Därför öppnar Turkiet gränserna till EU. Flyktingarna bara en bricka i ett större spel

Recep Tayyip Erdogan. © Kjell Nilsson Mäki i samarbete med®
  • Lördag 29 Feb 2020 2020-02-29
E-post 3295

Turkiets öppnande av gränsen mot EU och Grekland är en del av ett större spel. Ett spel där Turkiets dominans i Medelhavet är president Recep Tayyip Erdogans uttalade mål sedan en lång tid tillbaka.

Turkiets president  President Recep Tayyip Erdogan bekräftade på lördagen att landet öppnat gränsen till Europa för migranter, rapporterar AP.

– Vi kommer inte stänga portarna för flyktingar. Den europeiska unionen måste hålla sina löften, sade Erdogan i ett tal i Istanbul.

Enligt Erdogan har redan 18 000 migranter tagit sig över gränsen till EU, och det är bara början.

– I slutet av dagen kommer 25 000 flyktingar ha passerat gränsen. Vi gör så här eftersom Europa inte har fullföljt sina löften, sade Erdogan och möttes av applåder.

Den officiella förklaringen är att EU-bidragen, som skall finansiera det turkiska mottagandet, betalas ut i för långsam takt skriver bland annat The Guardian.  Men detta är inte hela förklaringen. Erdogan har tidigare aviserat att han avser att ta ett fastare geo-politiskt grepp om Medelhavsregionen. Turkiet är ett av få stater som öppet deklarerat att de avser sända truppförstärkningar till den hårt pressade regeringen i Libyen. En regering som är i allt väsentligt vänligt sinnad till islamistiska Muslimska brödraskapet men som utmanas av den sekulärt inriktade rebellledaren Haftar som kontrollerar merparten av landet.

En konferens om detta genomfördes nyligen i Paris, “The Turkish intervention in the Mediterranean – Causes, targets and dangers?”

 

Konferensen varnade för faran för turkiskt ingripande i Medelhavet. Den tidigare turkiska utrikesminister Yasar Yakis menar att Erdogans politik kan förvandla Libyen till ett nytt Syrien. Dr Magnus Norell, som närvarade, pekade på att Erdogans politik har lyckats samla fler terrorister i Libyen och Maghreb (Nordafrika) än någonsin tidigare. Fler än i både  Syrien och Irak. Professor Jean Valere Baldacchino, verksam vid The Geopolitical Research and Analysis Circle i Paris underströk vid konferensen att Turkiet använder migranter för att utpressa och skrämma européer till en eftergiftspolitik i relation till turkiska expansionsplaner.

 

 

Att Erdogan nu släpper på flyktingströmmen igen är en bricka i ett större spel. Ett spel där Erdogan nu tar fler kliv framåt för att kunna dominera inte bara östra Medelhavet utan han kliver in i det som traditionellt är den franska och italienska intressesfären.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se