Corona synliggör skuggsamhället

  • Måndag 16 Mar 2020 2020-03-16
E-post 1889

Corona. Eller Covid 19. En farsot som sprids över världen och ändrar inte bara den politiska agendan över natt. Den rycker undan gardinen och synliggör skuggsamhället. Sätter ljuset på de som lever i skuggorna på ett för alla smärtsamt sätt.

Anna Danieli, Medborgerlig Samling, pekar i en debattartikel på Nyheter Idag på en grupp som tidigare fått stort stöd från bland annat Miljöpartiet, Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, Feministiskt Initiativ och Vänsterpartiet. De papperslösa.

De som inte finns i våra register, de som inte har rätt att vara här och som egentligen inte heller har rätt till välfärd men som ändå finns här. Mellan 50 000 och 100 000 illegala invandrare bedöms finnas kvar i landet trots att de skulle ha utvisats eftersom de inte har asylskäl. De jobbar på den svarta arbetsmarknaden, ofta som daglönare och kommer vara de första som förlorar först jobben och sedan bostaden. Hur den nu än är anordnad.

Danieli menar att inom en månad har vi några tiotusentals nya arbetslösa medborgare som inte har en aning om hur de ska kunna betala hyran. Sannolikheten är dock stor att dessa blir utan sin daglön redan inom någon vecka. Eller något dygn. Sverige tvärnitar och de som blir av med sin försörjning och bostad först kommer med stor sannolikhet vara de som saknar uppehållsrätt.

Samtidigt har många av deras ursprungsländer på ett eller annat sätt blivit svåra att resa till om de nu skulle vilja det mot all förmodan. De iranska afghanska unga ensamma män som fått ett utvisningsbeslut på sig har med stor sannolikhet en begränsad vilja till att åka tillbaka Iran där Corona-viruset härjar okontrollerat. Om det nu skulle vara ens möjligt.

När det går upp för dessa att de blir av med den lilla försörjning de har och även inom några dygn kommer bli vräkta från sina bostäder kommer de att reagera på något sätt.

Inom kort kommer dessa papperslösa stå i akut behov av såväl mat som bostad. Ett okänt antal kommer med en stor sannolikhet behöva vård. Ett sådant beslut har dock redan fattats, att de flesta personer utan egentlig uppehållsrätt som insjuknat i Covid-19 har rätt till kostnadsfi vård. Men dessa kommer vara i minoritet inledningsvis. Den stora majoriteten, och den stora bomben ligger att tusentals papperslösa har ett akut behov av både pengar och bostad. Något som de kommer lösa på egen hand på något sätt.

De har inte som ambition att leva på rötter och sova under bar himmel. Det var inte därför de tog sig till Sverige. 

En rimlig lösning är att på något sätt försöka samla ihop dessa och nyttja den lediga flygkapacitet som SAS har för närvarande. För att repatriera dessa levnadsöden till sina ursprungsländer.En annan effekt som kanske framför allt Danmarks och Polens stängning av gränsen till Sverige kommer få är att narkotikatrafiken kommer att om inte upphöra så åtminstone minska drastiskt. Detta kommer att leda till ökade priser på en rad olika droger såsom kokain, heroin och inte minst amfetamin. Tillgången minskar samtidigt som efterfrågan är konstant. Vilket leder till ökade priser. Och därmed med stor sannolikhet en ökning av antalet inbrott eller andra tillgreppsbrott för att täcka upp för de ökade priserna.

I vissa fall går det att hantera. Framför allt för de som tar dessa droger som party-drog. Men för många, främst de amfetaminberoende är det mer eller mindre en katastrof. Det är inte ovanligt att en amfetaminmissbrukare inlett sitt missbruk som självmedicinering mot en bristande impulskontroll eller ADHD. Detta är väl känt inom bland annat neuropsykiatri- och missbruksvården. Amfetamin har för dessa en motsatt effekt. De blir lugna. Men utan daglig tillgång till amfetamin eller preparat ur motsvarande ”familj” kan en del få svårt med impulskontrollen och de kan bli aggressiva vid även mindre motgångar eller provokationer.

Sedan finns naturligtvis distributörsleden. De som till vardags tjänar tämligen stora belopp på handeln med illegala preparat. En handel som inom kort kommer känna av hur deras logistik störts i grunden av de stängda gränserna. Även om uppfinningsrikedomen är stor och förmågan till anpassning väl utvecklad så kommer det ta tid innan nya vägar kan identifieras och säkras.

Corona. Eller Covid 19. En farsot som sprids över världen och ändrar inte bara den politiska agendan över natt. Corona rycker undan gardinen och synliggör skuggsamhället. Sätter ljuset på de som lever i skuggorna på ett för alla smärtsamt sätt.

Foto: olly247

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se