De små förlustelserna

  • Söndag 29 Mar 2020 2020-03-29
E-post 550

Les menus plaisirs – de små förlustelserna

När Francois Mitterrand, den tidigare franske presidenten, var riktigt slutkörd brukade han drömma om att åka till Bretagne och köpa extrasaltat smör. En marockansk major jag träffade i Västsahara en kylig decemberdag letade små blommar i stenöknen. Min son söker sig till havet och har till och med satt i ekan. Själv letar jag vårblommor och gläds över de första humlorna.

Vid Ludvig XlV:s hov i Versailles var Les Menus Plaisirs, de små förlustelserna, något som togs på största allvar. Kungen lär till och med ha utsett en egen minister med detta ansvar. Att söka de små glädjeämnena varje dag – även om kungens må ha varit mer extravaganta än ett gammalt framplockat Monopol eller Fiaspel.

Den tid då internet inte fanns att sätta på till morgonkaffet brukade jag bläddra i franska inredningstidningar. En fröjd för ögat, en stunds liv i andra människors drömmar. 

Idag, även om många av oss har svårt att tro det när vi ser ut genom köksfönstret, har vi sommartid. Det är nu vi ska börja leta frö till tomater, squash och lejongap. För trädgårdar , balkonger och fönsterbräden. En välsignelse att allt kan beställas hem direkt till brevlåda och brevinkast. Måla båten, kratta löven – och sent göra rent i fågelholkar.

Då och då, sent på kvällen, går hunden och jag ut på altanen och betraktar mörkret. Jag stjärnhimlarna, han allt som kryper och krafsar i buskarna. 

Så många av oss vistas ju nu så mycket mer hemma än vi är vana vid. En omställningens tid. Inte alltid lätt. Var och en får hitta sin rytm. Sina minnen på Spotify, de där halvt glömda böckerna i bokhyllorna som man aldrig tagit sig riktig tid att läsa. De där man ärvde, de där man redan läst men vars värld man vill flyta in i igen. 

Vi har ju alla boktitlar ingraverade i vårt medvetande men hur många minns vad Catcher in the Rye handlade om? On the road? På Västfronten intet nytt? Jerusalem? Le Petit Prince…

Häromåret blev ett norskt sjuttonhundratalsbegrepp, överfört till danska, en världssuccé i vecko- och dampress. Hygge. Det till och med toppade läslistan i marockanska lyxigare magasin. Hygge. Att göra dagen lite njutbarare. Att tända ljus, kura upp oss i fåtöljen med en stor sjal, en kopp te eller ett glas vin och frossa i en god bok. Att samla familjen runt ett Monopol eller i yngre familjer, ett Playstation 4, utan slut.

Nej man kan faktiskt annars leta hus på nätet i Malibu eller på Marthas Vineyard. Drömma om de där andra liven man gärna skulle vilja leva. Eller lyssna på en uppsjö av intressanta poddar. Brittiska Moral Maze, The Inquiry och Analysis. Svenska poddar som Markus och Malcolm, Sanningsministeriet eller Historiepodden. Fantastiska amerikanska S-Town eller Hardcore History. Tänk att kunna drömma sig bort i denna stund och hitta kryphål in i stora okända delar av världen. Vi har en fantastisk chans just nu att inte låta denna tid gå till spillo. 

Det var när jag lyssnade på ett avsnitt av Moral Maze där det diskuterades runt vad som ska hända efter krisen som nya tankar sprang fram. När detta är över. För det kommer gå över. Vilka frågor behöver vi ställa oss då? De medverkande tog upp att den typ av makt som stater tillskansar sig i tider av oro är sällan något som sedan ges tillbaka till folket. Vad kommer hända med våra demokratier? Vårt personliga handlingsutrymme?

Än så länge har vi bara frågor. Hur ser våra globala handelsnätverk egentligen ut? Vi har trott oss leva i den bästa av världar. Och nu får vi veta att all vår medicin produceras i Kina och Indien.

Är det rimligt att det fortsätter efter den kris vi nu genomlever? Nödvändiga hjälpmedel som masker, medicinsk utrustning och desinficerande har visat sig behöva att europeisk industri måste ställa om för att börja producera åt vår egen sjukvårdspersonal. 

Bilindustrin stannade snabbt i brist på reservdelar som importerats från Asien. Ett beteende som lett till massiv arbetslöshet i de gamla europeiska kol och stålbältet, det som gav upphov till EU. Miljardärer flyr till sina privata öar och i de ekonomiska stödpaket som nu pumpas ut Europa över behövs extra översyn för att företagen inte ska använda tillskotten för att ge bonusar. 

Kriser har en tendens att visa på svagheter i våra system. Det känns uppenbart att vi behöver vara på vår vakt. Kommer staten och med stor sannolikhet kapitalet vilja nyttja detta tillfälle till att flytta fram sina positioner? Företagen kommer att vara försvagade. Notan faller på skattekollektivet. Det är då kraven måste komma från oss. Det är då vi måste ställa oss frågan. Vem ska betala för att vi hamnade här? Har vi idag politiker beredda att axla det ansvar vi delegerat till dem?

Det finns en uppsjö av spännande samtal och frågeställningar som dessa bland poddarna härovan.  Men där vill jag stanna upp, och hoppas ni gör detsamma, lyssna till Scarlett O´Hara i Borta med vinden: Oh,  I´ll think about it tomorrow… 

Nu ska hunden och jag, på behörigt avstånd från andra, ha hygge på min altan. Ett menu plaisir att lyssna till småfåglar, betrakta björkarnas långsamma lövsprickning  och bläddra i de där stora praktverken som såg så oemotståndligt lockande ut på rean häromåret. En liten förlustelse.

 

Chris Forsne

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.