Muslimska brödraskapet for dummies

Featured Video Play Icon
  • Lördag 9 Maj 2020 2020-05-09
E-post 2817

Muslimska brödraskapet tar allt mer plats i Sverige och Europa i skuggan av Corona-krisen. De nyttjar det tillfälle då strålkastarljuset fokuserat på annat. Brödraskapet är en nätverksorganisation som har sina rötter och sin ideologi fast förankrade i mötet mellan nazismen och islamismen på 1930-talet.

Brödraskapet grundades i Egypten 1928 av Hassan al Banna. Den var ursprungligen en, vad vi idag skulle kalla den, för en social civilsamhällesorganisation men med sina rötter i en mycket ortodox tolkning av sunni-islam. Under 1930-talet kom den att närma sig, och inleda ett djupt samarbete med de tyska nazisterna.

Detta resulterade i att stormuftin i Jerusalem gick med i SS samt att de var aktiva att sätta upp den muslimska SS-brigaden på Balkan under andra världskriget. Av NSDAP, det tyska nazistpartiet och Muslimska brödraskapet överlevde endast en av rörelserna andra världskriget. Det Muslimska brödraskapet.

De flyttade till Europa på 1950-talet när de grundade sin första moské i München. Det var i München som dagens andlige ledare, Yussuf al Qaradawi formade etableringsstrategin i väst.

De har inte ändrat på något i sin ideologi, en fascism som söker skydd och gömmer sig bakom en religion utan håller fast vid de värderingar som grundlades med Hassan al Banna och stormuftin i Jerusalem, Haj Amin al-Husseini. Även om inte Brödraskapet i sig förespråkar våld så delar de ideologi med rörelser som den Islamiska Staten och al Qaida. Den har kommunicerande kärl med dessa och en av Brödraskapets viktigaste politiska tänkare, Sayyud Qutb har inspirerat bland annat Usama bin Laden när den senare lade grunden för det som idag är al Qaida genom boken “Milestones”.

Flera svenska medborgare har startat sin bana i Muslimska brödraskapet eller i dess närhet för att slutligen landa i terrororganisationer. Antingen som aktiva i planerandet eller genomförandet av terrordåd alternativt som finansiärer. En Broder tjänstgjorde som befäl i al Nusrafronten samtidigt som denna grupp, allierad med al Qaida, rensade den syriska staden Idlib på kristna. Av 1 200 kristna överlevde endast två den etniska rensningen. Ett äldre par.

Muslimska brödraskapet erkänner inte FN:s deklaration om universella mänskliga rättigheter.

Och Brödraskapet är en minoritetsorganisation som endast har stöd av mellan 7 och 23 procent av världens muslimer beroende på vilket land eller territorium som avses. Med tre undantag: Gaza-remsan, Västbanken samt Turkiet.

Det närmaste en svensk motsvarighet Sverige kan komma är Nordiska Motståndsrörelsen som delar syn på minoritetsgrupper, yttrandefrihet, åsiktsfrihet, homosexualitet, kvinnans ställning etc.

Men:

  • Med denna nätverksorganisation har Svenska kyrkan inlett ett samarbete som bland annat har som förslag att skapa en gemensam tankesmedja.
  • Med detta nätverk tecknade Socialdemokrater för Tro och Solidaritet en gemensam projekt- och avsiktsförklaring 1999.
  • Denna nätverksorganisation är en av de organisationer som svensk integrationspolitik och svensk krisberedskap vilar på.
  • Denna nätverksorganisation erhåller årligen miljonbelopp från UD och den svenska biståndsmyndigheten Sida.
  • Denna nätverksorganisation erhåller årligen miljonbelopp förmedlade av Folkbildningrådet.

 

Islamismen i Sverige

Läs mer i Islamismen i Sverige. Den finns som e-, ljud och vanlig bok.

Beställ den på ditt bibliotek. Eller ännu hellre köp den på bland annat Bokus. Den finns tillgänglig som e-, ljud och vanlig bok.

 

Videoupptagning från lanseringsseminariet med Aron Flam på Studio Teater Lederman

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.