Moderaternas förslag på kommission kan avslöja mer än önskvärt

Margot Wallström, Fredrik Reinfeldt och Annika © Kjell Nilsson Mäki
  • Torsdag 13 Feb 2020 2020-02-13
E-post 876

I en bitvis lam utrikespolitisk debatt gjorde Moderaterna ett utspel om en kommission som har till syfte att utreda turerna kring den fängslade svensk-kinesiske medborgaren Gui Minhai. Utspelet fick snabbt stöd från Vänsterpartiet. Det kan leda till en utredning där inte bara Kinas agerande kommer kartläggas utan även att fler personer än väntat kommer avslöjas med händerna i syltburken. En syltburk som få vill ska utredas.

Artikeln som ljudfil:

Den utrikespolitiska debatten under gårdagen bjöd inte på något större drama men bäddar för något som kan riskera att bli ohanterligt för både regering och oppositionsledare. Moderaterna och Vänsterpartiet kom i praktiken överens om att skapa en kommission för att reda ut turerna kring den av Kina fängslade svenske medborgaren Gui Minhai.

Gui Minhai

Gui Minhai är en svensk-kinesisk medborgare som sedan 2015 sitter fängslad i Kina.

År 1988 lämnade Gui Minhai Kina för att studera i Sverige där han kom att stanna efter att protesterna och massakern på Himmelska fridens torg 1989 gjort det svårt för demokratiförespråkare och reformvänner att verka i Kina. Han blev svensk medborgare 1992. I Sverige doktorerade han, gifte sig och fick dottern Angela Gui.

Gui Minhai etablerade bokförlaget Causeway Bay Books i Hongkong. Förlaget ger ut böcker om fastlandspolitiska intriger och insiderinformation från det kinesiska kommunistpartiet. Verken är förbjudna i Fastlandskina. Förlaget har vidare publicerat böcker om Mao Zedongs sexualliv, misstänkt korruption kring Jiang Zemin och flera böcker om Xi Jinping.

Gui Minhai försvann 17 oktober 2015 från Pattaya i Thailand, där han befann sig på semester Före sitt försvinnande skall Gui ha förberett publicering av boken "Xi Jinping och hans älskarinnor" eller "Xi och hans sex kvinnor". Året efter dök han upp fängslad i Kina.

 

 

Frågan är aktuell eftersom den tidigare ambassadören Anna Lindstedt nu står åtalad för är ovanligt.  Brottet kallas egenmäktighet i förhandling med främmande makt. Rubriceringen ingår i brottsbalkens kapitel 19, tillsammans med andra brott mot rikets säkerhet som högförräderi, grovt spioneri och trolöshet vid förhandling med främmande makt. Det blev aktuellt efter att Lindstedt varit medverkande i ett möte på Hotel Sheraton i Stockholm där den kinesiske affärsmannen Kevin Liu agerade för att få Angela Gui, Gui Minhais dotter, att dämpa sin kritik mot Kina och i utbyte få sin far fri.

Och som Moderaternas utrikespolitiske talesperson, Hans Wallmark, korrekt konstaterade under debatten är att det kommer krävas en komission med ett öppet mandat för att kunna vända på alla stenar. Att allt är inte så entydigt klart det kan bli med alla motstridiga och ibland direkt vilseledande uppgifter. Det börjar även framkomma tvivel om Gui Minhai ens är vid liv.

För komplexiteten är stor och när det kommer till åtalet mot Anna Lindstedt är det långt ifrån säkert att hon blir fälld. Samtidigt så finns det uppgifter som pekar på att UD redan under våren 2018 skulle ha fått varningssignaler om att allt inte stod rätt till på ambassaden i Beijing. Signaler som negligerades och som berörde personalfrågor kring ambassadören.

Det finns ett antal vittnen kallade som kommer vittna till Lindstedts fördel och som inte stämmer in i den bild som chefen för UD:s konsulära enhet, Jon Åström Gröndahl och den tidigare kabinettsserketeraren Annika Söder tecknar. 

Söder är dessutom kvar på UD och har inte lämnat Arvsfurstens palats. Tvärtom sitter hon i ledningsgruppen för UD enhet för konflikthantering med ambassadörs tjänsteställning tillsammans med Peter Weiderud, tidigare ordförande för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet. Ledarsidorna källor vittnar om att Söder fortfarande agerar som ”de facto” kabinettssekreterare och placeringen på UD KH är ingen slump.

UD KH är den enhet på Utrikesdepartementet som har bland de största anslagen av delegerade medel. Det vill säga en budget de förfogar över helt själva utan att behöva ministerns godkännande för olika projekt. UD KH fokus är för närvarande interreligiösa dialoger som är Peter Weideruds specialintresse.

Men i komissionens arbete kommer de inte bara behöva höra Annika Söder, Jon Åström Gröndahl och den tidigare utrikesministern Margot Wallström. Även den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt kommer med en sannolikhet gränsande till visshet dyka upp i utredningen. På något sätt.

Trots att Reinfeldt själv förnekar kännedom eller relation med den aktuelle affärsmannen Kevin Liu faller det påståendet på sin egen orimlighet. 

Fredrik Reinfelst är verksam som konsult i bolaget NGT Partners och ingår i dess ledning enligt hemsidan. Huvudägare och styrelseordförande är Niclas Adler. Niclas Adler har under lång tid haft affärsrelationer med Kevin Liu. Den kinesiske affärsmannens företag har ett samarbete med just investmentbolaget NTG.

Utöver detta skall Fredrik Reinfeldt väljas in i Djurgårdens IF styrelse samt är aktuell med en bok om det amerikanska presidentvalet  som han författar med sin son Gustaf som tar fram underlagsmaterialet. I augusti 2020 utkommer boken på Albert Bonniers Förlag. Boken kommer att teckna bakgrunden till hur det amerikanska presidentämbetet fungerar, med särskild betoning på president Donald Trumps tid vid makten. Den kommer också att beskriva det kommande avgörandet mellan  huvudkandidaterna.

Det initiativ som togs av Hans Wallmark, M, och vänsterpartiets utrikespoltiiske talesperson Håkan Svenneling kommer, om det realiseras, skapa en turbulens i det politiska systemet som få kan överblicka. Och där fler personer än önskvärt , i de mest aparta kombinationer, kommer att stå med händerna i den kinesiska syltburken. 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se