Vägval för KD: Tydligt liberalkonservativa eller bara en blå hybridkopia av C och MP?

  • Torsdag 7 Nov 2019 2019-11-07
E-post 367

I helgen samlas Kristdemokraterna för sitt riksting. Ett riksting som kommer avgöra om de kommer ha ett fortsatt diffust förhållningssätt till amerikansk kristen höger och när det kommer till kritan rösta som Miljöpartiet i migrationsfrågor. Eller om de kommer finna sin egen identitet i en liberalkonservativ position höger om mitten. 

Artikeln som ljudfil:

Till helgen samlas Kristdemokraterna till riksting i Umeå. Att det kommer att bli strid om partistyrelsens förslag till ny integrationspolitik står klart efter bland annat Lars Adaktussons m.fl artikel på DN Debatt. De elva, däribland även Acko Ankarberg, menar att

”Majoriteten i KD:s partistyrelse vill införa försörjningskrav för familjeåterförening för att avskräcka föräldrar från att skicka sina barn ensamma hit. Vi blundar inte för att det kan förekomma men stöd saknas för att det skulle vara det vanligaste motivet. Vi säger därför nej och vill behålla rätten till familjeåterförening”.

Det är exakt denna fråga som bröt Kristdemokraternas stigande trend i valet till EU-parlamentet. Partiet hade bara dagarna innan det blev allmänt känt att KD:s migrationspolitik låg närmare Miljöpartiet och Centerpartiet än Moderaternas och Sverigedemokraterna kommit ur balans med Lars Adaktussons voteringar i EU-parlamentet. 

Lars Adaktusson röstade emot abort 22 gånger i Europaparlamentet. Han röstade som enda svensk emot det slutgiltiga fördömandet av Paraguay som nekat en våldtagen 10-årig flicka abort. Adaktusson motiverade sina ställningstaganden i efterhand och att han avgivit en s.k röstförklaring till parlamentet. Men problemet är att någon röstförklaring som motsvarade Adaktussons efterhandsbeskrivning aldrig lämnades in.

Det finns helt enkelt ingen röstförklaring avgiven.

Alternativen är att hans egna tjänstemän eller EU-parlamentet slarvat bort denna eller att Lars Adaktusson farit med osanna uppgifter. Något som är anmärkningsvärt då Adaktusson är tidigare känd som högprofilerad grävande journalist och bör vara väl medveten om att varje uppgift som kan kontrolleras kommer att kontrolleras.

I det drev som blev konsekvensen av Lars Adaktussons ställningstaganden i parlamentet valde han att avbryta valrörelsen och helt enkelt lämna till sin partiledare Ebba Bush Thor och list-ettan Sara Skyttedal att försvara hans ställningstaganden. Lars Adaktusson smet ut genom bakdörren när det började blåsa.

Lika hård och tuff i en avgörande valspurt som en sönderkokt sparris.

Med de övriga handlingar och aktiviteter som omgärdat Lars Adaktusson ges snarast bilden av att trivas bäst i sällskap med det som i USA kallas för “Christian Right” eller fritt översatt till svenska ”Kristen höger” med allt vad det innebär.  Även om Adaktusson själv i efterhand menar att han inte alls har extrema åsikter. Denna kristna höger har dock en historia av ett apologetiskt förhållningssätt till odemokratiska rörelser.

Kristen höger Christian Right

Någon klar definition på vad som avgränsar denna rörelse finns inte. I många avseenden överlappar den värdekonservativa kristna högerns politiska ståndpunkter med en mer generell politisk konservatism eller höger. Dock så kan fraktioner inom konservatismen ställa sig kritiska mot vissa av den kristna högerns ståndpunkter. Bland annat så kan konservativa mena att den kristna högern blandar ihop religion och politik, då man söker grunda politiska ståndpunkter på en religiös grund.

De frågor som brukar genomsyra det som kallas för kristen höger i USA är:

  • Abortmotstånd
  • Värnande av traditionella så kallade familjevärderingar, inklusive kritik mot promiskuitet och den homosexuella "livsstilen"
  • Kristen sionism
  • Avskaffande av förbudet mot (kristen) bön i skolorna
  • Förespråkande av att skolor undervisar i (kristen) kreationism eller (kristen) intelligent design i stället för, eller som alternativ till evolutionsteorin.

Adaktussons deltagande på den senaste av Political Network for Value konferenser kan utgöra ett exempel. På den senaste  konferensen som Adaktusson deltog på var bland annat Jaime Mayor Oreja, som tidigare ska ha kallat Francos fascistiska diktatur för ”en extraordinärt fridfull period”. Även Ungerns familjeminister Katalin Novák, som arbetar mot abort och för att fler ungerska barn ska födas, var på plats. Under mötet ska arrangörens ordförande Brian Brown ha pekat ut filantropen George Soros som en huvudfiende.

Helgens riksting kommer bli avgörande om Kristdemokraterna kan ta tillbaka det positiva moment de hade fram till  EU-valets slutspurt. Ett moment som kom ur balans med Adaktussons abortvoteringar och försvinnande i valspurten och som till slut knäcktes av hans nu kända åsikter om migration. Om Adaktusson och Ankarbergs linje om anhörigmigration vinner gehör kommer partiet att få fortsätta dras med linjen att

”Låta som Sverigedemokrater men när det blir allvar fega ur och rösta som Centerpartiet och Miljöpartiet”.

samt  att fortsätta ha ett diffust förhållningssätt till det som kallas ”Kristen höger”. Kombinationen mellan kristen höger med en migrationspolitik som närmast är identisk med Miljöpartiets och Centerpartiets skulle skapa en unik hybrid i svensk politik.

Med allt vad det innebär för Kristdemokraternas framtid.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se