“Min sanning” med Anders Danielsson, före detta generaldirektör för Migrationsverket

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Lördag 15 Feb 2020 2020-02-15
E-post 3583

Allt fler av de ansvariga för flyktingsituationen 2015 skriver om sin historia för att komma i bättre ljus. Tidigare i veckan gick Migrationsverkets Mikael Ribbenvik ut på DN Debatt och krävde hårdare tag för att komma tillrätta med en situation han själv är uppkomst till. Under gårdagen följde hans tidigare chef honom i spåren och for med direkta osanningar i Kvartal.se fredagsintervju där programledaren lät påståendena stå oemotsagda.

Anders Danielsson, fd Generaldirektör för Migrationsverket menari Fredagsintervjun under gårdagen med Kvartal.se Staffan Dopping att:

– Det var faktiskt jag själv som tog initiativet och skrev till regeringen om gränskontroller i november 2015. Hela Dublinöverenskommelsen och den reglerade invandringen var ju på väg att kollapsa.

Det finns goda grunder att ifrågasätta Danielssons påståenden i ett program som mer kom att likna ”Min sanning”. Anders Danielsson är nu den andre person som hade en nyckelroll under 2015 att helt oförblommerat påbörja en ompositionering. Tidigare i veckan genomfördes i praktiken samma operation av hans tidigare operative chef Mikael Ribbenvik i samarbete med Dagens Nyheter som efterlyser stramare och ett mer effektivt regelverk för att kunna avvisa de som saknat uppehållsrätt.

Vad som förenar dessa två är att de är två av de kanske upp till 20 personer som har ett explicit och tydligt ansvar för att Sverige hamnade i den situation som föranledde ”Lappkastet” inom migrationspolitiken den 24 november 2015 samt den baksmälla som hela välfärdssystemet har idag.

Inledningsvis var det inte Danielsson initiativ till att stänga gränserna. Det var regeringen som efter mycket om och men till slut uppmanade Danielsson att skriva brevet som enligt Danielsson ändrade den svenska migrationspolitiken. Även senare fortsatte Anders Danielsson att raljera över människors oro för flyktingkrisen och indirekt över regeringens beslut att skärpa asylpolitiken i november. På ett seminarium i Almedalen i juli 2016  sa Anders Danielsson: 

“Sverige har inte knäckts av dessa 163 000 som kom 2015. Hur många av er har fått det sämre? Hand upp!”

Migrationskrisen i november 2015, när han skrev det omtalade brevet hade varit uppenbar för Danielsson under flera månader. Den 6 september 2015 gick Migrationsverket in i det som kallas ”stabsläge” efter även det en längre tid där varningsklockorna ringde högre och högre:

  • I maj 2015 kom de första signalerna via UNHCR att situationen för Europa skulle urarta.
  • I augusti tog Anders Danielssons operative chef, dagens GD för Migrationsverket Mikael Ribbenvik beslut om att förbereda ett storskaligt flyktingläger på Rinkabyfältet utanför Kristianstad i Skåne för mer än 10 000 flyktingar.
  • Under samma period fick Ledarsidorna löpande dokumentation om förhandlingar att hyra in passagerarfärjor för att möta anstormningen.Avtal med lägesbeskrivningar som visade med all önskvärd tydlighet att Migrationsverket tappat kontrollen.
  • Två veckor efter beslutet att inrätta ett storskaligt flyktingläger för 10 000 personer stod Stefan Löfven på Medborgarplatsen i Stockholm och lovade att hans Europa inte skulle bygga några murar.
  • Den 16 september 2015 lät gränspolisen utlysa en nationell “Särskild händelse” då de tappat kontrollen över gränsbevakningen.
  • Den 21 september rapporterade gränspolisen att de tappat kontrollen över gränserna.
  • Under hela hösten 2015 rapporterade MSB varje vecka in till Justitiedepartementet en “Nationell lägesbild” över situationen i landet. Från och med september rapporterade allt fler kommuner om att socialtjänsterna inte kunde hantera situationen. Dessa rapporter fastnade på Justitiedepartementet. I slutet av oktober 2015 ringde erfarna departementsråd till Ledarsidorna för att “få ett grepp om vad som hände i landet”. De hade inte fått del av MSB:s rapporter.
  • I oktober 2015 rapporterade bland annat region Jämtland/Härjedalen att flyktingsituationen riskerade patientsäkerheten i primär- och akutvård.
  • I november, för att ta ett exempel, rapporterade en tredjedel av kommunerna i Västra Götaland att de tappat kontrollen och inte längre kunde säkra boende och omsorg för nyanlända i allmänhet och ensamkommande barn i synnerhet. Situationen i Bergslagen var ännu värre.

Och först då reagerade regeringen och beordrade en motsträvig Anders Danielsson skriva ett brev och begära att gränserna stängdes.

Ledarsidorna.se var i praktiken ensamt om att rapportera eskalering av händelseutvecklingen. Av Sveriges mer än 10 000 registrerade journalister var det tydligen endast Ledarsidorna.se som hade en samlad bild från de myndigheter som stod längst fram. Detta bör betecknas som helt orimligt. En rimligare slutsats är att stämningen inte tillät kritisk granskning. Ett medieklimat som inte bara Anders Danielsson var ansvarig för utan även redaktionsledningar på de större etablerade medierna.

Det var endast fri media som klarade av att rapportera konsekvensneutralt. Utan känsloraster. Och ingenting har förändrats i egentlig mening.

Kvartal.se fredagsintervju blev den gångna veckan något som bäst kan liknas vid “Min Sanning” och tjänar i samma utsträckning som DN Debatt som en apologetisk plattform för de ansvariga för migrationskrisen och den påföljande baksmällan för de som vill skriva om sin historia. Som till exempel Anders Danielsson.

I samma utsträckning som DN Debatt upplåter sin plattform till Mikael Ribbenvik som är precis lika ansvarig som Anders Danielsson för alla fattade och icke fattade beslut under migrationskrisen 2015. 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se