Vad visste Lena Hallengren?

Lena Hallengren. © Kjell Nilsson Mäki
  • Lördag 23 Maj 2020 2020-05-23
E-post 3928

Bakom SVT avslöjande om turerna kring kraven på munskydd på Serafen i Stockholm döljer sig en latent politisk bomb.  Det är nämligen orimligt enligt praxis att socialminister Lena Hallengren varit ovetande om den politiska interventionen. En intervention som om den senare kan styrkas bara har en slutlig lösning. Att någon blir av med sitt jobb.

SVT:s avslöjande om att Arbetsmiljöverket tonat ned kravet på munskydd på äldreboendet Serafen efter ett möte som kommunernas intresseorganisation SKR kallat till. Fackförbundet Kommunal rasade och har  senare JO-anmält Arbetsmiljöverket. SVT:s vidare granskning kan nu avslöja att regeringskansliet varit mer aktivt i processen än tidigare känt. En medarbetare till socialminister Lena Hallengren (S) erbjöd sig att vara med på SKR:s möte med myndigheterna.

För socialminister Lena Hallengren (S) är detta besvärande. Enligt praxis är en minister informerad om en fråga i samma ögonblick som någon i dennes stab, oavsett om det är en statssekreterare, pressekreterare eller politiskt sakkunnig som får informationen. Endast i undantagsfall kan en minister svära sig fri. Senast detta hände var när Emma Lennartsson tog på sig skulden för att inte informerat statsminister Stefan Löfven om IT-läckaget vid Transportstyrelsen. Hade Lennartsson inte aktivt tagit på sig skulden för det inträffade hade Löfven ansetts vara informerad. Och tvingats avgå.

Nu offrades Lennartsson genom att hon ensam tog på sig skulden för att inte ha informerat statsministern.

På samma sätt anses Lena Hallengren fått informationen om att WHO klassade Sverige som ”affected area”, eller en zon där lokal smittspridnig av Coronaviruset pågick den andra mars. Trots vetskapen om WHO bedömning tog det regeringen 14 dagar att införa de rekommendationer som WHO publicerat för att minska smittspridningen.

Det som SVT nu har avslöjat är större än frågan om munskydd på Serafen. För ytterst handlar det om hur aktiv Hallengren har varit i att påverka samtalen mellan Sveriges Kommuner och Regioner, SKR och Arbetsmiljöverket. Att Hallengren låter sin medarbetare, eller att medarbetaren själv tar ett initiativ i sin chefs anda, genom sin blotta närvaro påverka ett händelseförlopp är en mycket kraftig signal om att regeringen önskar se att i detta fall Arbetsmiljöverket fattar ett annorlunda beslut är vad som kan förväntas.

Tills annat sägs är det med andra ord rimligt att anta att Hallengren varit en aktiv part i samtalen mellan Arbetsmiljöverket och SKR. För att föra samtalen i en viss riktning. 

Det enda sättet som Hallengren kan komma ur denna situation är om medarbetaren, likt Emma Lennartsson, kliver fram och tar på sig hela skulden samt på något sätt låter det göra trovärdigt att denne agerat utan sin ministers kännedom.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.