Muslimska brödraskapet i Sverige mobiliserar

Abderizak Waberi och Omar Mustafa. © Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se®
  • Måndag 17 Feb 2020 2020-02-17
E-post 7683

Muslimska brödraskapets svenska nätverksorganisationer och olika företrädare är satta under stark press. De mobiliserar och agerar nu genom väl förberedda mediekanaler som Dagens Arena när de inte kan gå ut själva. Och det är stora värden som nu står på spel.

Omar Mustafa, välkänd profil i det muslimska ”civilsamhället”, menar i en facebbokuppdatering att den antimuslimska hetsen har varit på SUM, IFIS, Shiasamfunden, Islamakademin, SMFR, Milli Görus, Bellevue, Ibn Rushd, SMF, Waqf, Muslim Aid, Bosniakiska Samfundet, MMRK, somaliska moskéer, turkiska moskéer och många många fler. Det här är organisationer som har helt olika ställningstaganden och skiljer sig radikalt i sina inriktningar skriver Mustafa.

Mustafa får stöd av Dagens Arena där Tanvir Mansur menar att alla anklagelser om extremism bara är att betrakta som halmgubbar och att all granskning om olika muslimska gruppers extremism bara är ett utslag av islamofobi. Mansur underkänner även journalisten Magnus Sandelins granskning av Sveriges Unga Muslimer som Sandelin genomförde på uppdrag av Myndigheten för Ungdoms och Civilsamhällesfrågor och likt Mustafa förnekar Mansur att vare sig SUM eller Ibn Rushd på något sätt skulle vara en del av det Muslimska Brödraskapet eller representera extrema åsikter.

Dessvärre, för både Mansur och Mustafa, pekar fakta i en helt annan rikting. Omar Mustafa har dessutom innehaft ledande befattningar i tre av de organisationer han listar. Alla med mycket tydliga band, varav två direkta, till det islamistiska och fascistiska Muslimska brödraskapet.

Omar Mustafa har varit 

  • Förbundsrektor för studieförbundet Ibn Rushd
  • Generalsekreterare i Sveriges Unga Muslimer
  • Ordförande för Islamiska Förbundet i Sverige

Dessa tre organisationer arrangerade fram till och med 2018 de ”Muslimska familjedagarna” där de systematiskt bjöd in öppet antisemitiska jihadist- och shariapredikanter. De stod även som medarrangör då Mehmet Kaplan bjöd in den kände antisemiten och konvertiten Yvonne Ridley till riksdagen 2011 och bjöd själva in henne till de Muslimska familjedagarna 2013. Ridley har beskrivit judendomen som en dödskult vars syfte är att erövra världen. Hon har också gett uttryck för att sionister borde spåras och dödas samt påstått att Israel utnyttjar Förintelsen i politiska syften.

2013 var Omar Mustafa tvingad att välja mellan att stanna kvar som ordförande för IFiS och lämna socialdemokraternas styrelse som han var nyligen invald i eller tvärtom. Det vill säga samma år hans organisation bjöd in en globalt välkänd antisemit till Muslimska familjedagarna. Mustafa valde efter en kortare tids debatt att lämna socialdemokraternas styrelse.

Mer läsning: Islamismen i Sverige av Johan Westerholm

Omar Mustafas företrädare på posten som ordförande för IFiS var den tidigare riksdagsledamoten Abderizak Waberi (M). Waberi har innehavt viceordförandeposten för Federation of Islamic Organizations in Europe, FIOE och är idag ordförande för det islamistiska somaliska partiet Xisbiga Midnimo Qaran/National Unity Party – Sweden. 

Sveriges Unga Muslimer är en del av det Muslimska brödraskapet då de ingår i FEMYSO, organisationen som ungdomsorganisation. FIOE är enligt Muslimska brödraskapets andlige ledare brödraskapets europeiska paraplyorganisation. FEMYSO grundades för övrigt av bland annat SUM vid ett möte i Leicester som finansierades med bland annat svenska skattemedel.

Andra tecken på att islamistiska fascister mobiliserat sedan en längre tid är spridandet av ett meme, ”Stå upp för Muslimska brödraskapet” i olika trådar och grupper på internet.

Tanvir Mansur underkänner i praktiken även Kammarrätten i Stockholms domslut där MUCF vann gehör för att dra in statsbidragen för Sveriges Unga Muslimer.

Något som kännetecknar denna extrema miljö är att den inte erkänner de olika rättsväsendena i västvärldens legitimitet.

Det Muslimska brödraskapets svenska utlöpare och supportrar mobiliserar nu på fler fronter. Vissa genom att öppet visa sin sympati, andra genom att via dim- och rökridåer försöka få främst de svenska socialdemokraterna att titta i en annan riktning. Därav att Dagens Arena kliver fram i debatten.  Dagens Arena visar sig nu ha en mycket tydlig värdegrundsgemenskap och direkt koppling med Muslimska brödraskapet. 

Dagens Arena menade tidigare att bilden av antisemitism inom brittiska Labour skulle vara en myt planterad av ”högern” En faktaförvanskningsmetod som ligger nära det fascistiska Muslimska brödraskapet. Efter att Labour själva gjort en utredning, där Scotland Yard tog vid, har 25 medlemmar i Labour uteslutits under en och samma dag samt fem fall har gått vidare till åtal för hatbrott.

Allt en myt enligt Lisa Bjurwald, krönikören på Dagens Arena. Vilket är i praktiken en med Muslimska brödraskapet identisk retorisk modell som ligger nära antisemiten Yvonne Ridleys.

Muslimska brödraskapets nätverksorganisationer och olika företrädare är satta under stark press. De mobiliserar och agerar nu genom väl förberedda mediekanaler som Dagens Arena när de inte kan eller bör gå ut själva.

Och det är mycket som står på spel. Inte bara makt och inflytande utan de mångmiljonbelopp som varje år betalas ut i statsbidrag eller i kommunalt föreningsstöd till den nätverksstruktur som utgör Muslimska brödraskapets huvudsakliga finansiella bas i Sverige.

 

Islamismen i Sverige Av Johan Westerholm. Greycat Publishing (2020)

Islamismen i Sverige är inte en bok om islam. Det är en bok om islamism, en fascistisk rörelse med rötter i 1930-talets nazism men som tar skydd bakom att hävda att den är en religion. Den är idag att anse som etablerad i den svenska samhällskroppen i fler olika partier, myndigheter och inom både det biståndsindustriella komplexet och utbildningsväsendet.

Sagt om "Islamismen i Sverige" av Bengt G Nilsson, författare till "Oljans pris" och "I tyst samförstånd":

"Har nyligen läst ut Johan Westerholms ”Islamismen i Sverige” och funderar på vilken bokens främsta förtjänst egentligen är. Är det hans enorma faktainsamling? Egentligen inte, fakta finns ju tillgänglig för alla om man bara bryr sig om att söka. Är det hans lågmält intensiva polemik som tvingar läsaren att tänka efter grundligt och som inte godkänner några bortförklaringar av det allvarliga hot som den växande islamismen innebär? Ja, det är onekligen en av bokens stora tillgångar.

Ibland räcker det ju inte med att ta till sig fakta. Man måste också kunna placera in dem i ett sammanhang där de blir begripliga och relevanta. Men det viktigaste med boken är att den kommer att omöjliggöra framtida undanflykter som ”vi såg det inte komma” eller ”vi har varit naiva”. Nu går det inte att skylla på det. Boken med sin enorma dokumentation finns här. Ingen ska kunna komma undan med att säga ”jag visste inte hur allvarligt det var”.

Själv ska jag snart ge ut en bok om Israel och Palestinakonflikten och det är fascinerande att konstatera hur den frågan är sammanvävd med det som Johan Westerholm skriver om. ”Islamismen i Sverige” är folkbildning. Ett gammaldags begrepp som bara blir mer och mer angeläget i takt med att den fria tanken beskärs och offras på kulturrelativismens altare".

Journalisten Bengt G Nilsson har sedan 70-talet rest och arbetat i 18 länder i Afrika och utöver en rad dokumentärfilmer författat ett dussin böcker. Under våren kommer han ut med en bok om Israel - Palestinakonflikten.

Boken "Islamismen i Sverige" finns att köpa på bland annat BOKUS.

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se