Den Mästrande Medelklassen

Hieronymus Bosch (1450-1516): The Harrowing of Hell
  • Söndag 26 Jan 2020 2020-01-26
E-post 1877

Nu i dagarna tror jag fler av oss är skrämda av coronavirusets hastiga spridning än av Greta Thunbergs undergångsprofetior lierade till klimat och vår konsumtion. I ett land snart utan kristendom är det ändå något bibliskt över att viruset syns ha kommit från orm. I ett samhälle utan auktoritet växer sekterna som ger människor i behov av tro och gemenskap just detta. Det skapas en gudinna, profeter och lärljungar.

När de religiösa krafterna växte i Iran skildrade media ofta hur religiösa ordningsvakter sprang omkring i basarerna och piskade kvinnor som gick barhuvade.

I Sverige har den skola som startades av Greta Thunberg i syfte att peka ut alla som inte följde hennes evangelium fyllts på av självrättfärdiga, främst medelklasskvinnor, som vill få oss att skämmas över den mat vi äter, de plastpåsar vi köper, våra kläder, flygresor och vårt bilkörande. B-skådespelare har hängt på med varierande framgång. 

I Storbritannien valde Meghan Markle att bryta sig loss från det brittiska kungahuset för att, alltjämt med kungligt ekonomiskt stöd, fara jorden runt och predika levnadsregler. Främst för vita människor, inte för asiater som säljer orm, råtta och varg på öppna marknadsplatser. 

I Sverige är det senaste exemplet på denna inbilska attityd skådespelerskan Lena Endre som i en TT-intervju häromdagen ansåg att de äldre i Sverige bör känna skam. Satirikern Jens Ganman, som häromdagen utsågs till årets Svensk av tidskriften Fokus blev kallad rasist av Fredrik Reinfeldts förra talskrivare Moa Berglöf på twitter: 

2015 var volontären årets svensk. I år blev det tydligen rasisten.

Lika stark som sektmedlemmars tilltro till sin egen övertygelse är deras hat mot de som står emot. De för inte tankarna till en godhetsrörelse utan snarare till medeltida häxprocesser.

Den tyske psykologen Erich Fromm skrev strax efter andra världskrigets slut en bästsäljare, Flykten från Friheten, där han bland annat förklarar nazismens framgångar med människans fruktan för ensamheten och tröst i att tillhöra en grupp.

Den franske författaren Pascal Bruckner har nått stora internationella framgångar med sin bok Den vite Mannens Tårar som behandlar det återkommande skuldbeläggandet av den vite europeiske mannen.

Samma tankegångar togs upp nyligen i Storbritannien där den brittiske skådespelaren Laurence Fox väckte stor uppmärksamhet då han i BBCs Question Time reagerade högljutt mot Woke-fenomenet som skuldbelägger allt och alla som inte ingår i den politiskt korrekta gruppens värdegrund. En värdegrund som bygger på en av gruppen definierad ras- och social rättvisa. Och skurken är densamme.

De mästrande grupperna kommer sällan från överklassen som semestrar i St Moritz och på västindiska St Barth. Inte heller från eliten som flugit in i sina privatplan till Davos och snarast för tankarna till behovet av en dominatrix när de lyssnar till Greta Thunberg. Inte från de lågavlönade undersköterskorna eller stora LO grupperna. De kommer från en ofta skattefinansierad del av medelklassen.

De talar om för oss att det räcker inte att arbeta, sköta sig, uppfostra barnen och odla sin trädgård. Sitta i bilköer på väg till jobbet och spara ihop till semester en gång om året.

Nej de har en lista för oss, en självspäkelse som ska vandra som en skugga med oss dagligen utan möjlighet till vare sig katolsk bikt och förlåtelse eller protestantisk förhoppning om ett godkännande vid Yttersta domen. Som en minneslapp i fickan eller anteckning i mobilen ska vi känna skam:

  • Klimatskam
  • Plastpåseskam
  • Bensinskam
  • Flygskam
  • Köttskam
  • Klädskam

Jag tror inte att jag någonsin sett så många ha kvar sina adventsljusstakar i fönstren som i år. I sen januari lyser de upp vårt inre mörker och balkonger och trädgårdar fylls av ljusslingor som för att mota bort det yttre mörker som känns alltmer påträngande. Ska vi inte känna skam för el och julgranar?

Jens Ganman tillhör den sortens modiga gycklare som Ricky Gervais och i viss utsträckning den  brittiska konservativa tidskriften Spiked. Gervais väckte internationell uppmärksamhet när han vid senaste Golden Globegalan attackerade de närvarande godhetsapostlarna bland skådespelarna:  

”You’re in no position to lecture the public”.

Och Spiked, som förhållit sig avvaktande till Gretafenomenet erbjuder i sin webbutik nu även en t-shirt med trycket ”Save Greta”. För vad blir det av Greta när den mästrande medelklassen funnit andra profeter och nya skuldbelägganden?

Som med många andra saker som är trendiga kommer även den här tanken gå ur tiden. Frågan är hur många sömnlösa nätter, opåkallad ångest och depression den har skapat.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se