Så kapitulerade polisen inför extremister

XR manifestation på Vasabron i Stockholm. Foto: Eget.
  • Lördag 29 Aug 2020 2020-08-29
E-post 2952

Stockholmspolisen valde under fredagen att  mer eller mindre lägga sig platta inför XR icke tillståndsgivna manifestationer. Manifestationer som resulterade i omfattande samhällsstörningar i huvudstaden. Det ger det en indikation på hur hösten kommer utvecklas. Och vilka krafter som i dagsläget ser ut att ha tagit initiativet.

Klimataktivistgruppen Extinction Rebellion kommer  förtsätta sin 48 timmar långa blockad i centrala Stockholm. Efter att ha spärrat av en av broarna vid riksdagen flyttade aktivisterna sig till sträckan på Kungsgatan mellan Sveavägen och Stureplan vilket skapade omfattande trafikstörningar i innerstaden.  Omkring 300 personer deltog i aktionen i grupper om högst 50 för att inte bryta mot coronarestriktionerna.

Istället för att avvisa aktivisterna och anvisa dem en annan plats för sin manifestation lät polisen dem genomföra den med de effekter som de ville uppnå även fast Extinction Rebellipn saknade tillstånd. Polisen menar att mötes- och demonstrationsfriheten är okränkbar, även om det som i fallet i Stockholm renderar i omfattande störningar och inte har de tillstånd som erfordras.

Polisen meddelade i samband med manifestationen att ”de inte arbetar på det sättet” när bland annat Nyheter Idag ställde frågan varför polisen inte upplöste manifestationen.

– Vi har klassat det som en allmän sammankomst. Vår ambition är att underlätta för dem att uttrycka sina åsikter, säger Mats Eriksson, polisens presstalesperson, till Nyheter Idag.

Varför griper ni dem inte? Kör bort dem. De blockerar ju för andra människor.

– Vi jobbar inte så. I första hand så anvisar vi dem till en annan plats. Det är grundlagsskyddat att man ska få uttrycka sina åsikter.

Stockholmspolisen valde under fredagen att  mer eller mindre lägga sig platta inför XR icke tillståndsgivna manifestationer. Manifestationer som resulterade i omfattande samhällsstörningar i huvudstaden. Det ger det en indikation på hur hösten kommer utvecklas. Och vilka krafter som i dagsläget ser ut att ha tagit initiativet.

Miljöaktivisten Greta Thunberg gav under fredagen XR sitt explicita stöd vilket ger ytterligare genomslag i flera organisationer. Som till exempel Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan samt Socialdemokraterna. Anna Ardin, företrädare för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet samt diakon i Equmeniakyrkan har tidigare förklarat Greta Thunberg som profet tillsammans med Joakim Kroksson som är miljödiplomerare i Svenska kyrkan.

Uttalandet konstrasterar mot hur polisen I Malmö resonerat. I Malmö nekades den danske politikern och opinionsbildaren Rasmus Paludan tillstånd för att bränna ett exemplar av Koranen och belades senare med ett inreseförbud till Sverige i två år.

– Vi har gjort bedömningen att det finns en stor risk för framtida brottslighet från hans sida i Sverige, säger Calle Persson på Malmöpolisen till SVT.

Extinction Rebellion, XR, är ett internationellt systemkritiskt nätverk som utövar ickevåldsmotstånd och civil olydnad i syfte att minska risken för ekologisk kollaps och massutdöende och kräver radikala åtgärder mot den globala uppvärmningen.

XR, med rötter i miljörörelsen och den brittiska grenen av Occupy-rörelsen, startade 31 oktober 2018 när cirka 2 000 personer samlades i London och förklarade uppror mot den brittiska regeringen.

XR har en historia av våldapologetisk samt antisemitisk retorik. En av grundarna, Roger Hallam, har bland annat explicit förminskat Förintelsen på ett sådant sätt att delar av rörelsen tvingats ta avstånd från honom. XR utesluter inte heller att deras kamp för att störta regeringar som inte hörsammar deras krav kommer innebära att människoliv offras.

Rörelsen spred sig snabbt till Sverige, de första aktionerna ägde rum den 17 november 2018 i Göteborg och Stockholm, där bland annat den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg närvarade. Banden mellan den extrema islamistiska miljön och extrema miljöaktiviströrelser som XR är inte onaturliga för den Svenska kyrkan eller till exempel Equmeniakyrkan. Företrädare för bägge kyrkorna menar att Greta Thunberg, som deltagit i XR manifestationer är en profet i vår tid. Denna extrema rörelse har även kopplingar till den islamistiska miljön i Storbrittanien.

I Storbrittannien samarbetar XR med Al Mannaar Muslim Heritage Center, MCHC.

Al Mannaar Muslim Heritage Center, MCHC är för den svenska publiken en okänd organisation. Den representerades av den brittiske medboragern Abdurahman Sayed. I den brittiska ledningen för MCHC finns  en svensk medborgare representerad  som tidigare var mantalsskriven i en förort i norra Stockholm. Detta knyter MCHC närmare Sverige.

För den bredare brittiska allmänheten är Al Manaar mest känd för sin insats vid branden i Grenfell Tower. Branden var en brand som bröt ut vid 00:50-tiden lokal tid natten mot 14 juni 2017 i 24-våningshuset Grenfell Tower i North Kensington, London. 72 människor miste livet i branden.

Men det finns även en annan sida av verksamheten. En utredning av Henry Jackson Society (HJS), den brittiska tankesmedjan mot extremism, har kopplat samman Al Manaar Muslim Cultural Heritage Centre till 19 jihadister inklusive den Islamiska statens bödel Mohammed Emwazi. 

Emwazi blev internationellt även känd som ”Jihadi John”. Jihadi John ingick som en av fyra brittiska IS-bödlar som av sina offer kallades för ”The Beatles”. Emwazi skall av Al Manaar ha fått tillstånd att predika sina extrema åsikter utanför moskén innan han anslöt sig till Islamiska staten.

En annan profilerad IS-bödel som hade sina rötter i moskén var “The Hip hop Jihadist” Abdel-Majed Abdel Bary. I en av hans sista dokumenterade uppdateringar på Twitter passerar Abdel Bary med ett avhugget huvud med texten

”“Chillin’ with my other homie, or what’s left of him”. 

Abdel-Majed Abdel Bary tillskrev sig själv mordet på den brittiske journalisten James Foley. Abdel Bary rapporterades död 2015.

Al Manaar Muslim Cultural Heritage Centre är även i övrigt en väl känd extrem islamistisk miljö. En imam tillhörande moskén hävdar bland annat att kvinnor som lyssnar på musik riskerar att bli strip-teasedansöser och prostituerade. En annan, Imam Samer Darwish föreslog också att kvinnor inte skulle genomföra de för muslimer obligatoriska dagliga bönerna under sina menstruationer då de under dessa perioder var att betrakta som ”orena”.

När polisen mer eller mindre lägger sig platta inför XR icke tillståndsgivna manifestationer som resulterar i omfattande samhällsstörningar i huvudstaden ger det en indikation på hur hösten kommer utvecklas. Och vilka krafter som i dagsläget ser ut att ha initiativet.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se