas tillbaka till sina hemländer.

– Det är ett fåtal personer med koppling till Sverige som skulle omfattas av det här beslutet att skicka tillbaka svenskar som det ser ut i dagsläget, säger Ahn-Za Hagström som är analytiker på Säkerhetspolisen, i en intervju med Ekot.

Total har tidigare runt 150 IS-anhängare återvänt till Sverige hitintills varav endast ett fåtal blivit lagförda för brott begågna som enrollerade i den Islamiska Staten. Men det finns ett mörkertal. Sådana som hade andra ursprungsländer kan mycket väl ha tagit sig till bland annat Sverige med hjälp av äkta, men samtidigt falska, resehandlingar inbäddade bland fullt legitima asylsökande.

Bild am Sonntag kundet tidigare avslöja att tyska myndigheter bedömer att så många som 11 100 syriska pass med autentiska serienummer men i övrigt blanka nu finns i det som återstår av den Islamiska Statens kontroll. Totalt bedöms runt 18 000 pass hamnat i IS och Al Qaidas händer. Pass som kommer kunna att användas som resehandling efter att den kompletterats med namn, födelsedata, fotografi och övrig information som gör den till giltig. Bland annat användes denna form av äkta, men samtidigt falska, resehandlingar för de terrorister som genomförde attentaten i Paris 2015 med 130 dödsoffer som följd. De senaste åren har tyska myndigheter kunnat identifiera runt 8 625 falska syriska resehandlingar.

Den tyska säkerhetstjänsten konstaterar att det som återstår av IS nyttjar de återuppståndna flyktingströmmarna, bland annat som effekt av den Turkiska markoffensiven, för att bädda in IS-terrorister för att låta dessa kunna söka skydd i Europa. Söka skydd samt kunna förbereda framtida attacker och infiltrera andra organisationer. Allt i skydd av en falsk syrisk identitet.

Ett exempel på hur detta nyttjats är den nu aktuelle F Hassan som i september åtalades för terrorism och brott mot mänskligheten vid en rättegång i Budapest. Hassan greps 2018 i Budapest och hade tagit sig vidare in i EU med hjälp av det uppehållstillstånd han erhållit i Grekland på grundval av sin falska identitet. En identitet som han byggt upp med hjälp av äkta, men samtidigt falska, resehandlingar. 

Hassan desserterade från den syriska armén 2011, anslöt sig till IS 2014 och deltog i slaget om Homs 2015. Hassan skall ha bland annat halshuggit imamer och deltagit i sprängningar av antika artefakter.

Den stora mängd av försvunna pass som nu används som resehandlingar att under syrisk identitet ta sig in i EU aktualiserar de svenska ställningstagandet att bli mer generös i att ge syrier asyl. Migrationsverket beslutade i augusti om ett nytt rättsligt ställningstagande gällande säkerhetssituationen i Syrien. Rättschef Fredrik Beijer framhöll då att säkerhetsläget i landet är allvarligt och att många syrier även fortsättningsvis kommer beviljas asyl i Sverige.

Migrationsverket tycks inte ta i beaktande att mellan 11 000 och 18 000 syriska pass idag kontrolleras av den Islamiska Staten. För att möjliggöra att så många av deras anhängare, som F Hassan, kan ges tillfälle att söka skydd i EU eller att under falsk flagg kunna infiltrera och utföra attentat.

Ett rimligare beslut, med tanke på det stora antalet syriska äkta pass som nu är utom kontroll, hade varit det motsatta.

Att personer som F Hassan och andra tidigare IS-anhängare utgör ett pass stort hot och att det i kombination med det stora antalet syriska pass som är på drift kan innebära att Sverige nyttjas som ”safe haven” motiverar att ett generellt avslag på asylansökan skall utfärdas om inte personen kan styrka sin identitet på annat sätt.

Ett preliminärt avslag på asylansökan för samtliga som hävdar syriskt medborgarskap och en syrisk identitet eftersom det starkt kan ifrågasättas om den ens är sannolik.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se