Saudiarabien klassificerar Muslimska brödraskapet som terrororganisation i dagens fredagsbön

Meckas stora moské med Kaban, Muslimska brödraskapet. Arkivbilder.
  • Fredag 13 Nov 2020 2020-11-13
E-post 3717

I ett ovanligt skarpt uttalande från Saudiarabien, som kommer kommuniceras idag under fredagsbönen, klassificeras Muslimska brödraskapet som en terroristorganisation. Uttalandet tydliggör nu de politiska gränserna i MENA-regionen samt kommer leda till isolering av bland annat Iran och Turkiet. Och även i förlängningen Sverige då Sverige fortfarande är ett av få länder som Brödraskapet upprätthåller ett tyst stöd från.

Under tisdagen lät The Saudi Council of Senior Scholars i ett skarpt uttalande inför dagens fredagsbön förstå att Muslimska brödraskapet bör klassificeras som en terroristorganisation och representerar inte islams verkliga värden rapporterade Arab News. Arab News citerade SPA, the Saudi Press Agency, vilket innebär att uttalandet är att beteckna som officiell saudiarabisk politik. Enligt uppgifter kommer rådets utlåtande dominera dagens fredagsbön i Saudiarabien och i de moskéer som finansieras eller stöds av Saudiarabien.

Rådet beskrev brödraskapet som en avvikande grupp som undergräver samexistensen mellan människor inom nationer och stimulerar våld och terrorism genom att ta skydd bakom en religion.

Som ett resultat sade rådet att alla former av stöd, inklusive finansiering, för Brödraskapet är förbjudet, haram, i enlighet med Koranens läror . Att det är det saudiska rådet som gör detta uttalande är ett mycket tydligt religiöst avståndstagande från Brödraskapet och exkluderar Brödraskapets anhängare från att besöka islams heligaste platser; Mecka och Medina.

Att budskapet idag kommuniceras i Meckas stora moské innebär ett hårt slag mot Muslimska brödraskapet.

Även om rådet inte, så vitt känt, formulerat en formell fatwa är det en kraftig markering mot Brödraskapet samt en tydlig signal till USA. USA:s, än så länge informellt, nyvalde president Joe Biden har tidigare signalerat att han avser ta upp förhandlingarna med Iran.

Markeringen mot Brödraskapet innebär även att skiljelinjerna i MENA-regionen blir tydligare. Det kan inte uteslutas att Qatar, Brödraskapets andlige ledare Yussuf al Qaradawis nuvarande vistelseort, nu tvingas att välja sida. Det finns även signaler frå Qatars kungahus att Qatar börjat tröttna på al Qaradawis närvaro då han och Brödraskapet inte bara dominerar delar av statsförvaltningen utan även ses som en belastning i de bi- och multilaterala samarbetena på den arabiska halvön.

Uttalandet, om än inte på nivån av en fatwa, innebär att regionen nu delas i två. På den ena sidan GCC-staterna samt delar av Mahgrib, dvs Nordafrika. På den andra sida den trojka av länder som är positivt inställda till eller regelrätta allierade till Brödraskapet. Turkiet, Iran och i dagsläget Qatar. Till denna trojka kan räknas i varje fall tills vidare Algeriet.

Utvecklingen följer även den europeiska uppdelningen där allt fler länder nu arbetar för att begränsa Brödraskapets inflytande. Såväl Frankrike som Tyskland har börjat införa begränsande åtgärder för denna nätverksorganisation och dess allierade. Frankrike lät i februari i år frysa den turkiska religiösa myndigheten Diyanets banktillgodohavanden och Tyskland drog in statsbidragen till Brödraskapets biståndsorganisation Islamic Relief tidigare i år.

Mer läsning: Frankrike begränsar Turkiet och det Muslimska brödraskapets inflytande

Ett av de få europeiska länder som inte följer den franska respektive tyska linjen är Sverige som tidigare allierat sig med Iran och inte heller på något sätt vare sig kritiserat det Muslimska brödraskapet, än mindre agerat för att begränsa dess inflytande.

Inrikesminister Mikael Damberg har endast i vaga ordalag menat att islamistisk terrorism utgör en fara för demokratin men utan att på samma sätt som Frankrike och Tyskland börjat agera.

Mer läsning: Tyskland stryper finansiering till Islamic Relief – Sverige tredubblar den

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) och biståndsmyndigheten Sida har det senaste året tvärtom födjupat samarbetet med bland annat Islamic Relief vilket Ledarsidorna kunnat rapportera om. Dessutom har regeringen Löfven ytterligare försenat de lagrum som skulle medgivit en striktare kontroll över hur statsbidragen till civilsamhällesorganisationer delas ut. Dessa statsbidrag är Muslimska brödraskapet i Sveriges viktigaste intäktskälla.

Saudiarabiens religiösa råds uttalande kom inte oväntat men var ovanligt skarpt. Saudiarabien kan sägas följa Frankrike och Tyskland i kampen mot Brödraskapet och dess allierade vilket på sikt kan leda till att Sverige även det kommer att isoleras i likhet med Iran och Turkiet från bi- och multilaterala samarbeten.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se