Vänsterpartiet höjer de politiska insatserna i en redan farlig situation

  • Torsdag 21 Nov 2019 2019-11-21
E-post 193

Vänsterpartiets hot om misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark saknar saklig grund och riskerar att framkalla ett parlamentariskt kaos. Ett kaos som kan vara samhällsfarligt när Sverige rör sig ut på okända, och stormiga, hav.

Vänsterpartiet hotar med att väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), meddelar V-ledaren Jonas Sjöstedt på en presskonferens.

– Regeringen måste stoppa utvecklingen och ingripa för att se till att de som behöver Arbetsförmedlingens stöd och service får det i framtiden, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt på en presskonferens, och fortsätter:

– Om regeringen låter det här kaoset fortsätta kommer vi kontakta Moderaterna för att gemensamt gå fram med ett misstroende.

Beskedet från Vänsterpartiet kommer efter de senaste veckornas kritik mot att Arbetsförmedlingen inom två år ska låta fristående aktörer ta över uppgiften att matcha arbetssökande mot lediga jobb.

Vänsterpartiet har nu fört ett redan instabilt parlamentariskt läge till något som kan resultera i en farlig kaossituation. Även om många, till och med en majoritet av den svenska väljarkåren är missnöjd med Stefan Löfven som regeringsbildare är en svag och osäker kapten ett bättre alternativ för Sverige än att inte ha någon kapten vid rodret när Sverige nu rör sig ut på ett stormigt och osäkert hav.

Inledningsvis är misstroendet mot Eva Nordmark fullständigt grundlöst då hon tog över ämbetet i samband med regeringsförklaringen efter sommaren. Hon fick redan från början i knät en politisk överenskommelse som hon inte varit del av att förhandla fram och som baseras på Martin Ådahls, C, modell för arbetsmarknadspolitik. En lösning som inte ens har stöd i moderaterna eller liberalerna. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har öppnat för att omförhandla just den punkten av 73-punktsöverenskommelsen. Det finns därmed inga sakskäl till ett misstroende mot Eva Nordmark som dessutom utgör en av totalt fyra statsråd som de facto är kunniga inom sitt respektive ansvarsområde. 

De fyra socialdemokratiska statsråd som kan sägas bära regeringen Löfven är förutom Eva Nordmark; Magdalena Andersson, Peter Hultqvist samt Thomas Eneroth. Övriga är mer att betrakta som statister eller politiska spelare som leder en i allt väsentligt svag kapten i form av Stefan Löfven. Skulle vänsterpartiets misstroende få riksdagens gehör skulle det riskera att kasta ut Sverige i en parlamentarisk situation som saknar historiskt motstycke.

Misstroendevotumet mot justitieminister Morgan Johansson var tvärtom det mot Eva Nordmark sakligt motiverat. Det räcker med att gå igenom lagrådets remissvar för den senaste mandatperioden samt Riksrevisionens granskningsrapport från 2017 för att sluta sig till att chefen för Justitiedepartementet inte är rätt man för ämbetet.

De femtio stiftade lagarna är dessutom inte ett mått på effektiviteten inom det rättspolitiska området trots att huvuddelen av Sveriges journalister tycks tro det. Ett rimligare mått vore att antalet brott sjönk och att antalet lagförda grova livsstilskriminella personer försvann från gatumiljöerna. Idag är inte ens det logistiskt möjligt då kriminalvården även de tvingats deklarera en nationell särskild händelse. På landets säkerhetsanstalter, klass 1 och 2, råder idag mer än 100 procents beläggning. Och det innan effekterna av operation Rimfrost börjat märkas av. Kriminalvården är explicit Morgan Johanssons ansvarsområde sedan fem år tillbaka.

I tillägg till detta tog det justitiedepartementet mer än arton månader att hörsamma polisens krav att reformera lagrummen och villkoren för Ordningsvakter. Innan inrikesminister Mikael Damberg tog tag i frågan efter regeringsombildningen hade denna förfrågan eller begäran fastnat i mer än ett år hos just Morgan Johansson. Det krävdes en regeringsombildning för att få fart på justitiedepartementet.

Vänsterpartiet har höjt insatserna samtidigt som Sverige går in i en lågkonjunktur som kommer slå historiskt hårt på den allmänna välfärden.

Även om det är osannolikt att Stefan Löfven skulle lämna in för denna fråga så driver det samtidigt honom närmare en punkt där även han har fått nog. Med tanke på den kritik som, med all rätt, riktats mot regeringens förmåga att möta livsstilskriminella gäng så kan inte Löfven rimligen tåla så mycket mer. Särskilt inte när en minister som står helt utan skuld för dagens situation och förd politik beskylls för att vara oansvarig av vänsterpartiet.

Och då kastas Sverige ut på ett okänt hav utan kapten istället. Av Vänsterpartiet som inte i några avseenden verkar ha förstått allvaret i dagens situation. En osäker och svag kapten är i alla tänkbara fall bättre än ingen alls.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.