Så deplattformerar Dagens Nyheter debattörer och politiskt förtroendevalda

Peter Wolodarski. © Kjell Nilsson Mäki.
  • Tisdag 21 Jan 2020 2020-01-21
E-post 1087

Det är inte enbart Alexander Bard som Peter Wolodarski i sin roll som ansvarig utgivare för Bonnier-ägda Dagens Nyheter försöker deplattformera. Wolodarski har visat sig vara kapabel till att försöka att även, utan saklig och bevisad grund deplattformera Urban Ahlin. Tidigare talman och idag Sveriges sändebud i Kanada.

”Talang” är den enda familjeunderhållningen på tv som går att titta på som förälder utan att gå under av tristess skriver Karin Ohlsson på Expressen Kultur.

“Där sitter Alexander Bard i juryn, som en av Sveriges mest meriterade artister och musikproducenter. Hans roll i juryn är tydlig: sträng, rättfram, originell. Lite av den galne professorn”.

Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter och Pia Rehnquist, chefredaktör på Sydsvenska Dagbladet anser att Alexander Bard skall skiljas från sitt uppdrag. Som främsta skäl anges att Bard ska ha tagit en debatt mot Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand.

Ohlsson menar att Wolodarski och Rehnquist befinner sig på minst lika hal is som de påstår att Bard gör när de drar igång ett drev som ytterst handlar om att deplattformera Alexander Bard. Wolodarski och Rehnquist visar upp en totalitär syn på åsikts- och yttrandefrihet och lyckas inte med konststycket att ta in att Bards syfte med att ta debatten mot Kasselstrand. Det var för att markera mot Kasselstrand och möta hans politik med sakargument, inte visa sin sympati vilket Wolodarski och Rehnquist febrilt försöker få sina läsare och ägare att hålla med om.

De som följde debatten mellan Bard och Kasselstrand är eniga om att den vanns av Bard som valde att i artig ton och genom civiliserat uppträdande pulvrisera motståndarens argument.

Och det är inte första gången Peter Wolodarski ägnar sig åt deplattformering. Pressens Opinionsnämnd klandrade Dagens Nyheter för att ha åsidosatt god publicistisk sed i nyhetsartiklar och ledare om förre talmannen Urban Ahlin. 

Den 7 december 2017 inledde Dagens Nyheter en serie artiklar om dåvarande talmannen Urban Ahlin. De första publicerades på tidningens webbplats. Under månaderna som följde publicerade tidningen en stor mängd artiklar i samma ämne.

DN berättade bland annat om en kvinna som 2008 arbetade tillsammans med Ahlin, då denne var ordförande i riksdagens utrikesutskott. Kvinnan uppgav sig ha fått flera sms från Ahlin med sexuella anspelningar och ansåg sig sexuellt trakasserad av honom. Kvinnan omplacerades på egen begäran till en annan tjänst.

Urban Ahlin uppgavs av DN av flera anonyma källor ägna sig åt systematiskt maktmissbruk och använda sig av härskarteknik. Ahlin intervjuades av DN och förnekade alla anklagelser. Han menade att det var illvilliga rykten som spreds om honom av människor som ville honom illa.

DN menade även i en ledare den 8 december 2017 bland annat att han ”av partikamrater beskrivs som ett maktmissbrukande svin”.

PON konstaterade att genom att Dagens Nyheter, utan belägg, påstå att Urban Ahlin sextrakasserat flera kvinnor under många år samt kalla honom för ett svin har tidningen, enligt PO, passerat gränsen för det pressetiskt acceptabla.

Även om Urban Ahlin idag är ambassadör i Kanada och för en yttre betraktare klarat sig rimligt väl så blev konsekvensen i realiteten en annan. 

Det är ingen hemlighet att Ahlin hade andra möjligheter till en post-politisk karriär än den som ambassadör innan DN:s artikelserie. Som erfaren utrikespolitiker och talman fanns fler öppningar dagen efter det han lämnat. OECD, OSSE, FN och EU har stort behov av personer med Ahlins kompetens.  Men. Samtliga dessa organisationer räds personer med tveksamma eller solkiga personliga rykten. Framför allt USA ser allvarligt på sexuella trakasserier. Som de som Dagens Nyheter med angivande av inledningsvis anonyma andrahandsuppgifter lät presentera som sanningar. Där det senare visade sig att dessa uppgifter saknade substans.

Även Jan Scherman, tidigare VD för TV 4 har uppmärksammat tveksamheterna i DN:s rapportering vilket annars Ledarsidorna.se var den enda nyhetrapportör som gjorde.

Snarare präglades rapporteringen av spridandet av fake news med opnionpåverkande syfte. Förstärkta rykten. Och det är fortfarande oklart vilket bevisläge som motiverade Peter Wolodarskis publiceringsbeslut då inte någon utredning av parterna Socialdemokraterna eller riksdagen kunnat finna en enda uppgift som styrkte DN:s uppgifter. När inte ens den utpekade kvinnan i socialdemokraternas egen utredning kunde vitsorda DN:s påståenden skapar det inte bara grund för att Peter Wolodarski förklara sina motiv till publiceringen.

Dagens Nyheter har, under Peter Wolodarskis ledarskap, utvecklats till något som bäst kan föra tankarna till den häxjakt på oliktänkande som senator Joseph McCarthy bedrev under 1950-talet. McCarthy kom att förknippas med begreppet “McCarthyism“, som innebär en form av politisk förföljelse av personer som, ofta på vaga grunder, anklagas icke önskvärda sympatier.

Det är inte enbart Alexander Bard som Peter Wolodarski i sin roll som ansvarig utgivare för Bonnier-ägda Dagens Nyheter försöker deplattformera. Wolodarski har visat sig vara kapabel till att försöka att även, utan saklig och bevisad grund deplattformera Urban Ahlin. Tidigare talman och idag Sveriges sändebud i Kanada.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.