DN Debatt bidrar till att mörklägga Migrationsverkets historia

  • Tisdag 11 Feb 2020 2020-02-11
E-post 1057

Denna replik på Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket, artikel erbjöds DN Debatt som refuserade den enligt nedan:

Men Ribbenviks historia, som han nu försöker skriva om, är allt för graverande för att inte kommenteras. Den refuserade artikeln enligt nedan:

Mikael Ribbenvik, generaldirektör på Migrationsverket pekar på att trots laga karft vunna beslut blir de med utvisningsbeslut kvar i landet. Dagens regelverk menar Ribbenvik är orimligt och djupt stötande för de flesta. Ribbenvik pekar på att Migrationsverket och Säpo nu slutför en utredning där de föreslår ett regelverk på plats som tydligt signalerar att Sverige inte är en säker hamn för personer som av allvarliga skäl kan antas vara krigsförbrytare eller potentiella terrorister.

I sak säger Ribbenvik rena självklarheter. Detta mer restriktiva förhållningssätt är av avgörande betydelse för att Sverige skall tas på allvar i det europeiska säkerhetssamarbetet. Sverige är idag den största nettoexportören av jihadister per invånare vid sidan av Belgien. Något som är vida känt inom de som arbetar med antiterrorfrågor i internationella sammanhang. Sverige har visat sig vara en god jordmån inte bara för rekrytering och indoktrinering utan även en säker hamn att vistas i.

Men.

Ribbenvik är personligen en av de kanske 10-15 personer i svensk statsförvaltning som är direkt ansvariga för att dagens situation har uppstått.

Under hans tid som operativ chef för Migrationsverket var han direkt delaktig i beslut att ge mer än tjugo jihadist- och hatpredikanter inresevisering till Sverige och Schengenområdet. De aktuella personerna har bland annat Magnus Sandelin vid stiftelsen Doku kartlagt. Men det finns fler namn, bland annat den internationellt ökände ”Imam Jihad” eller Nourredine Khademi som vid återkommande tillfällen kunnat föreläsa för studieförbundet Ibn Rushd räkning. Det mest graverande exemplet på personer som Migrationsverket beviljat inresevisering är Yussuf al-Quaradawi, Muslimska brödraskapet andlige ledare som i Stockholms moské lät förstå att han stödjer mordsattacker riktade mot civila israeler, inklusive kvinnor och barn.[ Han menar att Israel är ett “helt militariserat” samhälle och att det därför inte finns några civila israeler. Quaradawi anser också att gravida kvinnor och deras ofödda barn är giltiga måltavlor.

Under Ribbenviks tid som operativ chef nekades däremot Sheikh al Yacoubi visering av Sverige då han 2016 skulle föreläst för Human Rights Defenders (fd Svenska Helsingforskommitén). Al Yacoubi är en av få öppna motståndare till Muslimska brödraskapet och Islamiska Staten och lever idag i exil i Marocko. Sheikh al Yacoubi har bland annat varit rådgivare till USA:s tidigare president Obama samt Sveriges nordiska grannländer i terror- och radikaliseringsfrågor.

Ribbenviks uppvaknande och att han idag slår in öppna dörrar kan möjligtvis ses som välkommet men det kan inte uteslutas att han nu febrilt söker en annan position än tidigare.

Sett till Ribbenviks och Migrationsverkets gemensamma historia och fattade beslut de senaste tio åren är han i allra högsta grad en del av att ha bidragit till den okontrollerade framväxten av de hot och akuta problem som Sverige nu står inför.

 

Johan Westerholm
Författare till ”Islamismen i Sverige” och chefredaktör för Ledarsidorna.se

 

I boken “Islamismen i Sverige” kan du läsa om detta händelseförlopp och många andra exempel.

Boken finns att köpa på BOKUS.

 

(….och Dagens Nyheter skrev med detta in sig i historien inför den reviderade pocketupplaga som kan komma att ges ut)

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.