Så stort problem är regeringen Löfven för sin omvärld

  • Måndag 15 Jun 2020 2020-06-15
E-post 2102

Corona-krisens utfall visar på ett dystert utfall för Sverige. Det är ånyo, visar all empiri och det faktiska utfallet att det är Sverige som är problemet för sina grannländer under regeringen Löfven. Sverige är för främst sina nordiska grannländer en återkommande ovälkommen huvudvärk. Och inte lösningen.

Utrikesminister Ann Linde (S) är oroad för att det nordiska samarbetet skadas i samband med coronakrisen. Stängningen av gränserna riskerar att skapa djupa sår, menar Linde i en intervju i Dagens Nyheter.

– Jag är orolig för hur länge vi kommer att ha kvar de här såren, säger Ann Linde.

Såväl Norge som Finland och Danmark genomförde större nedstängningar av sina samhällen när smittspridningen tog fart. Resultatet hittills är färre antal döda och en livlig nordisk debatt om Sveriges vägval. Inget av de nordiska grannländerna vill att svenskar ska komma dit. Strategin som Sveriges nordiska grannläner har valt, att isolera Sverige, ser ut att vara korrekt. Den 26 maj kunde överläkaren Juha Salonen vid centrallasarettet i Vasa i finska Österbotten konstatera att alla bekräftade coronafall den senaste månaden är smittspårade till Sverige.

I gårdagens intervju i SVT Agenda kunde statsminister Stefan Löfven hålla med om att det är tydligt att Sveriges siffror är mycket högre än i sina grannländers, men att det inte betyder att Sverige har klarat av pandemin sämst i Europa.

– Vi har några länder som har det svårare än vi har, och några som har det bättre. Jämför vi med Norden så är det helt uppenbart, sade han.

Coronaviruset är dock inte den enda varan som utgör en svensk huvudvärk för Sveriges nordiska grannländer. Kriminalitet och extremism har blivit en växande svensk exportvara.

I södra Spanien har en grupp svenska medborgare, ”Los suecos” satt skräck med beställningsmord, tortyr och sprängdåd mot en barnfamilj. Några av de jihadister som låg bakom terrordåden i Paris och Bryssel 2015 och 2016 har Sverigekopplingar. Så är också Sverige ett av de länder i Europa som haft flest IS-terrorister per capita för export till Syrien. IS-terrorister som inte sällan växt fram i ett statsfinansierat kluster vilket Säkerhetspolisen varnat för inför döva öron senast i sin årsbok för 2019.

Sverige har inte heller dragit sig för att officiellt kritisera sina nordiska grannländers migrationspolitik. Såväl Danmark, Finland som Norge fick under 2015 omfattande kritik från bland annat framtidsminister Kristina Persson.

Andra exempel på senare svenska exportprodukter är de fyra gängkriminella från Rinkeby-Tensta som häktades misstänkta för ett dubbelmord i Köpenhamn. Två andra svenskar är misstänkta för att ha försökt spränga en lokal tillhörande den danska skattemyndigheten och fyra män med svensk anknytning avtjänade tidigare fängelsestraff för de planerade attackerna mot Jyllands-Posten. Erna Solberg, Norges statsminister menade efter terrordådet det krävdes nordisk samling för att kunna motarbeta nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som har sitt säte i Sverige.

Tore Bjørgo, professor vid polishögskolan i Norge med specialinriktning på bland annat rasism och högerextremt våld, ger Erna Solberg rätt i sak.

– När (nynazistiska) Nordiska motståndsrörelsen NMR har aktiviteter i Norge är det många svenskar med, det är inget tvivel om det. Det har polisen kunnat konstatera sasde Bjørgo till Dagens Nyheter.

Vid samtliga tillfällen har Sverige mött kritiken mot de faktiska sakförhållandena antingen som utrikesminister Ann Linde, med en form av offerkofta. Eller så i fallet med Norge och nynazismen när energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman försökte implicit utpeka den norska statsministern som havandes nynazistiska sympatier genom att peka på den norska regeringens samarbetsparti Fremskrittspartiet som Ygeman menar är både främlingsfientligt och i praktiken nynazistiskt.

Det är ingen hemlighet att Sverige under regeringarna Löfven I och II fått ta emot omfattande kritik från sina grannländer i Nordiska rådet vid ett flertal tillfällen. Även i ministerrådet, i EU, har Sverige utstå kritik för sin slappa hållning till islamistisk terrorism har flera av varandra oberoende källor kunnat rapportera till Ledarsidorna.se.

Sverige har en historia, baserat på det faktiska sakläget och tidigare utfall, att vara en nettoexportör av huvudvärk till sin omvärld. Något Sverige hanterar genom att istället på olika sätt antingen, som statsminister Stefan Löfven förneka sakläget eller som utrikesminister Ann Linde ta på sig rollen som offer. Ett tredje alternativ representerar Anders Ygeman som går till motattack utan saklig grund och göra omvärlden till skyldiga för den svenska utvecklingen.

Utrikesminister Ann Lindes oro för Sverigebilden är dock relevant. Men denna bild kan bara förbättras på ett sätt. Att stadigvarande ta problemen och hoten på allvar. Och lösa dom. Inte skylla på statistik och en ond omvärld.

Det är ånyo, visar allt mer empiri och det faktiska utfallet på att det är Sverige som är problemet för Europa och sina grannländer. Inte lösningen.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se