Regeringen kommenterar Islamic Relief – Gömmer sig bakom britterna

  • Torsdag 27 Aug 2020 2020-08-27
E-post 808

Biståndsminister Peter Eriksson, MP, kommenterar för första gången nu var ansvaret för en granskning av Islamic Relief skall ligga. Eriksson gömmer sig bakom britterna trots att hela eller delar av granskningen rimligen bör ligga under svenskt ansvar.

Turerna kring Islamic Relief Worldwide, IRW avslöjade antisemitism och stöd till våldsbejakande islamistiska rörelser som Hamas kommenteras av biståndsminister Peter Eriksson (MP). Till tidningen OmVärlden säger Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete, Peter Eriksson, kort att han noga följt ärendet.

– Jag vet att Islamic Relief är en organisation som Sida anser fungerat väl, varit effektiv och ofta varit först på plats vid katastrofer. Moderorganisationen är brittisk, så det är britterna som har huvudansvar att kontrollera att organisationen är möjlig att samarbete med. Det görs också en sådan granskning nu, säger Peter Eriksson.

Ledarsidornas kommentar till ministerns uttalande:

Peter Eriksson och regeringen tar inte sitt och den svenska regeringens ansvar utan försöker ducka bakom den brittiska.

Den tidigare ordföranden för IRW, den svenska medborgaren Lamia Elamri som efter att hela styrelsen deklarerat att de inte stod till förfogande för återval valdes senare till vice ordförande för IRW. Lamia Elamri har suttit i IRW styrelse sedan 2013, dvs har varit ansvarig för inrekrytering av såväl styrelseledamöter som direktörer som uttryckt antisemitiska övertygelser samt visat terrororganisationer sitt stöd. Åren 2015-2017 som vice ordförande, från 2017 ordförande och från och med i lördags åter vice ordförande.

Elamri har gjort sig otillgänglig fram till den sjunde september enligt intställt autosvar på mailen.

Lamia Elamri, eller El Amri, är även ordförande i Islamic Relief Sverige och därmed ansvarig för verksamhet som betecknas av Peter Eriksson som strategisk för Sveriges humanitära stödinsatser. Det är därmed uppenbart att regeringen försöker smita undan  genom att gömma sig bakom britterna.

Regeringens förutsättningar att undkomma ansvar bör bedömas som goda. Detta eftersom moderaternas Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson även sitter i Folkbildningsrådets styrelse. Folkbildningsrådet är en hybridmyndighet som själva fyller på kassan åt en annan av Brödraskapets nätverksorganisationer. Studieförbundet Ibn Rushd.

Islamiska Förbundet i Sverige, Ibn Rushd samt Islamic Relief Sverige är formellt sammankopplade med Muslimska brödraskapets officiella europeiska paraplyorganisation FIOE via sina egna stadgar.

Elamri är verksamhetsledare vid studieförbundet. Wallmark har så här långt inte lyft ett finger i motsvarande fråga gällande studieförbundet Ibn Rushd. Wallmark och moderaterna sitter fast i detta i precis lika hög utsträckning som Centerpartiet och Socialdemokraterna.

Det finns därmed inga direkta förutsättningar för att antisemitiska vanföreställningar kan rensas ut ur det bidrags- och biståndsindustriella komplexet under överskådlig tid. Dessa kan med en sannolikhet gränsande till visshet planera för ytterligare miljonstöd de kommande åren.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se