Land du förlorade

© Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se®
  • Söndag 19 Jan 2020 2020-01-19
E-post 6024

Vi alla vet det. Från yttersta vänstern som alltmer desperat vill hävda att kejsarens kläder är om möjligt mer praktfulla än någonsin till de som nu i kör stämmer upp i att kejsaren är naken. Sverige kraschar. Ekonomiskt, socialt och säkerhetsmässigt. Känslan av att våra folkvalda, polisen och andra samhällsaktörer antingen övergivit oss, är för inkompetenta eller nonchalanta är utbredd. I år måste skarpa åtgärder till för att återställa det vi kallat Sverige. Alla samordningsnummer måste kontrolleras, bidragsdjungeln saneras och lagstiftningen skärpas även för unga brottslingar.

Hovås ligger en knapp mil söder om centrala Göteborg. Det är ett välmående expansivt område, med stor borgerlig majoritet, anrik golfbana och berömda badhytter vid den inbjudande stranden. Det finns två skolor på ett par kilometers avstånd. Under de senaste veckorna har flera elever i Hovås blivit utsatta för personrån. Rånen har skett i anslutning till skolor och förövarna har i grupp givit sig på enskilda elever.

Ansvarig polis uttryckt sig i en intervju i GP så här:

– Risken att man ska bli utsatt är inte så stor. Så jag skulle säga att man inte behöver tänka på något utan det är sådant som händer ibland men inte så frekvent, säger Lennart Ronnebro.

Och han fortsätter:

-Vi har pratat med många ungdomar under årens lopp och vet att de tar väldigt illa vid sig. Om man inte är van vid våld och hot är det en traumatisk händelse som biter sig fast, säger han.

Polisen säger rent ut ”om man inte är van vid våld och hot”. Jag läste meningen flera gånger då jag inte trodde det var sant. Men sammanfattningsvis antyder Lennart Ronnebro att det blir bättre när man vant sig och att det händer inte alla så man ska inte tänka på det. Det nya normala.

I Kungsbacka, några mil söder om Hovås, har också en rad knivrån inträffat den gångna vintern. I Göteborg sker rånen nu nästan på daglig basis, ofta med knivar eller fysiskt våld inblandat.

De kvinnor jag möter på hundpromenader, joggningsrundor eller på arbetsplatser erkänner öppet att de numera undviker strövområden även på dagtid. Äldre har slutat gå ut efter mörkrets inbrott. Så här ser det ut runt om i Sverige.

Att vår regering, vår passiva riksdag, våra partiledare och deras medarbetarstaber kommit undan så länge beror i hög grad på den skyddande mur våra rikstidningar och public service byggt upp runt dem. Ett färskt exempel är hur SVD och GP rubricerar den senaste Sifomätningen, där SD för första gången i opinionsinstitutets mätningar är störst:

SVD:

SD nya arbetarpartiet – men nästa LO-flykt kan gå vänsterut

GP:

Vänsterpartiet når nya höjder i GP:s Sifo-mätning

Själv har jag aldrig upplevt ett så utbrett raseri under ytan som nu bland människor. För att vara ett så auktoritetsbundet folk är det näst intill omöjligt att begripa hur snabbt all vår tilltro försvunnit. Vår statsminister har mer blivit en källa till underhållning än en auktoritet att hålla sig till. Partiledarna och twittrande riksdagsledamöter tas inte heller på stort allvar.

De senaste åren har vi yrvaket sett vårt land förändras. Men 2020 kan politiker, polismakt och domstolar inte längre räkna med att vi kommer att behålla vår passivtet. Inte inför deras skrämmande passivitet. Nu räcker det med prat i SVT, riksdagen eller på DN debatt. Det här är året då regering och andra förtroendevalda måste agera. Det är året  då journalistkåren måste sluta bete sig aktivistiskt och ta sitt yrke på allvar.

De människor som är antingen förtroendevalda av oss och lever på våra skattepengar liksom den media som avlönas helt eller delvis via våra skattepengar måste ställas till svars. De har del i  att Sverige fått förfalla i en så rasande fart.

Vi har i Sverige ofattbara 873 000 samordningsnummer. För något år sedan visste de flesta av oss inte om  begreppet. Nu får vi höra att uppemot hälften av dessa vet vi i stort sett inget om. Vilka de är, var de bor, hur många identiteter de har. Ett samordningsnummer ges av skatteverket och definieras enligt detsamma:

Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige. Syftet med samordningsnummer är att myndigheter och andra samhällsfunktioner ska kunna identifiera personer även om de inte är folkbokförda i Sverige. 

Närmre miljon människor, vars identitet och uppehållsort ofta inte är styrkt..

Det är uppenbart att så här kan det inte fortsätta. Nu måste alla dessa måste kontrolleras och dras in vid misstanke om felaktigheter. Vi måste införa biometriska ID- handlingar för alla med samordningsnummer för att se till att man inte har multipla identiteter.

All former av bidrag till personer som inte ska ha rätt till sådana ska dras in. Den som  sökt uppehållstillstånd som flykting ska inte få stanna i landet om personen i fråga reser tillbaka till landet den flytt från på besök/semester.

Men det snabbt ökande gatuvåldet och den ökande narkotikahandeln medför också behov av ny lagstiftning. Straffbarhetsåldern i Sverige är 15 år. Det är hög tid att denna ses över. Likaså  följderna för den som är mellan 15 och 18 år.

Idag har de flesta svenskar inte råd att anlita advokater i civilrättsliga ärenden. Samtidigt kan asylsökande använda sig av gratis advokathjälp i en rad överklagandeärenden för att nå exakt den status han eller hon önskar. Helt gratis.

Varje krona som försvinner från det allmänna till bidragsfuskare, vare sig de är ministrar i andra länder eller smusslande bedragare, är en krona som kommunerna inte kan ha till att stötta de svagaste i samhället. Att detta fått pågå så länge gör att man undrar vad riksrevisionen gör och hur kompetenta våra departement egentligen är. Om vi ska tala om den vackra Sverigebilden, som för de flesta av oss innehöll just en kompetent och kraftig statsmakt, så är vad som nu pågått en vådastöt. 

Det är dags att förstå att det kommer att göra ont att bli som andra länder. Våra lagar och vårt system var skyddat under en lång tid av vår gemensamma kultur och etnicitet. Det var förutsägbart att vara svensk och vi visste vad folk gick för. När ett land består av människor som inte vill bedra det allmänna på denna skala och har samma mål och idealbilder behövs inte hårda lagar. 

Nu när vi blir som andra, det vill säga de som inte litar på staten, som inte tror att den gör rätt och som inte känner samma solidaritet, kommer vi att behöva förändras. Tidigare acceptabla beteenden kan inte kvarstå. Om man har fått politisk asyl i Sverige kan man inte återvända till sitt hemland på semester. Då föreligger uppenbarligen inte hot mot liv och lem. Alla samordningsnummer måste återkallas och identitet för asylsökanden behöver styrkas med fingeravtryck eller som i Indien med iris-skanning.

Börja där, politiker och tjänstemän, visa att ni kan slå ner på orättvisor och fusk när det gäller. Eller så kommer snart resten av oss att visa lika mycket respekt som de med fem olika samordningsnummer. 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se