Muslimska brödraskapet skärper tonen mot president Macron

President Macron vid Samuel Patys begravning. CAIR. Pressbild. Montage.
  • Tisdag 24 Nov 2020 2020-11-24
E-post 3437

Muslimska brödraskapets största och mest inflytelserika nätverksorganisation i Nordamerika,  Council on American-Islamic Relations, sänder en kraftig signal inte bara till Frankrikes president Emmanuel Macron utan även hela det fria väst. En signal om att Brödraskapet inte stillatigande eller passiva kommer foga sig i de repressiva åtgärder som Frankrike nu inför mot islamistiska organisationer. En signal som nu skickas till hela Europa.

The Council on American-Islamic Relations (CAIR) , eller Rådet för amerikansk-islamiska relationer fördömde i torsdags förra veckan den franska presidenten Emmanuel Macrons “försök att diktera principerna för den islamiska tron” till franska muslimska ledare vilket Middle East Eye var först att rapportera om.

Macron gav under onsdagen det franska rådet för muslimsk tillbedjan (CFCM) två veckor på sig att anta en stadga i försvaret av republikanska värden som dess medlemsorganisationer och medlemsförbund förväntas följa. Macron varnade för konsekvenserna av av att inte anta stadgan.

CAIR, den största muslimska medborgarrättsorganisationen i USA, förklarade att “den franska regeringen inte har någon rätt att berätta för muslimer eller någon annan religiös minoritet hur de ska tolka sin egen tro”.

CAIR menade vidare att 

“President Macron måste vända om innan hans nation återvänder till den koloniala rasismen och religiösa överdrifter som hemsökt så många europeiska nationer i århundraden. President Macron förvandlar begreppen ”Liberté, égalité, fraternité “till” förtryck, ojämlikhet och splittring ” menade CAIR: s verkställande direktör Sa Nihad Awad med hänvisning till Frankrikes nationella motto.

“Macrons ultimatum är ett uttalat försök att ta itu med “extremism”, och han har sagt att flytten är en del av ett försök att centralisera bildandet och ackrediteringen av muslimska religiösa ledare i landet”.

CAIR fördömde det som “hyckleriskt och farligt” och varnade amerikanska muslimer mot att resa till Frankrike.

Ett lagförslag om att motverka “separatism” förväntas läggas fram av Macron för det franska regeringen den 9 december. Macron har också angett att han vill att cirka 300 imamer från länder som Turkiet, Marocko och Algeriet som för närvarande arbetar i Frankrike ska lämna landet inom fyra år.

Tonläget höjs nu gentemot Frankrike från CAIR vilket är liktydigt med det Muslimska brödraskapet i USA. CAIR är vid sidan av MAS, Muslim American Society, Brödraskapets centrala nätverksorganisationer kring vilka Brödraskapet byggt sitt nordamerikanska nätverk. 

Mer läsning finner du i ”Islamismen i Sverige”.

Har du inte köpt del I? Klicka på annonsen så kommer du till Bokus.

 

Kända profilnamn som associeras till CAIR är Keith Ellison, Minnesotas chefsåklagare som tidigare blev US Congress första muslimska delegat i kongressen (invald 2006) samt demokraterna Ilhan Omar, Rashida Tlaib samt André Carson.

CAIR har även en tung roll i uppbyggandet av Black Lives Matter-rörelsen samt det mer våldsbejakande Black Hammer. CAIR är klassades som terroristorganisation av UAE, Förenade arabemiraten, 2014 såsom associerade till det Muslimska brödraskapet.

Mer läsning: Så höjs insatserna efter George Floyds död

CAIR är en gammal kontakt för Sveriges Unga Muslimer, SUM, vars samarbete kan spåras tillbaka till före 2003 då SUM lät tillgängliggöra  översättningen av Kvinnan i Islam,  som översatts av Mostafa Malaekah. Översättningen, som genomfördes av Islamakademin, belönades med studieförbundet Ibn Rushd hederspris 2009.  Studieförbundet är att betrakta som en av det Muslimska brödraskapets viktigaste nätverksorganisationer som hålls ihop med Islamiska förbundet i Sverige och därmed Brödraskapets europeiska paraplyorganisation FIOE genom stadgar och personunioner.

En annan utlöpare är biståndsorganisationen Islamic Relief som även den omfattas av nätverket som utgör det Muslimska brödraskapet.

Den transatlantiska länken med CAIR utgörs av Sveriges Unga Muslimer vars ordförande Rashid Musa genom åren varit talare eller deltagare på bland annat CAIR:s konferenser.

Skärmavbildning Rashid Musa´s Instagram

 

Kvinnan i Islam är skriven av Jamal Badawi 1971, ett av Muslimska  brödraskapets absoluta toppnamn i Nordamerika (ledande ställning i  Islamic Society of North America, ISNA, Muslim American Society, MAS, Council on American-Islamic Relations, CAIR). 

SUM bjцd in Jamal Badawi till Muslimska familjedagarna 2011. Badawi har försvarat självmordsbombningar och hävdat att demokrati och islam inte är förenligt. Via sitt engagemang i ISNA har bland annat amerikanska myndigheter kunnat koppla Badawi till såväl Muslimska Brцdraskapet som Hamas.

Genom att CAIR nu tar en tydlig ställning mot Frankrikes president Emmanuel Macron sänds en kraftig signal till det Muslimska brödraskapets övriga nätverksorganisationer i väst att göra det samma. En signal som inte bara riktas mot den franska presidenten utan även mot samtliga västländer som Brödraskapet är etablerade i.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se