BLM-rörelsen bäddar för en lång het sommar

  • Måndag 8 Jun 2020 2020-06-08
E-post 735

Helgen har världen över präglats av demonstrationer till stöd för Black Lives Matter. Demonstrationer som fått följdeffekter i olika länder vars påverkan idag inte går att överblicka. Med ett amerikanskt presidentval runt hörnet och tilltagande myndighetsaktivism i USA i kombination med Corona-virusets härjningar kan det nu gå hur som helst. Insatserna höjs.

Demonstrationerna till stöd för Black Lives Matter, BLM, fortsätter världen över. Under söndagen samlades uppemot 2 000 personer på Heden i centrala Göteborg för att visa sitt stöd för BLM-rörelsen.

Arrangörerna hade förberett med avspärrningar och markeringar för att människor skulle hålla avstånd med tanken på coronapandemin, men det blev snabbt trångt och efter bara en kvart tog polisen beslut om att avbryta. Polisens taktik under resterande dagen var dialog och tålamod och allt gick lugnt till på Heden, men när stora mängder människor senare började röra sig i centrum inleddes oroligheterna.

Ett hundratal personer som enligt polisen inte har några kopplingar till manifestationen mot rasism sökte konfrontation med polisen med stenkastning och skadegörelse och rusningar av stora folkmassor. Totalt greps 10 personer och ytterligare ett 30-tal omhändertogs. Ett femtontal bilbränder kunde rapporteras efter demonstrationen.

Sofie Löwenmark, tidigare stiftelsen Doku men numera politisk sekreterare åt Demokraterna, uppdaterade under gårdagskvällen oroligheterna på sitt Twitterkonto.

Även från London och New York rapporteras oroligheter i samband med BLM-manifestatione. En staty av Winston Churchill vandaliserades samt en staty föreställande affärsmannen och slavhandlaren Edward Colston som stått på ett centralt beläget torg sedan1895 slängdes i floden. Det var i Bristol som Colston grundade ”Royal African Company” och lade grunden för den transatlantiska slavhandeln i början på 1700-talet.

Händelsen debatteras nu intensivt i Storbritannien, den brittiska inrikesministern kritiserar agerandet medan många demonstranter menar att statyn borde tagits bort för länge sen. Storbrittanniens premiärminister Boris Johnson reagerade kraftigt på oroligheterna.

I USA möts dock protesterna annorlunda. I Minnesota driver demokraterna i statsfullmäktige ett förslag om att ersätta polisen med ett nytt koncept för att upprätthålla säkerheten vilket Nyheter Idag var först att rapportera om i Sverige samtidigt som distriktsåklagaren på Manhattan i New York, Cy Vance har aviserat att staden inte kommer att driva mindre brott, som kan härledas till manifestationerna till åtal rapporterar Raw Story. Distriktsåklagaren menar att åklagarkammaren har ett moraliskt ansvar och imperativ och kommer därmed inte att följa ”Unlawful Assembly and Disorderly Conduct” som är det aktuella lagrummet.

I BLM-rörelsens spår följer nu oroligheter i flera städer världen över. Samtidigt vittnar en del av reaktionerna om att polisen inte har det erforderliga politiska stöd som krävs i bland annat USA. Ett USA som i höst kommer gå till valunorna för att välja en ny president.

Även om missnöjet mot Donald Trump har givit Joe Biden ett försprång i opinionsundersökningarna kan opinionen svänga snabbt. Det kan inte uteslutas att om och när medelklassen upplever sin säkerhet hotad att opinionen snabbt förändras till Donald Trumps favör. Amerikanska opnionsundersökningar har slagit fel tidigare och även demokrater, och osäkra väljare har redan under Corona-krisen valt att beväpna sig. Under Corona-virusets utbrott i mars i år såldes 1,9 miljoner handeldvapen enligt New York Times. En siffra som endast övertrumfas av återvalet av Barack Obama och dödsskjutningarna vid Sandy Hook Elementary School.

Massakern i Newtown SANDY HOOK ELEMENTARY SCHOOL

Massakern i Newtown var en skottlossning som ägde rum den 14 december 2012 i staden Newtown i Connecticut i USA. En ensam manlig förövare i 20-årsåldern, Adam Lanza, öppnade eld på för- och lågstadieskolan Sandy Hook Elementary School. Antalet omkomna uppges till 28 personer varav 20 var elever på skolan, 6 vuxna på skolan, Adam Lanzas mor och Adam själv.

Gärningsmannens mor Nancy Lanza var frånskild och sköts i hemmet före massakern. Lanza begick självmord efter massakern.

Vid presidentvalet 2016 utropades Hillary Clinton på ett tidigt stadium som att kunna gå mot en mer eller mindre kassaskåpssäker seger men ”shy voters” fällde avgörandet och Donald Trump kunde räkna hem en valseger lika stor som många tillskrivit Clinton av elektorsrösterna. Clinton fick dock flest röster sett till “popular vote” men det amerikanska elektorssystemet får de effekterna då vinnaren i en delstat tilldelas samtliga elektorsröster.

Hur en valseger för Donald Trump sedan kommer påverka BLM-rörelsen är för tidigt att bedöma men en inte alltför kvalificerad gissning bör vara att insatserna höjs ytterligare.

Kombinationen med BLM-rörelsen och den globala Corona-pandemin kommer prägla resten av 2020. Såväl i Sverige som inte minst i USA. Världen går in i en lång het sommar. Som ingen vet när den tar slut och hur världen kommer ut på andra sidan.

Foto: Roebot

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se