Analys: LO och Socialdemokraterna har passerat en “tipping point”

© Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Onsdag 11 Dec 2019 2019-12-11
E-post 1834

SCB publicerade under tisdagen de nedbrutna siffrorna från den senaste partisympatiundersökningen. Siffrorna vittnar om ett stort drama när de bryts ner. Arbetarrörelsen går nu igenom en kraftig förändring. Socialdemokraterna och LO har nu passerat en ”tipping point” där utvecklingen sannolikt inte längre går att hejda. Socialdemokraterna är inte längre ett arbetstagarparti. Det utvecklas mer och mer till att bli ett bidragstagarparti för utrikes födda. Men inte ens den positionen är ohotad.

Artikeln som ljudfil:

Efter valet 2018 menade tidigare justitieministern Thomas Bodström att Socialdemokraterna borde byta namn, bryta med LO och satsa på ”den gode invandraren” för att vända trenden efter partiets historiskt dåliga valresultat.

– “Det är inte arbetarklassen som är längst ner längre, det ser inte ut så. Jag tycker att många, många fler ska känna sig lockade till Socialdemokraterna” menade Bodström i en intervju med SVT efter valet.

Landsorganisationen, LO, valde att inte bemöta utspelet. Men i praktiken har Bodströms önskemål redan uppfyllts. Men vissa tecken på att omstöpningen av partiet inte är klar ännu finns och att ytterligare dramatik är att vänta. Dramatik som inte ens Thomas Bodström kunde förutse när han uttalade sitt önskemål.

Som premiummedlem eller prenumerant kan du ta del av hela den inlästa artikeln i skrift men med länkar till källor samt övrig tilläggsinformation. Du kan bli prenumerant som prov i fjorton dagar för en krona.

Ljudfilen tillgänglig för alla men som prenumerant får du därmed tillgång till alla källor som bygger artikeln.

Bli prenumerant och stöd fortsatt oberoende granskning och oberoende opinonsjournalistik.

Det presstöd som riksdag och regering gemensamt kommit överens om premierar endast etablerade koncerner som Bonnier och Schibstedt varför vi är helt beroende av prenumerationer. Även om tiderna är bistra så är det ingen annan än prenumeranterna och donatorerna som kan täcka upp för oss.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se