Regeringen betalar ut miljardstöd till SAS – UD anlitar utländska flygbolag för evakueringsresor

Flygplan ur Privilige Style. Foto via Flickr
  • Onsdag 29 Apr 2020 2020-04-29
E-post 3016

Trots att regeringen garanterat miljardstöd till flygbolaget SAS som ställt i praktiken hela flygplansflottan på marken anlitar UD utländska flygbolag för evakuering av svenskar som effekt av Corona-krisen. Den senaste evakueringen genomfördes av ett spanskt bolag och nu väntar fler evakueringar under UD:s ledning från bland annat Sydamerika och Afrika. 

Artikeln som ljudfil:

SAS varslar 5 000 anställda, nästan halva personalstyrkan, om uppsägning. Anledningen är att flygbolaget har drabbats hårt av Corona-krisen. Varslet rör 1 900 heltidsanställda i Sverige, 1 700 heltidsanställda i Danmark och 1 300 heltidsanställda i Norge. Enligt SAS vd Rickard Gustafsson har krisen tvingat SAS att ställas inför en ny verklighet som inte går att jämföra med något som tidigare hänt.

Regeringen anslog redan i inledningen av Corona-krisen kreditgarantier på totalt fem miljarder kronor för att hjälpa flygbranschen. En knapp tredjedel, eller 1,5 miljarder kronor av pengarna riktades till SAS som trots det omfattande stödet nu tvingas varsla personal om uppsägning. SAS har i praktiken ställt hela sin flygplansflotta på marken sedan i mitten på mars och hemförlovat personalen.

Samtidigt kan SVT och flera andra medier rapportera om att ett flygplan från Indien med 200 strandsatta svenskar i söndags, den 26 april på Arlanda. SVT rapporterade detta med en bildsättning på ett flyplan från SAS. Och redan nästa vecka väntas plan från Colombia och Ecuador anlända med svenska passagerare. Det extrainsatta flygtransporten möjliggjordes efter ett samarbete mellan Utrikesdepartementet (UD) och Försvarsmaktens transportkontor. 

Ansvarigt departement för evakueringslyget är UD med ansvarigt statsråd Ann Linde. På UD leds arbetet av UD konsulära enhet och enheteschefen Jon Åström Gröndahl som vid sidan av sin roll som enhetschef på UD tillsammans med sin hustru Helena Rietz, chef för Afrika-enheten på samma departement driver restaurangen Woodstockholm på Mosebacke ovanför Slussen i Stockholm.  Woodstockholm är beläget i det så kallade ”surdegsbältet” på Södermalm och dess krogliv beskrivs som intensivt med vanligtvis långa arbetsdagar för dess krogägare. 

Corona-krisen har föranlett en ökad arbetsbelastning på främst den konsulära enheten varför Patric Nilsson, tidigare kommunikationschef men idag befordrad till kansliråd, placerats på enheten som ledningsstöd till Åström Gröndahl. Nilsson har i likhet med enhetschefen han en sidoverksamhet utanför departementet. Nilsson driver agentfirma för kända kulturpersonligheter via det egna aktiva företaget Snipe Management som representerar några av Sveriges mest framstående kulturpersonligheter, bland annat Susanne Reuter och tidigare även Runar Sögaard.  Tidigare utrikesminister Margot Wallström har synts som gäst på Snipe Managements sommarmingel tillsammans med profiler ur Stockholms kultur-, natt- och nöjesliv.

Senast UD:s konsulära enhet var i behov av ledningsstöd var i samband med hemtagandet av IS-terroristen Michael Skråmos barn från al Hol-lägret i Syrien.

Men till skillnad från bland annat SVT bildsättning som ger intrycket av att det är SAS som genomför evakueringarna och trots att SAS erhållit miljardstöd gick inte UD:s konulära uppdrag, att flyga hem svenskarna, till SAS eller något annat svenskt flygbolag som drabbats av de ekonomiska följderna av Corona-krisen är det inte SAS som genomför dessa. Uppdraget gick till det spanska flygbolaget Privilege Style. Privilege Style´s huvudsakliga kunder är annars charterbolag och VIP-flygningar. Bolaget har sitt säte på Mallorca men opererar i huvudsak från Madrids internationella flygplats Barajas.

UD har aviserat fler evakueringsflyg av personer som är svenska medborgare eller har anknytning till Sverige. Men att dessa flygningar skulle opereras av SAS ter sig osannolikt. Trots regeringens miljardgarantier till SAS, utan krav på motsprestation, ser det i dagsläget ut som om UD kommer förlita sig på utländska operatörer såsom Privilege Style för evakueringsflygen. Även SAS uppges av UD:s pressjour ha ett gällande avtal med staten för denna form av resor.

En kontinent som pekas ut självt av UD är Sydamerika men även andra länder och kontinenter kan komma ifråga. Källor inom UD nämner bland annat att ett hundratal personer med svensk anknytning, varav en tredjedel med permanenta upphållstillstånd i Sverige nu fastnat i Sudan efter att resebegränsningarna införts. 

Huruvida dessa var i Sudan i tjänsten eller som turister framgår ej men flertalet av dessa har nu framfört en önskan om transportstöd till Sverige via UD:s konsulära enhet.

Det är dessutom okänt hur finansminister Magdalena Andersson ställer sig till UD:s agerande, att låta andra bolag än SAS som redan erhåller statligt skattefinansierat miljardstöd svara för evakueringsresorna.

 

Foto: Transport Pixels

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.