Norrby-rapporten uppmärksammar den dolda rasismen

Arabisk slavkaravan med afrikanska slavar. Foto: Wikipedia.
  • Torsdag 26 Dec 2019 2019-12-26
E-post 2142

Borås stad är en av de första att våga nämna en form av rasism ingen vågat prata om tidigare. Om än i en inte ännu officiellt publicerad rapport. Opinionsläget för att uppmärksamma den arabiska och afrikanska rasismen tidigare har inte varit gynnsamt. Av, visar det sig, lätt insedda skäl. Denna form av rasism, med rötter i den arabiska slavhandeln, är i Sverige för att stanna om inte såväl forskning som samhälle börjar arbeta mot den.

Norrbystudien, över det utsatta området i Borås, uppmärksammar en företeelse som negligerats av svensk forskning om rasism. Den importerade och mer än 1 000 år gamla rasismen som nu fått en renässans i Sverige.

Vi är beroende av er läsare för vår överlevnad. Det presstöd som betalas ut till media är skräddarsytt för etablerade tidningskoncerner som Bonnier och Schibstedt. Nyetablerad media som Ledarsidorna.se diskrimineras av staten trots att just Ledarsidorna.se bedöms ha högre kvalitet än bland annat Sveriges Radio och Dagens Nyheter enligt Reuters Institute vid Oxford University stora europeiska kartläggning 2018.

Tycker du att vi gör skillnad bli gärna prenumerant. Som prenumerant och premiumkund kan du ta del av hela artikeln med länkar till källor samt övrig tilläggsinformation.

Bli prenumerant och stöd fortsatt oberoende journalistik och  granskning av av Sverige.

Du kan bli prenumerant på prov för en krona i fjorton dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se