Staten vs Aron Flam: 1-2 i uppvärmningen

Svea Hovrätt, Free the Tiger. Foto: Domstolsverket samt © Aron Flam (2020).
  • Torsdag 13 Aug 2020 2020-08-13
E-post 1358

Beslutet i Patent-och marknadsöverdomstolen var en delseger i uppvärmningen i målet Staten vs. Aron Flam då domstolen beslutade att häva beslaget av Aron Flams bok “Det här är en svensk tiger”. Men en seger i uppvärmningen inför huvudförhandlingen är inte en seger per se. Det kan möjligtvis ge en indikation om utfallet i första ronden av huvudförhandlingar som äger rum i Stockholms tingsrätt enligt kallelse till Flam den 24 september.

Patent-och marknadsöverdomstolen har hävt beslaget av komikern Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger”. Beslutet hävdes efter mer än ett dygns förhandlingar, beslutet var förväntat att delges redan under onsdagen innan lunch men kom först kl 15:00 under gårdagen.

”Staten ska inte beslagta samhällskritisk debattlitteratur och behandla satiriker som kriminella”, säger advokat Monique Wadsted i en kommentar till SvD.

Boken ”Det här är en svensk tiger”  av Aron Flam (Samiztat  2019) är en uppgörelse med Sveriges eftergivna hållning och den svenska tystnadskulturen i relation till Nazityskland under andra världskriget. Detta verk, med text och bild första beslagtogs av åklargarmyndigheten i juni 2020. 

Beredskapsmuséet i Djuramossa, som äger rättigheterna till Bertil Almquists ursprungliga symbol, anmälde komikern och konstnären Aron Flam för upphovsrättsbrott efter att själva uttömt möjligheterna till en garanterat framgångsrik civilrättslig process och i juni beslagtog åklagarmyndigheten den tredje upplagan av boken på 2 282 exemplar. Detta efter att ha hörsammat frågan om att frågan i efter att ha i ett och ett halvt år efter det att Beredskapsmuséet polisanmält det misstänkta brottet.

Som konsekvens av polisanmälan tog staten över processen efter beslut av kammaråklagare David Ludvigsson. 

Beslaget hävs nu efter beslut av  Patent-och marknadsöverdomstolen eftersom åklagaren hittills, trots domstolens anmodan,  inte har presenterat tillräckligt underlag för att patent- och marknadsöverdomstolen ska kunna dra slutsatsen att beslaget är befogat. Detta styrks genom att åklagaren själv tidigare, via semestervikarie, i den tidigare tingsrättsförhandlingen anförde att

även om Aron Flam kan ha goda skäl för sin sak så vidhåller åklagaren (staten) att brott har begåtts”.

Åklagaren öppnar därmed redan inför tingsrättsförhandlingen upp för att han tidigare kan ha fattat ett felaktigt beslut.

Patent-och marknadsöverdomstolens beslut, som det är formulerat är nu en svidande vidräkning och öppen kritik mot kammaråklagare David Ludvigsson. Beslutet bifogat som fil för premiumkunder.

Detta innebär i praktiken att åklagaren varit medveten om att han varit ute på svag och oprövad is och efterlyser ett prejudikat. Trots att sådana redan i praktiken finns genom ett flertal utslag i Högsta domstolen. Bland annat den så kallade Solna-domen men inte minst turerna kring Max Walters reproducerade littografier med satiriska kommentarer.

Patent-och marknadsöverdomstolens beslut är dock inte en seger för Aron Flam och det konstnärliga verket ”Det här är en svensk tiger”. Och åklagaren står idag för ett flertal alternativ:

  • Lägga ned åtalet.
  • Driva åtalet vidare till tingsrätt och där riskera att förlora målet då han inte kunnat prestera det som Patent-och marknadsöverdomstolen efterlyst som kompettering. Inträffar detta kan åklagaren i det fallet avsluta sin process men domen kan då överklagas av Beredskapsmuséet som målsägande vars juridiska ombud,  advokat Marie Andrée som i förundersökningen menat att Aron Flam är associerad med det nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen. Något som såväl åklagare som advokat Andrée har att styrka samt motivera varför och hur detta påstående har relevans för processen och själva sakfrågan. Flam är, som randanmärkning kring advokat Andrées icke styrkta påstående av judisk börd. Och därmed med en sannolikhet gränsande till visshet bortom de påståenden som Andrée vill göra som avgörande för den rättsliga processen mot fall i huvudförhandlingen. Bevisbördan om relevansen i dennes utsagor ligger enkom på åklagaren samt på advokat Andrées själv och dennes utsagor och analyser. Kan inte åklagare eller advokat Marie Andrée styrka sambandet samt hur detta samband är relevant för rätten att värdera försämras åklagarens anklagelser ytterligare.
  • Överklaga en för i tingsrätten eventuellt för Flam friande dom och hoppas på en fällande dom i Hovrätten. Motsvarande hovrätt som underkänt åklagarens prestation. Motsatt förhållande gäller även Aron Flam.
  • Om detta även det faller överklaga till Högsta domstolen som kan fria Flam, återvisa målet till hovrätten eller fälla Flam. Även detta kan Flam, i motsatt förhållande agera utifrån.
  • En sista möjlighet för bägge parter är att driva målet till Europadomstolen.

Den enklaste vägen ut ur detta dilemma är att åklagaren väljer att lägga sig platt inför Patent-och marknadsöverdomstolens beslut och återvisa hela processen till Beredskapsmuséet i Djuramossa att via advokat Marie Andrée driva vidare på egen hand. Eventuella kostnader belastar då inte länger svenska skattebetalare.

Beslutet i Patent-och marknadsöverdomstolen var en delseger i uppvärmningen i målet Staten vs. Aron Flam. Men en seger i uppvärmningen kan möjligtvis ge en indikation om utfallet i första ronden av huvudförhandlingar som äger rum i Stockholms tingsrätt enligt den kallelse som Aron Flam erhållit som är den 24 september kl 09:00-1630.

Men inte ett slutligt avgörande.

 

Ett exklusivt numrerat och signerat exemplar ur den tidigare beslagtagna upplagan, men som nu släppts ur häktet, kan du köpa på Aron Flams hemsida. Ett konstnärligt verk som efter beslut av åklagare varit i beslag hos staten men efter juridisk prövning släppts fritt igen.

 

Extra material

Patent-och marknadsöverdomstolen beslut att häva beslaget av tredje upplagan av Aron Flams “Det här är en svensk tiger”.

NITEK Publicism som numera driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår och min överlevnad. Tycker du att Ledarsidornas granskande opinionsjournalistik och engagemang inom tryck- och yttrandefrihetsfrågor gör skillnad bli gärna prenumerant.

Som prenumerant och premiumkund kan du ta del av hela artikeln med länkar till källor samt övrig tilläggsinformation.

Johan Westerholm kvarstår dock som ansvarig utgivare och chefredaktör.

Bli prenumerant och stöd fortsatt oberoende journalistik och  granskning av av Sverige.

Ljudfilerna, när de spelas in vilket vi skall börja med igen om någon vecka kommer vara tillgängliga för alla men som prenumerant får du därmed tillgång till alla källor som bygger artikeln.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

I dagens extramaterial finner du beslutet från Patent-och marknadsöverdomstolen.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se