Det är skillnad på journalister och journalister

  • Söndag 15 Dec 2019 2019-12-15
E-post 3140

Polis, åklagare och övrigt rättsväsende samt media och Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg gör skillnad på journalister och journalister. Fortsätter utvecklingen i denna riktning har inte bara det samhälle vi tror oss leva i, utan även Robert Aschberg personligen, förlorat slaget och spelar bara mörka krafter som vill något annat i händerna.

Det är skillnad på journalister och journalister. Nät-tabloiden Nyheter Idag är, utöver Joakim Lamotte själv, den enda media som rapporterat om de angrepp på Lamotte som skedde under hans reportage från Trollhättan. Lamotte har fått kritik av bland annat Aftonbladets Robert Aschberg som i förklenande ordalag anslutit sig till de redaktioner som ser ner på det de kallar för ”Swish-journalistik”:  Aschberg går så långt att han anser att Lamotte tar på sig en ”offerkofta” när han beskriver Lamottes tillvaro.

Denna offerkofta skyddade dock inte Lamotte nämnvärt under hans reportage i bostadsområdet Kronogården i Trollhättan där polisen stod maktlös eller passiv vid sidan om medan Lamotte misshandlades och fick sin utrurstning vandaliserad eller stulen. Inte heller har Aschberg, som ordförande i Pubilicistklubben, gjort något i efterhand för att försvara oberoende journalisters rätt och möjligheter att genomföra reportage i utsatta områden. Robert Aschberg menar vidare att Joakim Lamottes livesändningar från olika platser i landet är ofarliga. Sedan gårdagen har Transportarbetareförbundet utfärdat skyddsstopp för väktare och ordningsvakter att arbeta i Kronogården. Arbetsmiljön anses vara för farlig av Transportarbetarförbundets regionala skyddsombud som får stöd av polisen i sin bedömning. Trots Robert Aschbergs uttalanden om motsatsen.

Det finns en rad olika åsikter om Joakim Lamottes journalistik i allmänhet och hur han presenterar sina nyheter i synnerhet. 

Lamotte har arbetat som reporter på SVT, bland annat för programmen Uppdrag granskning och Debatt. Mellan 2014 och 2018 var han krönikör på Göteborgs-Posten. Sedan 2015 har Lamotte, som då började kalla sig för oberoende journalist, regelbundet publicerat material på sin Facebooksida, i form av livevideor och textinlägg. Ämnena rör sig främst kring kriminalitet, integration, feminism och jämställdhet, där han väver ihop journalistiken med debatterandet i reportagen. Hans facebooksida hade cirka 200 000 följare i maj 2019. Som frilansjournalist har Lamotte ifrågasatt landets nyhetsmedier. Hans journalistik har kritiserats av såväl yrkesverksamma journalister som av allmänheten, på grund av sina ofta sensationalistiska ämnesval, sin nyhetsvärdering och sitt sätt att vinkla nyheter.

Men oaktat vad den enskilde, inklusive Robert Aschberg, tycker om Lamotte på ett personligt plan är han en journalist som agerar inom det grundlagsskyddade lagrum som omfattar yttrandefrihet och tryckfrihet. Det föranleder, eller borde föranleda, en mer principiell diskussion. Och i det sammanhanget även omfatta polisens oförmåga eller ovilja att ge Lamotte skydd under hans yrkesutövning vilket är uppseendeväckande. Lika uppseendeväckande är även hur Publicistklubbens ordförande ser på Lamotte och de risker den senare utsätter sig för i sitt arbete att belysa Sveriges baksida. 

Enligt Aschberg ikläder sig Lamotte bara en offerkofta och att Aschberg i egenskap av att vara ordförande för Publicistklubben sedan konsekvent inte kommenterar det faktiska hat, det våld och de hot som Lamotte får erfara. Särskilt inte efter händelserna i Trollhättan. Aschberg har sedan dess inte hörts kommentera någonting.

När Expressens tidigare chefredaktör Thomas Mattsson utsattes för personlig förföljelse fick det stora rubriker i flera medier. På samma sätt ropar bland annat Expressen efter att journalister skall få ökat skydd i kraft av sitt yrkesval efter att Nordiska Motståndsrörelsen hällt ut skräp utanför journalisters bostäder. Även hot mot Aftonbladets journalister leder till nyhetsbevakning och i förekommande fall fällande domar. 

Och samma fråga kommer dock obevekligen om Joakim Lamotte omfattas av samma engagemang och skydd av lagen. Robert Aschberg själv åtnjuter i varje fall dokumenterat skydd av både lag och andra mediehus. DN är ett exempel på media som noga rapporterar om Aschbergs utsatthet som journalist och debattör. Men inte om Lamotte. Trots att formaten är identiska. Bägge tar in samhällsdebatten och sina egna preferenser öppet i nyhetsrapporteringen. Men från olika perspektiv. Men frågan är om Joakim Lamotte då skulle omfattas av detta skydd är obesvarad. Av polisen. Av åklagare. Av Publicistklubben. Av kulturministern.

Det är orimligt att påstå att någon av dessa två journalister, Aschberg respektive Lamotte, är neutrala i sin rapportering. Och det är det som gör bägge till intressanta. Men. Det är bara den ene som åtnjuter statens och samhällets skydd. Och som dessutom själv från en maktposition agerar för att misstänkliggöra den andre.

Det finns uppenbara risker i detta. Oaktat vad Aschberg kan ha för ädelt syfte med att förminska sin konkurrent och branchkollega Joakim Lamotte så spär polisens, övrig medias och Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg på centrifugalkrafterna. Krafter som får vatten på sin kvarn när de stämplar övrig media som etablerad och en del av ”Lügen-media”, ett begrepp myntat av nazisterna på 1930-talet. En judisk världskonspiration som låg bakom medias påstått ensidiga rapportering. Och både etablerad media och Robert Aschberg hjälper nu dessa krafter på traven genom att aktivt tysta ner det faktiska övergrepp på den fria journalistiken som skett genom de dokumenterade attackerna på Joakim Lamotte.

Att man sedan inte håller med Lamotte om nyhetsvärdering och vinkel är en annan diskussion. Men.

När polis, åklagare, övrig media och Publicistklubben bara verkar vilja skydda en sorts journalister och en sorts nyhetsbevakning befinner sig samhället på ett sluttande plan. Vi kan ha, och har sannolikt, åsikter om både Aschbergs och Lamottes journalistik och publicistiska idé. Men om vi bara ger den ene skydd, trots att de skall vara lika inför lagen så har vi faktiskt redan förlorat slaget mot de krafter som vill något annat med Sverige.

Då har inte bara det samhälle vi tror oss leva i, utan även Robert Aschberg personligen, förlorat slaget och spelar bara mörka krafter som vill något annat med Sverige i händerna.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se