Så höjs insatserna i efter George Floyds död

  • Onsdag 10 Jun 2020 2020-06-10
E-post 454

George Floyds död i Minneapolis under en arrest där han misstänktes för att försökt betala med en falsk 20-dollarssedel den 25 maj fortsätter att sända chockvågor över den amerikanska kontinenten. Insatserna och tonen har skärpts från åklagare, muslimer och svarta med yttringar som aldrig tidigare setts samt att tidigare små marginaliserade organisationer nu börjat röra på sig.

Minnesotas Attorney General, eller chefsåklagare Keith Ellison har uppgraderat åtalspunkten mot polisen Derek Chauvin och hans tre kollegor till att omfatta andra gradens mord istället för tredje graden. Ett juridiskt vågspel som kan visa sig vara svårt att få igenom. 

Åklagaren har att bevisa dråp istället för vållande till annans död som huvudåtalspunkt. I juridisk mening kan det innebära att Derek Chauvin eller hans kollegor kan komma att frias av en jury om inte åklagaren lyckas med att bevisa att Chauvin hade någon form av uppsåt med sitt agerande vilket Newsweek belyser i en artikel. 

Skulle Chauvin eller någon av hans kollegor frias från dråp och därmed kunna gå helt fria eller få lindrigare straff än vad de svarta medborgarrättsrörelserna förväntar sig är det sannolikt ställt bortom allt rimligt tvivel att oroligheterna kommer att eskalera.

Andrew C McCarthy problematiserar kring åtalspunkterna i National Review. McCarthy pekar på att en fällande dom för andra gradens mord även kan leda till ett ökat motstånd från misstänkta vid arresteringar. Att brottslingar nyttjar den nervositet och ökade försiktighet som då kan komma att sprida sig inom poliskåren att nyttja våld för att slippa arrest.

En annan rörelse som nu börjat märkas av är organisationen ”Black Hammer” som blivit allt mer synlig. ”Black Hammer” är att betrakta som ett överlevande derivat av den tidigare Black Panther-rörelsen. Uttalat revolutionära nämns dessa allt oftare. Senast under lördagen i en manifestation i New York där en folkmassa gick ner på knä på gatan på nedre Manhattan skanderades ”Black Lives Matter” samt ”Defund the police” (avfinansiera polisen). 

Demonstrationsledaren, som tydligt markerade sin hemmahörighet i ”Black Hammer” menade även att

”Jag är på stulet land byggt av stulet folk”

”Det kolonialiserade proletariatet skall ha makt över våra liv, vårt arbete, vårt land och våra resurser”.

Den senare retoriken ligger nära Sveriges Unga Muslimers ordförande Rashid Musa som i ett samtal på Antirasistakademin menar att Sverige kolonialiserar förorten. Musa har tidigare uttryckt sympatier för både Frantz Fanon och Malcolm X där denna form av marxistiska uppfattningar har sin grund.

Men mest spektakulärt var bildandet av en mänsklig mur runt en grupp bedjande muslimer vid en demonstration. Den mänskliga muren uppgavs skydda de bedjande mot tårgas och gummikulor. Men det har aldrig hänt i vare sig USA eller något västland att poliser attackerat bedjande med tårgas eller gummikulor.

Initiativet är kanske det tydligaste exemplet på hur det amerikanska våldsmonopolet och polisen anklagas för handlingar som aldrig ägt rum. Men i en tid där nyheter eller påstående blir virala med hjälp av sociala medier nyttjas påstående som detta för att ytterligare skärpa konfliktpotentialen.

Och det är inte heller alltid helt lätt att identifiera vilka krafter som ligger bakom eskaleringen. Det Muslimska brödraskapets amerikanska nätverksorganisationer CAIR, Council on American–Islamic Relations , och MAS, Muslim American Society, skymtar förbi i bakgrunden. Men aldrig tydligt nog för att direkt kunna kopplas till eskaleringen.

Mer om dessa organisationer kan du läsa om i “Islamismen i Sverige” då dessa nätverksorganisationer alla har sina svenska motsvarigheter.

Tonläget i USA höjs i samma takt som åklagaren i Minnesotas agerande vittnar om att konfliktnivån ytterligare kan höjas. Att den tidigare polismannen Derek Chauvin kommer dömas på något sätt är sannolikt men om bara en av hans tre kollegor kommer gå fria från anklagelserna om mord av andra graden, dråp, så kan det tända ytterligare gnistor i en redan brandfarlig situation.

Foto: ldifranza

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se