Rättegången mot Osama Krayem representerar ett typfall i radikalisering

Osama Krayem.Den jordanske piloten First Lt. Moaz al-Kasasbeh. Foto: Internet samt IS propagandafilm
  • Måndag 7 Dec 2020 2020-12-07
E-post 639

Idag börjar förberedande förhandlingar för att avgöra vilka som ska ställas inför rätta efter terrordåden i Bryssel i mars 2016 som tog 32 människoliv. Av 13 inblandade vill åklagarna föra vidare åtta till huvudmålet, däribland svensken Osama Krayem. I historien om Osama Krayems radikalisering, och senare delaktighet i terrorhandlingar i såväl Syrien som i Europa finns alla komponenter för att kunna beskriva en radikaliseringsprocess och vägen fram till fullbordade terroristhandlingar.

Osama Krayem har erkänt att han var inblandad i ett brutalt mord på en jordansk pilot 2015 enligt  belgiska De Standaard. Den jordanske stridspiloten Moaz al-Kasasbeh kraschade i närheten av Raqqa, togs tillfånga och brändes sedan till döds när han var inspärrad i en bur. Han tros ha medverkat vid terrorattackerna i Paris 2015 och Bryssel 2016.

Den inledande förhandlingen kommer pågå fram till 18 december med själva rättegången väntas starta tidigast nästa höst.

Den 19 april 2016 kopplades Krayem till Parisattackerna i november 2015 , eftersom det fastställdes att hans DNA var närvarande i de lägenheter som anfallarna använde. I juni 2018 utlämnades han till Frankrike i förvar för National Gendarmerie för att förhöras om hans roll i Parisattacken den 13 november, där 130 mördades i de olika attackerna. 89 av dödsoffren och över 300 de skadade befann sig i nattklubben Bataclan.

Krayem  är född i Sverige som son av palestinska invandrare från Syrien och växte upp i Rosengård , Malmö . Elva år gammal deltog han i 2005-dokumentären “Utan gränser – en film om idrott och integration”, en film som Aftonbladet beskriver som “en dokumentär om hur man lyckas med integration av migranter i det svenska samhället. Men trots den positiva bild som gavs radikaliserades Osama Krayem och står idag inför rätta för delaktighet i mord genom terrorism.

Enligt uppgifter kom Krayem att radikaliseras inledningsvis genom propaganda distribuerat över internet och sociala medier. Krayem ska ha tagit del av Awar al-Awlakis predikningar.

Anwar Nasser al-Awlaki

Anwar Nasser al-Awlaki (21 april 1971 - 30 september, 2011) var en Yemeni- amerikansk imam och en nyckelrekryterare till islamistisk terrorism. Al-Awlaki blev den första amerikanska medborgaren som dödades av en amerikansk drönräd utan rättegång. President Barack Obama beordrade räden.

Flera av de terrorister som deltog i terrorattentatet mot World Trade Center den nionde september 2001 kom från den moské i Virginia där al-Awlaki fungerade som imam. Al-Awlaki saknade formell utbildning till att fungera som imam och skriftlärd.

Med en blogg, en Facebook- sida, al-Qaida-tidningen Inspire och många YouTube-videor beskrevs al-Awlaki av den saudiska nyhetsstationen Al Arabiya som ”Internet Laden”.

Al-Awalaki var planerad att föreläsa i Kensington 2009 via video tillsammans med den kände antisemiten Yvonne Ridley i ett samarbete med CAGE UK och al Manaar-moskén. Föreläsningen ställdes i sista stund in efter att myndigheterna villkorat tillståndet med att såväl al-Awalaki som Ridley ströks från programmet.

Studieförbundet Ibn Rushd har tillsammans med Islamiska Förbundet i Sverige och Mehmet Kaplan anordnat seminarium i riksdagens lokaler med Ridley som deltagare. Svenska kyrkan har etablerat ett samarbete med al Manaar-moskén som räknas till en av Storbritanniens mest radikala miljöer.

Den svenske terroristen Osama Krayem, som nu tagit på sig delar av det han nu eventuellt kommer att åtalas för, kan sägas vara ett typfall för hur radikalisering i ett västland går till.

  • Som andra generationens migrant, med två utrikesfödda föräldrar, var Krayem i riskzonen redan från början till att bli radikaliserad. Internationella, men även svenska studier, pekar på att denna generation har lättare att ta till sig romantiserade budskap om sina föräldrars ursprungskulturer och i många fall blir mer radikala eller konservativa än sin föräldrageneration om de inte integreras i den svenska samhällskroppen.
  • Radikaliseringen sker inledningsvis på internet eller sociala medier.
  • Radikaliseringen sker genom icke skriftlärda, självdefinierade, imamer eller företrädare med svag eller ingen teologisk bas.

I historien om Osama Krayems radikalisering, och senare delaktighet i terrorhandlingar i såväl Syrien som i Europa finns alla komponenter för att kunna beskriva en radikaliseringsprocess och sedan vägen fram till fullbordade terroristhandlingar.

Miljöer, kluster, nätverk, retorik och inte minst finansiering och resrutter.

Den kommande rättegången kommer att bevakas av Ledarsidorna oavsett utslag i dagens inledande förhandlingar.

 

Klicka på annonsen för att komma till webb-butiken

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se