Sveriges Radios morgonandakt leds av person som bjudit in Förintelseförnekare

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Måndag 27 Jan 2020 2020-01-27
E-post 2813

Sveriges Radio säger sig värna om det demokratiska samhällets grundtanke och alla människors lika värde. Samtidigt låter de personer leda morgonandakten som i andra sammanhang bjudit in personer som hatar homosexuella och förnekar Förintelsen.

Morgonandakten i Sveriges Radio P1 är ett av de mest lyssnade programmen i kanalen. Sveriges Radio bjuder in olika personer för att hålla i denna dagliga programpunkt med olika teman.

Från Sveriges Radios hemsida går det att utläsa att

Vi arbetar opartiskt. Vi värnar det demokratiska samhällets grundtanke och alla människors lika värde men tar i övrigt inte ställning i olika frågor. Vårt uppdrag är att granska, bevaka och skildra hela samhället. Våra program ska präglas av mångfald och spegla hela landets befolkning. Vi har ett omfattande regelverk att följa, till exempel radio- och tv-lagen, sändningstillståndet och yttrandefrihetsgrundlagen.

Förra veckans morgonandakter tog avstamp i de fem världsreligionerna och har haft “nåd” som tema. Under fredagen leddes andakten av Salim Najar från Lund som utgår från sin muslimska tro. Salim Najar har återkommande bjudits in av Sveriges Radio i olika format.

Najar menar att:

Nåd är enligt min tro något som genomsyrar vår hela existens. I allt vad vi gör bör vi visa nåd gentemot skapelsen såsom Gud har visat nåd gentemot oss. Alla koranverser börjar med Guds namn; “Den Barmhärtige och den Nåderike”, förutom en. Och vi tror att all form av nåd som finns bland människor, djur och naturen sen skapelsens begynnelse fram till domedagen bara är en av hundra av Guds nåd. Resten har Gud sparat till människor för livet efter detta.

Salim Najar är inte okänd i islamistiska kretsar. Som företrädare för Alhambra studentförening vid Göteborgs Universitet bjöd han bland annat in Usama bin Ladens tidigare mentor att föreläsa. Salman al-Ouda. Opinionsbildaren Rebecca Uvell var först att uppmärksamma detta. 

Salman al-Ouda är välkänd och en hatpredikant, som hatar homosexuella och påstått att judar bakar bröd på människoblod. Han har även tidigare förnekat Förintelsen eller hävdat att den varit kraftigt överdriven. Al-Ouda är sedan en tid svartlistad att beviljas inresevisum till Danmark då Danmark klassificerat honom som hat-predikant med syfte att uppmana till våld riktat mot den danska staten eller symboler för yttrandefriheten. I det danska fallet Jyllandsposten i synnerhet. Långt ifrån den “nåd” som Salim Najar predikar i Public Service.

Salman al-Ouda står idag åtalad i den saudiska specialdomstolen på 37 punkter om terrorism. Han arresterades i september 2017 efter att ha uttryckt missnöje på Twitter över ett telefonsamtal mellan Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och emiren av Qatar, Sheikh Tamim Bin Hamad Al Thani rapporterade Middle Eastern Monitor tidigare. 

Med tanke på vad Sveriges Radio anför som vägledande för sig själva,  att ”värna det demokratiska samhällets grundtanke och alla människors lika värde men tar i övrigt inte ställning i olika frågor” bör det anses som uppseendeväckande att de låter personer som inom ramen för sina andra verksamheter bjuda in predikanter som al-Ouda som står i diametral motsatsposition till vad Sveriges Radio påstår sig representera.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se