Brödraskapet i Coronakrisens skugga: Ni har klockorna – Vi har tiden

Muslimska Brödraskapet. © Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Tisdag 28 Apr 2020 2020-04-28
E-post 1425

Corona-krisen är inte det enda som sker i Sverige idag. De skuggor som denna kris kastar över samhället skymmer bland annat hur Muslimska brödraskapet flyttar fram sina positioner. Detta har bland annat underlättats regeringen som låtit ta bort självförsörjningskravet för finansieringen av civilsamhällets biståndsorganisationer vilket Ledarsidorna tidigare rapporterat om.

Artikeln som ljudfil:

Islamismen i Sverige är idag en tydlig del av det svenska samhället. Dess mest inflytelserika nätverk är det Muslimska brödraskapet som agerar genom sina nätverksorganisationer. Organisationer såsom Sveriges Unga Muslimer, studieförbundet Ibn Rushd men även de uttalat religiösa sammanslutningarna Islamiska Förbundet i Sverige – IFiS samt Förenade Islamiska Föreningar i Sverige – FIFS.

Sammantaget, med stats-, region- och kommunala bidrag finansieras dessa nätverksorganisationer med 100-tals miljoner kronor av skattemedel varje år. Även om de agerar inom lagens ramar så är deras politiska ambitioner och åsikter extrema. Dess strävan är att göra om den svenska grundlagen i grunden och därmed stöpa om en västerländsk sekulär demoktrati till att ta de första stegen till en teokrati.

I boken Islamismen i Sverige tydliggör jag detta. Boken har blivit något av en bestseller och fått ett positivt mottagande i bland annat Norra Skåne och Världen Idag.

I Corona-tider kan det vara värt att fundera på vad som kommer post-Corona. Min egen erfarenhet av Muslimska brödraskapet är att de aldrig sover. Deras organisationer ger aldrig upp. De, om några, präglas av det afghanska talesättet

”Ni har klockorna, vi har tiden”.

Och de är innovativa. Rättegången i förtalsmålet mot Ann-Sofie Hermansson, tidigare kommunalråd (S) i Göteborg är bara ytterligare ett exempel på hur de arbetar. Genom opinionsbildning, genom utbildningsväsendet, genom samarbetet med Svenska kyrkan, genom biståndsorganisationer som Forum Syd. Och rättsväsendet.

Corona-viruset Covid 19´s härjningar i samhället betyder föga för denna nätverksorganisation. De kommer inte gå försvagade ur detta. Tvärtom, vilket biståndsminister Peter Eriksson (MP) beslut finns det förutsättningar nu att de går finansiellt stärkta ur den.

Köp Islamismen i Sverige av mig, Johan Westerholm. Du kan köpa den som e-, ljud eller vanlig bok på bland annat Bokus men den finns även som streaming-tjänst på Storytel. I dagens inlästa fil har jag lagt till det kanske viktigaste avsnittet i boken, det om konstnären Lars Vilks öde.

Och i morgon kväll, onsdagen den 29 april, kommer jag att genomföra ett webbseminarium via Zoom mellan kl 19:00 och 19:30 med startpunkt i boken och med kommenterar om den senaste händelseutvecklingen Sverige och internationellt. Mer information kommer i morgondagens artikel. 

För Sverige är inte unikt i detta sammanhang. Även i länder som USA har Brödraskapet passat på att flytta fram sina positioner i skuggan av Corona.

 

Provkapitlet “När jag blir fri” ur “Islamismen i Sverige” som lästs in i ljudfilen av Jan Pekkari kan du läsa här.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.