Frankrikes Muslimska Råd får 14 dagar på sig att acceptera hårdare regelverk

Demonstrationer mot Macron. Det här är en svensk rondellhund. Foto:EPA. Montage.
  • Fredag 20 Nov 2020 2020-11-20
E-post 2669

Den franska debatten kring yttrandefrihet och den franska konstitutionen skiljer sig i grunden från den svenska. I Frankrike tar nu president Macron fasta och tydliga steg för att markera att republikens värderingar är sekulära och står över religionen. Bland annat införs omfattande förbud mot samröre med islamistiska organisationer.

I Frankrike är statens sekularism (laïcité) central. Yttrandefriheten i skolor och andra offentliga utrymmen är en del av det, och att begränsa den för att skydda känslorna hos utövarna av en viss religion ses som att det undergräver nationell enhet. Frankrike har Västeuropas största muslimska befolkning. För att försvara laïcité, eller den franska republikens grundidentitet, inför nu Frankrike en rad med åtgärder.

Frankrikes president Emmanuel Macron har krävt att muslimska ledare skall acceptera en “stadga för republikanska värden” som en del av den åtgärdskalender Frankrike nu inför för att motarbeta radikal islam. På onsdagen gav president Macron det Conseil français du culte musulman (CFCM) ett 15-dagars ultimatum för att acceptera stadgan. CFCM motsvaras i Sverige av Sveriges Muslimska Råd.

Klicka på bilden för att komma till webbshopen

 

Under onsdagen träffade presidenten och inrikesministern, Gérald Darmanin, åtta CFCM-ledare vid Élysée-palatset. CFCM har redan kommit överens om att skapa ett nationellt råd för imamer, som enligt uppgift kommer att utfärda officiell ackreditering till imamer som kan dras tillbaka.

Stadgan som presenterades för CFCM menar att islam är en religion och inte en politisk rörelse, samtidigt som det nu införs ett förbjud mot “utländsk inblandning” i islamistiska grupper.

“Två principer kommer att skrivas in i svartvitt [i stadgan]: avvisande av politisk islam och eventuell utländsk inblandning,” sa en källa till tidningen Le Parisien efter mötet.

Åtgärden följer efter de tre islamistiska attackerna i form av terrordåd mot civilbefolkningen på drygt en månad. Macron har starkt försvarat fransk sekularism i kölvattnet av attackerna, som inkluderade halshuggning av en lärare som visade karikatyrer av Profeten Muhammad under en klassdiskussion förra månaden.

President Macron har tidigare meddelat andra åtgärder för att ta itu med islamistisk separatism i Frankrike. Åtgärderna inkluderar ett omfattande lagförslag som syftar till att förhindra radikalisering. Det presenterades även det på onsdagen och innehåller åtgärder som begränsningar av hemundervisning och hårdare straff för dem som hotar offentliga tjänstemän av religiösa skäl. 

Föräldrar som bryter mot lagen kan få upp till sex månader fängelsestraff samt dömas till höga böter. Det införs även ett förbud mot att dela en persons personliga information på ett sätt som gör att de kan lokaliseras av människor som vill skada dem.

Lagförslagen kommer att diskuteras av det franska regeringen den 9 december.

Klicka på bilden för att komma till BOKUS

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se