Svenska kyrkan bortser från Islamic Reliefs terrorfinansiering

Svenska kyrkans flagga. Foto: Wikipedia
  • Tisdag 5 Maj 2020 2020-05-05
E-post 3333

Sedan en längre tid har Muslimska brödraskapet arbetat för att glida från de politiska partierna över till civilsamhällets organisationer. Ett strategiskt val där studieförbundet Ibn Rushd, en av Brödraskapets svenska nätverksorganisationer, nu inlett ett samarbete med Försvarsutbildarna för Huddinge kommun. Ett annat område där Brödraskapet intensifierar sin positionering är inom det bidståndsindustriella komplexet.

Dessa två områden, bistånds- respektive försvarssektorerna är särskilt lämpade för en etablering och styrketillväxt då dessa är skyddade genom sin organisationsform, den ideella föreningen, samt att dessa sektorer i viss mån kan sägas skyddas av försvars- eller utrikessekretess.

Det som varit gemensamt för att nå bägge etableringarna är samarbetet med Svenska kyrkan. Detta samarbete höjer legitimiteten avsevärt då Försvarsutbildarna är en totalförsvarsresurs och den Svenska kyrkan har ett starkt varumärke i allmänhet.

I fallet med samarbetet med Svenska kyrkan tar nu denna en aktiv roll i att försvara en annan av Muslimska brödraskapets nätverksorganisationer, Islamic Relief. Islamic Relief är den ena av Brödraskapets mer kända biståndsorganisationer.

Även om Islamic Relief Sverige idag inte är en av biståndsbmyndigheten Sida:s officiellt prioriterade partners är samarbetet väl etablerat sedan lång tid tillbaka med myndigheten samt olika departement. Så sent som i juni 2019 erhöll Islamic Relief ett riktat anslag för att avhjälpa flyktingkrisen i Syriska Idlib om 3,5 miljoner kronor. 

Islamic Relief Sveriges moderorganisation, Islamic Relief International, har en lång historia av kopplingar och kommunicerande kärl till terrororganisationer, bland annat Union of God som är Hamas insamlingsorganisation. Ett annat exempel är verksamheten i Sudan och i sydostasien där Islamic Relief tjänat som vidareförmedlare av biståndpengar till bland annat al Qaida.

Omfattningen av finansieringen har varit så pass graverande att den internationella banken HSBC 2014 avslutade samarbetet med att förmedla finansiella tjänster. Organisationen är klassad som terrororganisation av bland annat Förenade arabemiraten samt Israel. Den senaste staten att förbjuda Islamic Reliefs verksamhet är Bangladesh där organisationen förbjudits att ge stöd till minoritetsgruppen Rohingas. Detta efter att Bangladesh funnit att Islamic Relief bidrog till islamistisk radikalisering.

I Europa har den tyska regeringen varit tydligast och konstaterar att Islamic Relief Deutchland har omfattande personunioner med Brödraskapets tyska nätverksorganisationer. Den tyska regeringen hänvisar till en pågående granskning av Islamic Reliefs aktiviteter i Tyskland. Denna genomförs av den tyska författningsdomstolen.

Författningsdomstolens granskning av de tyska islamistiska miljöerna föranledde så sent som förra veckan ett förbud mot organisationen Hezbollah att verka i Tyskland. Tidigare var endast den militära delen av Hezbollah förbjuden men nu omfattas även organisationens politiska delar.

I Sverige är Islamic Relief aktuella med samarbetet ”En värld av grannar” tillsammans med Svenska kyrkan som sammanhållande. Andra organisationer i detta samarbete är Muslim Aid Sverige, som bland sina medlemmar har en person som dömts för finansiering av terrorgruppen al Nusra-fronten samt Muslim Heritage Culture Center baserat i Kensington, London. Centret är mer känt som al Manaar-moskén, den moské som bland annat IS-bödeln ”Jihadi John” tillhörde. I styrelsen för moskén återfinns en svensk medborgare.

Det är första gången al Manaar agerar tydligt utanför Storbritannien i ett officiellt samarbete. De har tidigare ett etablerat samarbete med organisationen XR, Extinction Rebellion som inte har uteslutit vare sig våld eller diktatur för att nå klimatmålen.

Trots det goda kunskapsläget om Islamic Reliefs nära band med Brödraskapet på flera nivåer och trots att delar av organisationen återfinns på bland annat USA:s spärrlistor över organisationer och personer som får sina tillgångar frysta samt förbjuds använda sig av finansiella tjänster menar Svenska kyrkan att Islamic Relief är en renodlad biståndsorganisation som saknar politisk inriktning.

Den tidigare tendensen att Muslimska brödraskapet skulle glida in under civilsamhällets bistånds- och totalförsvarsorganisationer samt den Svenska kyran är nu tydlig. Skyddet och legitimiteten dessa verksamheter kan erbjuda kommer försvåra ytterligare granskning och kritik.

Och samtidigt ge Brödraskapet möjligheter till ett utökat inflytande.

 

Mer om islamismen i Sverige

Islamismen I SVERIGE Av Johan Westerholm. Greycat Publishing (2020)

Läs mer om islamism och om islamismen i Sverige i Johan Westerholms bok "Islamismen i Sverige". Den finns att köpa på bland annat BOKUS. Den finns att tillgå som e-, ljud och vanlig bok.  Den finns även som streamingtjänst som kombinerad e- och ljudbok på Storytel.

Sagt om "Islamismen i Sverige" av  tidigare arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin:

 

Det finns även möjlighet att köpa ett dedikerat och signerat exemplar ur det handlager som var avsett för Johan Westerholms författarturné tillsammans med Aron Flam, författaren till "Det här är en svensk tiger".

Kontakta då förlaget direkt på [email protected].

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.