Ledarsidorna.se gratulerar Centerpartiet till 110 år

Bild: Centerpartiet
  • Lördag 5 Dec 2020 2020-12-05
E-post 624

Centerpartiet firar 110 år 2020. Med jubileet släpps boken ”På väg framåt under 110 år” som handlar om ett parti som haft – och har – stor betydelse för svensk politik om de får säga det själva. En rik historia men som sannolikt inte fått hela det utrymme den förtjänar i partiets jubileumsbok. Med 110 innehållsrika år i ryggen blickar partiet mot framtiden. 

Centerpartiet firar 110 år 2020. Med jubileet släpps boken ”På väg framåt under 110 år” som handlar om ett parti som haft – och har – stor betydelse för svensk politik och samhällsutveckling menar Centerpartiet på sin hemsida. Boken skildrar de idéer som vuxit fram och utvecklats i partiet och de insatser och reformer som gjorts i regeringar och riksdag från partiets början till idag.

Förutom Lööfs företrädare Maud Olofsson, som menade att Adolf Hitler gjorde tokiga saker, finns det ett antal episoder som bör lyftas fram som sannolikt inte fått tillräckligt med utrymme. Några av dessa är återgivna i en krönika av Göran Skytte i SvD.

Vid mitten av 1990-talet uppstod en intensiv debatt om centerns bruna förflutna. Bland annat framkom att under hela 1920- och 30-talet fanns inom dåvarande bondeförbundet (som centern hette på den tiden) drag av antisemitism och rasmystik. Vid sidan av nazisterna var Bondeförbundet det enda parti som hade rasismen inskrivet i sitt partiprogram. Och i och med detta det enda riksdagsparti som var formellt och officiellt antisemitiskt.

Enligt 1933 års version av stadgarna skulle Centerpartiet (då Bondeförbundet),  i enlighet med paragraf IV, kämpa mot “inblandning av mindervärdiga utländska raselement” och skydda “folkmaterialet” mot “degenererade inflytelser”.

SLU-bladet (SLU är CUF:s föregångare, red:s anmärkning), ungdomsförbundets tidning, skrev i en kommentar 1938:

“den svenska bondeklassen älskar heller inte judarna över hövan…en utresningsaktion mot icke önskvärda element kan snart vara på tiden”.

Dåvarande Centerpartiets ungdomsförbund var i allra högsta grad en förespråkare för “den slutliga lösningen” som sedermera kom att formaliseras vid Wansee-konferensen i Tyskland fyra år senare, 1942. Citatens tydlighet lämnar inga luckor eller heller något som helst utrymme för missförstånd.

Paragraferna i partiprogrammet gällde till 1946 när inte ens partiledningen själva eller inför väljarna kunde bortse från eller förneka Förintelsens vedervärdigheter.  Tidsandan satte förstås prägel på det politiska klimatet. Men inget annat riksdagsparti gjorde en så tydlig markering mot nationella, etniska och kulturella minoriteter som Centerpartiet. Något som följt med in i våra dagar.

Klicka på annonsen för att komma till butiken. Gäller till 2020-12-31.

Antisemitismen gör entré i riksdagens kammare

 

Bondeförbundaren Otto Wallén (ledamot av riksdagens andra kammare 1933–44), som öppet kallade sig antisemit, ansåg i en riksdagsdebatt att grunden för småföretagarnas problem var att ”tattare och judar” beviljats svenskt medborgarskap.

I ett riksdagsanförande 1939 menade Wallén att

Jag erkänner gärna, herr talman, utan att blygas att jag idag är antisemit /…/ Den asiatiska folkstammen passar icke i sällskap med vår hyggliga svenska folkstam. /…/ Låt oss visa humanitära känslor, om det gäller att skicka pengar utomlands, men låt svenskt arbete förbehållas svenskarna och låt oss behålla det svenska blodet rent.

Walléns engagemang i biståndsfrågor går ej att ta miste på. Men av skäl som kanske inte var helt rumsrena ens när det begav sig.

Bondeförbundaren KG Westman, som var justitieminister i krigsårens samlingsregering, kallade antifascisten Torgny Segerstedt ”judesjäl”. Främst har KG Westman uppmärksammats såsom politiskt ansvarig för de begränsningar av tryckfriheten som genomfördes under krigsåren. Begränsningar som bland annat kom att innefatta beslag av hela upplagor av Torgny Segerstedts “Göteborgs Sjöfarts och Handelstidning” som en del av Sveriges eftergiftspolitik mot Nazi-Tyskland.

Mer läsning: “Det här är en svensk tiger” av Aron Flam (Samizdat 2019)

Elof Eriksson var en av mest tongivande ledarna i Jordbrukarnas riksförbund som senare gick upp i Bondeförbundet. Eriksson hade nära kontakt med Julius Streicher, som var chefredaktör för den nazistiska tidningen Der Stürmer, som öppet pläderade för total utrotning av judar. Tillsammans med Einar Åberg räknas Eriksson som antisemitismens främsta företrädare i Sverige under mellankrigstiden. Tillsammans med Einar Åberg gav Eriksson i mitten av 1930-talet ut en svensk utgåva av Sions vises protokoll, förfalskade protokoll från en judisk konferens där judarna påstods konspirera för att ta över världen.

Så sent som vid mitten av 1990-talet avslöjades att centerpolitikern och författaren Per Olof Sundman varit nazist. Sundman var riksdagsman för centerpartiet 1969–80 (vice ordförande i kulturutskottet 1976–80). 16 år gammal, blev Sundman medlem i det Nationalsocialistiska arbetarpartiets ungdomsavdelning. Nordisk Ungdom, som upplöstes ett år senare, ersattes av WASA. Sundman blev, efter att ha utträtt ur WASA/Nordisk Ungdom, 1942 medlem av Fosterländsk Enad Ungdom, ungdomsorganisation till det nazistiska partiet Svensk Opposition. I februari 1943 gjorde polisen razzia hos den del av det nu splittrade Fosterländsk Enad Ungdom som Sundman tillhörde. Sundman och en partikamrat anhölls som misstänkta för olovlig underrättelseverksamhet. 

Centerpartiet idag

 

2018 slog de centerpartistiska nämndemännen Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson fast att en kvinnas berättelse om misshandel inte var trovärdig, bland annat för att hennes familj var mindre ”fin” än mannens. Aldebes åsikter, att tillämpa sharialagstiftning, var kända för partiledningen sedan tidigare då hon förra mandatperioden även var riksdagsersättare.

Inför valet 2018 uteslöts partiet Nyans ordförande Mikhail Yüksel ur centerpartiet. Yüksel stod inför valet på andra plats efter Annie Lööf i Västra Götaland. Yüksel uteslöts ur partiet på grund av sitt samröre med terrororganisationen ”Grå vargarna” något han informerat partiledningen om. Trots att centerpartiets ledning nekar till att ha blivit informerade har Yüksel kunnat bevisa sin utsago genom en bandinspelning.

Ledarsidorna gratulerar med detta Centerpartiet, dess ordförande Annie Lööf, hela dess partistyrelse och i synnerhet dess två vice ordföranden samt naturligtvis alla europaparlamentariker, riksdagsledamöter och övriga förtroendevalda i regioner, kommuner och kyrkomöte samt medlemmar och partiaktiva till att kunna fira 110 år i år.

Med 110 innehållsrika år av erfarenhet mot framtiden. Framåt.

 

ÅRETS JULKLAPP: GREYCAT JULKLAPPSBOX

 

Klicka på bilden för att komma till webbutiken och se vad den innehåller

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se