Regeringen gömmer undan statsministern – satsar på säkra kort

  • Fredag 10 Jan 2020 2020-01-10
E-post 776

Gårdagens SVT Aktuellt innehöll en hel del viktiga politiska signaler inför det kommande året. Oaktat sakinnehåll i den direktsända debatten mellan Ebba Bush Thor och Mikael Damberg var laguppställningen från regeringens sida ett tecken i skyn att stora förändringar är att vänta.

I skuggan av den tragiska flygolyckan där upp till 18 personer med svensk anknytning omkom pågår fortfarande en stor inrikespolitisk dramatik. Under gårdagen diskuterade Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor regeringens satsningar med inrikesminister Mikael Damberg i Aktuellt.

Ett impopulärt avtal med en otydlig politik har resulterat i ett mer eller mindre okontrollerbart ras i opinionen för Socialdemokraterna. Samtidigt slåss regeringen i allmänhet och statsministern, som är generellt svag i TV-sända debatter mot ett ras i opinionen där Socialdemokraterna nu börjat etablera sig på nivåer som ligger lägre än tiden strax innan Håkan Juholt avgick som minister.

Det ser nu ut som om Ledarsidorna.se tidigare bedömning slår in. Att regeringen gömmer undan det svagaste kortet i alla publika eller offentliga framträdanden, statsministern och låter andra ta större utrymme. Statsministerns insatser kommer att minimeras till de som ingen annan kan träda in i under överskådlig tid. Stefan Löfven kommer till exempel inte närvara alls på årets ”Folk och Försvar” i Sälen utan överlåter den arenan till försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Ann Linde. Trots att årets program innehåller fler helt avgörande programpunkter som byggandet av ett psykologiskt försvar för att möta hot från omvärlden även inrikes.

Valet av Damberg är inte ointressant. Det naturligaste valet som ersättare för statsministern att försvara Januariavtalet hade varit finansminister Magdalena Andersson. Men även Andersson bedöms vara svag i debatter i jämförelse med till exempel de som satsade på en SSU-karriär från unga år. Andersson å sin sida valde redan från början en mindre publik bana med forskarstudier i nationalekonomi samt en mer tjänstemannainriktad karriär. Andersson har under flera år dessutom levt utanför politiken som överdirektör för Skatteverket. Damberg å andra sidan har både en bakgrund som SSU-ordförande men även varit gruppledare i riksdagen under en dryg halv mandatperiod.

Som gruppledare tog Damberg samtliga riksdagsdebatter när Löfven var partiledare i opposition då Löfven inte satt i riksdagen. Det ligger i gruppledarskapets natur att vara en bred politiker som behärskar både politisk förhandling och debatt även i ämnen som ligger utanför det normala intresse- eller sakområdet. Damberg är en omvittnat bred och skicklig debattör.

Damberg är regeringens säkraste kort i debatter med kort varsel och som väntas få stort genomslag eller är kritiska på annat sätt. Som att vända en negativ spiral.

Detta betyder inte att Damberg på något sätt stärkt sina kort för att kunna bli partiledare efter Löfven. Antipatin mot Damberg ute i partidistrikten är forftafande stor. Den som har bäst möjlighet, om Magdalena Andersson avböjer att efterträda Löfven, är nuvarande socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi som inte bara ses som en SSU-kandidat utan även förvaltat tiden som civilminister väl. Som civilminister med ansvar för kommunernas utveckling har han skapat band med hela partiorganisationen i sina resor. Shekarabi är även de muslimska socialdemokraternas självklara kandidat.

Men allt bygger på att Magdalena Andersson avböjer ett erbjudande från valberedningen som även den annars är uttalat positiv till Ardalan Shekarabi. Ingen annan kandidat kan konkurrera med honom där.

Men året börjar som Ledarsidorna.se predestinerat. De övriga partiledarna kommer få vänja sig vid att endast möta Stefan Löfven i riksdagens partiledardebatter samt de som SVT och TV4 sänder. Tillfällen där Stefan Löfven helt enkelt inte kan utebli.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se