Så utgör Muslimska brödraskapet en faktor i klankriminaliteten

  • Onsdag 9 Sep 2020 2020-09-09
E-post 1765

Statsministern uttrycker förvåning över klankriminaliteten och menar att den inte har någon koppling till etnicitet eller religion. Men det finns allt fler fall där etnicitet och religion utgör det kitt som håller den formen av maskineri igång. Både på den politiska nivån och inom det bistånds- och bidragsindustriella komplexet kan Ledarsidorna avslöja.

Vice rikspolischef Mats Löfving menade i ett resonemang om släktbaserade, kriminella nätverk i SR/Ekots lördagsintervju att det finns exempel på att “man tar sig in i det politiska livet och vill ha en roll att spela i den offentliga riktiga styrningen av en kommun eller till och med av Sverige”.

Vad Löfving pratar om är ”klaner” som fram tills lördagsintervjun var ett okänt begrepp för statsminister Stefan Löfven. Löfven fick frågan av TV4 Ulf Kristersson under måndagens pressträff om statsministern kände till detta och varför han inte agerat på informationen. Statsministern svarade att han först fått reda på det genom intervjun och menade i ett senare resonemang att han inte såg etnicitet eller religion som markörer för den allt mer utbredda gängbrottsligheten.

Linda H Staaf, chef på underrättelseavdelningen på polisens nationella operativa avdelning säger i en intervju till Aftonbladets Oisin Cantwell att

– I Sverige har vi en i ett internationellt perspektiv stark tilltro till staten, betydligt större än i de flesta andra länder. Det är mot den bakgrunden resonemanget ska ses.

– Det vi nu pratar om är kriminella släktnätverk som bygger upp alternativa maktstrukturer och inrättar en parallell rättsskipning.

Fenomenet är väl känt i de kretsar som bevakat området sedan en längre tid. Bland de som bevakat detta är stiftelsen Doku samt Ledarsidorna, främst genom boken ”Islamismen i Sverige” samt den forskning som bedrivs i begränsad omfattning vid några myndigheter och forskningsinstutititoner. 

Muslimska brödraskapets nätverksstruktur är ett exempel som även om de inte alltid begår några brott i egentlig mening ändå bygger strukturer för att tillskansa sig fördelar, inflytande och makt. De gör det i huvudsak genom utomparlamentariska metoder. Och få exempel är kända publikt men de finns.

Det tydligaste exemplet på hur ett släktnätverk, eller klan, försökt skaffa sig inflytande och fördelar uppmärksammades i valet 2018. 

En möjlighet att få tusentals röster som skulle innebära en förändrad politisk spelplan erbjöds oppositionen i Boktkyra. Det var vad som låg på bordet när två moderater kom till ett möte i Alby moské. Inbjudan kom från deras politiska motståndare – miljöpartisten Ali Khalil. Och rösterna var inte gratis utan förutsatte ett löfte om bygglov för en ny moské vilket dokumenterades av SVT. Moskéernas församlingssammansättningar följer ofta den lokala klanstrukturen varför detta är fullt möjligt i Sverige.

Och det finns andra exempel. Ett exempel som inte följts upp av rättsvårdande myndigheter efter Ledarsidornas avslöjande trots att allt underlag överlämnades till såväl Säkerhetspolisen, NOA samt den internationella åklagarkammaren i Stockholm. 

Att förfalska en namnteckning vid åtta tillfällen och använda sig av andra konton för arvodesutbetalning är ett brott med uppsåt. 

Ledarsidorna kunde tidigare avslöja hur en person drabbats av identitetskapning på ett sådant sätt att Islamiskt Kulturcentrum kunnat få ut drygt en halv miljon kronor i studiecirkelarvode. Och detta är endast på en person under 18 månaders tid. Hur många fler som finns, och under en längre tidsperiod, gör att den potentiella förskingringen av skattemedel kan slå alla tidigare kända rekord.

En mer ingående beskrivning av händelseförloppet får du som plus- eller premiumkund (prenumerant).

Som prenumerant och premiumkund kan du ta del av hela artikeln med länkar till källor samt övrig tilläggsinformation.

Bli prenumerant och stöd fortsatt oberoende journalistik och  granskning av av Sverige.

Ljudfilerna, när de spelas in vilket vi skall börja med igen om någon vecka kommer vara tillgängliga för alla men som prenumerant får du därmed tillgång till alla källor som bygger artikeln.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Stöd andra utgåvan av Islamismen i Sverige

 

Foto: 401(K) 2013

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se