Kista Torg 7 – Ett lokalt radikalt kluster under Brödraskapets inflytande

Kista Torg 7 samt Muslimska brödraskapet. Foto: Facbook samt Wikipedia. Montage.
  • Lördag 15 Aug 2020 2020-08-15
E-post 1075

På Kista Torg 7, på Järvafältet i Stockholm samlas fler organisationer i ett radikalt kluster. Ett kluster som genom åren bjudit in eller samarbetat med organisationer som direkt kan sägas representera Muslimska brödraskapet. Och än mer radikala idéströmningar.

Den tredje organisationen i Svenska kyrkans lokala initiativ, “Trygga Järva-gruppen” inom ramen för projektet ”En värld av grannar” som organiserat sig på Järvafältet i Stockholm vid sidan av Muslim Aid är Khadija Center.

Mer läsning: Svenska kyrkans nya samarbete synliggör radikalt kluster

Khadija Center är samlokaliserat med Kista folkhögskola vilka de samarbetar med  samt genom Kista träff. Lokalerna i Kista, på Kista Torg 7, omfattar därmed utöver folkhögskolan även Khadija center som inkluderar en bönesal och ett café.

Även om vare sig Kista folkhögskola, Kista träff eller Khadija Center direkt ingår som Muslimska brödraskapets fasta och innersta krets av nätverksorganisationer är verksamheten snarlik med tydliga ideologiska överlapp samt personunioner. Kista Träff har tidigare tagit initiativ till att bjuda in väl kända representanter för Brödraskapet.

2012 var Sheikh Kamal el Mekki i Stockholms moské för första gången. 

El Mekki stoppades tre år senare, 2015, från att föreläsa i Folkhets Hus i Rinkeby där han skulle föreläsa på evenemanget ”Är du redo för Ramadan 2015?” Även ett möte på Kista Folkhögskola och Kista Träff ställdes in i samband med detta..  Facebook-sidan för arrangemanget presenterades Kamal el-Mekki en av två huvudtalare. I ett Youtube-klipp kan man se Kamal el-Mekki föreläsa om att människor som väljer att lämna islam bör straffas med döden. Bland annat menar el Mekki att

”Islam har ett annorlunda system. Det är inte bara att leta upp och döda den som vill bort. Det sköts av myndigheter och omfattar procedurer. Det förs samtal med honom. De lärda försöker motbevisa hans argument. De ägnar dagar åt att försöka övertyga honom. Till slut uppmanar de honom att ångra sig, annars kommer han att dödas”.

Som värd för det senare evenemanget stod då Muslim Aid, den biståndsorganisation där tidigare bostadsminister Mehmet Kaplan återfinns i ledningen tillsammans med Kajs Atallah som är verksam i SUDC, Swedish United Dawa Center, samarbetsorganet för det svenska missionsarbetet där även den nu utvisade imamen vid Gävle Moské, Abo Raad, varit verksam inom.

Men en annan av Brödraskapets mer framstående företrädare som nyligen kunnat framträda i lokalerna på Kista Torg 7, men då inom ramen för Khadija Center är Qari Ziyaad Patel den nionde juni 2019. 

Qari Ziyaad Patel är en av Al-Imdaad Foundations företrädare. Al-Imdaad Foundation är en sydafrikansk biståndsorganisation, vars brittiska gren tidigare har samarbetat med Viva Palestina, en pro-Hamas insamlingsorganisation som inrättats av George Galloway och som inkluderade Hamas-aktivister bland dess personal.

Qari Ziyaad Patel, har skrivit och vid flera tillfällen framfört s.k nasheeds till de afghanska talibanernas ära.

2012–2013 samlade Al-Imdaads brittiska filial över 400 000 pund (4,5 miljoner kronor) till IHH, en turkisk biståndsorganisation som tidigare transporterat krigsmateriel till Islamiska Staten och som offentligt stöder Hamas. IHH har tidigare haft samarbeten inom ramen för ”Ship to Gaza” med Socialdemokrater för Tro och Solidaritet. Al-Imdaad UK har också gett över 50 000 pund (600 000 kronnor) till Zamzam-stiftelsen, en somalisk välgörenhetorganisation som drivs av det somaliska Muslimska brödraskapet.

Al-Imdaad UK inkluderar talare som Maulana Sulaimaan Ravat, även det en sydafrikansk predikant som har framfört konspirationsteorier om att judar bidrog till att Libyens tidigare diktator, överste Gaddafi störtades och dödades för att komma åt Libyens oljereserver.

Kista Torg 7 är med andra ord en adress som kan sägas utgöra ett av de mest radikala klustren i den islamistiska miljön i Sverige. Verksamheterna går in i varandra och samarbetar med organisationer samt personer som tydligt representerar Muslimska brödraskapets ideologiska inrikning. I vissa sammanhang även mer radikala.

Den absoluta huvuddelen av verksamheten på Kista Torg 7 inom ramen för Kista Folkhögskola, Kista Träff samt Khadidja Center är finansierad med statsbidrag samt kommunalt föreningsbidrag. Det vill säga med skattemedel.

 

Islamismen i Sverige

Islamismen i Sverige av Johan Westerholm. Greycat Publishing (2020)

Islamismen i Sverige är inte en bok om islam. Det är en bok om islamism, en fascistisk rörelse med rötter i 1930-talets nazism men som tar skydd bakom att hävda att den är en religion. Den är idag att anse som etablerad i den svenska samhällskroppen i fler olika partier, myndigheter och inom både det biståndsindustriella komplexet och utbildningsväsendet.

Sagt om "Islamismen i Sverige" av Bengt G Nilsson, författare till "Oljans pris" och "I tyst samförstånd":

"Har nyligen läst ut Johan Westerholms ”Islamismen i Sverige” och funderar på vilken bokens främsta förtjänst egentligen är. Är det hans enorma faktainsamling? Egentligen inte, fakta finns ju tillgänglig för alla om man bara bryr sig om att söka. Är det hans lågmält intensiva polemik som tvingar läsaren att tänka efter grundligt och som inte godkänner några bortförklaringar av det allvarliga hot som den växande islamismen innebär? Ja, det är onekligen en av bokens stora tillgångar.

Ibland räcker det ju inte med att ta till sig fakta. Man måste också kunna placera in dem i ett sammanhang där de blir begripliga och relevanta. Men det viktigaste med boken är att den kommer att omöjliggöra framtida undanflykter som ”vi såg det inte komma” eller ”vi har varit naiva”. Nu går det inte att skylla på det. Boken med sin enorma dokumentation finns här. Ingen ska kunna komma undan med att säga ”jag visste inte hur allvarligt det var”.

Själv ska jag snart ge ut en bok om Israel och Palestinakonflikten och det är fascinerande att konstatera hur den frågan är sammanvävd med det som Johan Westerholm skriver om. ”Islamismen i Sverige” är folkbildning. Ett gammaldags begrepp som bara blir mer och mer angeläget i takt med att den fria tanken beskärs och offras på kulturrelativismens altare".

Journalisten Bengt G Nilsson har sedan 70-talet rest och arbetat i 18 länder i Afrika och utöver en rad dokumentärfilmer författat ett dussin böcker. Under våren kommer han ut med en bok om Israel - Palestinakonflikten.

Boken "Islamismen i Sverige" finns att köpa som e-, ljud och vanlig bok på bland annat BOKUS. Den finns även som streamingtjänst på Storytel.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se