Tyskland förbjuder Hezbollah – tar upp kampen mot islamismen

  • Fredag 1 Maj 2020 2020-05-01
E-post 6649

Med den tyska terroristklassificeringen av Hezbollah kommer frontlinjen mellan islamister och det fria väst flyttas ut till flera kontinenter. En konflikt där Sverige förr eller senare kommer tvingas att välja sida.

Artikeln rossligt inläst som ljudfil:

Den tyska regeringen klassar nu den shia muslimska islamistiska rörelsen Hezbollah som terrororganisation. Under torsdagen, i samband med utlåtandet, genomförde tysk polis ett stort antal husundersökningar i Tyskland i moskéer och andra lokaler som misstänktes vara associerade med rörelsen rapporterar CNN, Sveriges Radio och andra medier. Beslutet har fattats efter en längre tids press från bland annat USA. Bland annat slog man till mot en församling i staden Münster i nordvästra Tyskland, vars medlemmar har gjort sig kända för våldsbejakande och antisemitiska uttalanden. 

Tidigare var endast Hezbollahs militära gren klassad som terroristorganisation men förbudet gäller nu även den politiska grenen.

Beslutet kommer få omfattande följdverkningar för Libanon där Hezbollah gick starkt framåt i det senaste parlamentsvalet. Hezbollah är det parti som kan sägas representera Libanons shia-muslimer. Libanons konstitution bygger på maktdelning mellan de tre största religiösa grupperna. Presidenten skall vara kristen maronit, premiärministern sunnimuslim samt talmannen i parlamentet shiamuslim. Efter framgångarna i det senaste valet håller Hezbollah två taburetter i regeringen.

Hezbollah står det iranska revolutionsgardet, IRC nära. Hezbollah har även ett nära samarbete med det Muslimska brödraskapet där de förenas i bland annat en vilja att förinta staten Israel.

För svenskt vidkommande kommer det fattade tyska beslutet få stark påverkan på såväl utrikes- som europapolitik. Sveriges europapolitik har genom åren vilat på en god relation, och ofta nära samarbeten med Tyskland.

Sympatisörer med Hezbollah finns även etablerade i Sverige. Detta har uppträtt på manifestationer där nuvarande socialminister Ardalan Shekarabi uppträtt tillsammans med Omar Mustafa vilket Ledarsidorna uppmärksammat. 

Mer läsning: Muslimska brödraskapet ingår samarbete med iranska revolutionsgardet

En annan socialdemokratisk partiföreträdare som deltagit i manifestationer där svenska Hezbollah varit delaktiga är den socialdemokratiske riksdagsledamoten Jamal el Haj. Ingen av dessa bör rimligen vara obekanta med Hezbollahs insignier och symboler trots att el Haj påstod sig inte känna till rörelsens flagga när han avfotograferades under den.

Det är ingen hemlighet att den svenska regeringens nuvarande utrikespolitik för en Iran-vänlig inriktning. Förutom att Hezbollah tidigare kunnat kontrollera delar av Sudans oljeproduktion uppbär organisationen aktivt finansiellt och politiskt stöd från Teheran. Hezbollah är även aktiva i Nigeria där de givit IMN, Islamic Movement of Nigeria, omfattande stöd. 

TyskHezbollah kan även anses vara representerat i den Venezuelanska regeringen och är därmed att beteckna som en global rörelse. Den 27 april utnämnde Venezuelas president Nicholas Maduro en ny oljeminister. Tareck El Aissami var Venezuelas tidigare vice president och anses stå Hezbollah nära. Hans far, Zaidan El Amin El Aissami och han själv har återkommande även uttryckt sympatier för bland annat al Qaida. El Aissami står på bland annat USA:s lista över personer som omfattas av omfattande reserestriktioner och frysta tillgångar.

Konflikten mellan islamism och det fria väst hårdnar nu. Med den tyska terroristklassificeringen av Hezbollah kommer frontlinjen flyttas ut till flera kontinenter och där Sverige förr eller senare kommer tvingas att välja sida.

 

Islamismen i Sverige

ISLAMISMEN I SVERIGE av Johan Westerholm. Greycat Publishing (2020)

Läs mer om islamism och om islamismen i Sverige i Johan Westerholms bok "Islamismen i Sverige". Den finns att köpa på bland annat BOKUS. Den finns att tillgå som e-, ljud och vanlig bok.  Den finns även som streamingtjänst som kombinerad e- och ljudbok på Storytel.

Sagt om "Islamismen i Sverige" av Tobias Håkansson:

Islamismen i Sverige utgör en viktig tidsmarkör. När vi om 20 år blickar tillbaka kommer vi att tala om tiden före och efter Westerholms Islamismen i Sverige. Boken som på allvar öppnade allmänhetens ögon och lät förnuftet segra. Här finns nu en lättfattligt samlingsverk innehållande allt en någonsin kan behöva för att kunna deligitimera Ibn rushd, Sveriges muslimska förbund och Förenade Islamiska Föreningar i Sverige så som representater för Sveriges samlade muslimer.

Islamismen i Sverige är ett samlingsverk värt att köpa, läsa och som jag hoppas kan få utkomma i nyutgåvor allteftersom att Westerholm enträget fortsätter kartlägga brödrarskapets alla svenska och europeiska ben. Den är på intet sätt ett litterärt mästerverk, men den är sannerligen ögonöppnande, lättillgänglig och en bok som jag ständigt kommer återvända till när jag behöver fräscha upp mitt minne kring Islamismen i Sverige och dess koppling till Muslimska brödrarskapet.

Det finns även möjlighet att köpa ett dedikerat och signerat exemplar ur det handlager som var avsett för Johan Westerholms författarturné tillsammans med Aron Flam, författaren till "Det här är en svensk tiger".

Kontakta då förlaget direkt på [email protected].

 

 

Foto: upyernoz

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.