Så spelar media, Fredrick Federley och Centerpartiet Alt-Right – rörelsen i händerna

Breitbart, Demonstration med QAnon symbol. Foto: Yle. Montage
  • Tisdag 15 Dec 2020 2020-12-15
E-post 714

Så som Centerpartiet, Federley själv samt etablerad media hanterat bevakningen av Stoppa pressarnas avslöjande spelar de exakt det spel som får den mest extrema delen av Alt Right-rörelsen att växa och kunna rekrytera nya anhängare.

Stoppa Pressarnas avslöjade att EU-parlamentarikern Fredrick Federley, 42, sedan ett halvår tillbaka varit sambo med en pedofil dömd till nio års fängelse för bland annat 22 fall av grova våldtäkter mot barn efter två veckor tvingades avgå och lämna alla sina politiska uppdrag.

Tidskriften Kvartals ansvarige utgivare och chefredaktör Jörgen Huitfeldt menar i en uppdatering att något i nyhetsrapporteringen skaver. Huitfeldt menar att fler medier borde rapporterat om det och efter en tid gick Federley ut själv i Avesta Tidning där chefredaktören Gabriel Ehrling Perer själv genomförde intervjun.

Ehrling Perer är starkt associerad till Centerrörelsen. Dels som redaktör för Vuxenskolans idéskrift “En liten bok om framtiden” där huvudmännen Centerpartiet och Liberalerna medverkade men även aktiv i fler organisationer som har eller har haft Centerpartiet eller Centerpartiets ungdomsförbund som huvudman.

Intervjun som genomfördes med Fredrick Federley har mött stark kritik för att den dels innehåller direkta motsägelser eller felaktigheter som är lätta att kontrollera, dels inte går i botten med de uppgifter om ytterligare pedofiler som ingått i Federleys nära umgänge det senaste halvåret. Framför allt uppgifterna om en norsk pedofil som tidigare varit statssekreterare och idag är anställd på en bank.

Ehrling Perer menar i sin kommentar till intervjun på sociala medier att detta är rykten och inte behöver kommenteras.

Sammantaget ger den bild som duon Federley/Ehrling Perer försöker sätta en förklaring till varför nyheten publicerades på Breitbart.

Sedan USA:s president Donald Trump vann presidentvalet 2016 har han utåt sett distanserat sig alltmer från Breitbart då den senare utvecklats till att öppet stödja den mest extrema delen av amerikanska Alt Right-rörelsen. I denna rörelse finns teoretiker som ansluter sig till QAnon-teorierna.

QAnon Alt Right

QAnon är en högerextrem konspirationsteori som framträtt i USA under Donald Trumps presidentskap 2017. Enligt QAnon leder Trump en hemlig kamp mot "Den djupa staten", ett internationellt nätverk av sataniska pedofiler och en korrumperad, maktlojal, media.

Bland de sammansvurna inom Den djupa staten ingår enligt QAnon liberala ledare inom det amerikanska Demokratiska partiet som Hillary Clinton och Barack Obama, religiösa ledare som Dalai Lama och påve Franciskus

I en TV-sänd utfrågning den 15 oktober 2020 vägrade Trump att ta avstånd från QAnon. I stället påstod han att han inte visste så mycket om QAnon mer än att de var starkt mot pedofili, och att han var enig med dem om detta.

QAnon har fått uppmärksamhet som ny företeelse i såväl Danmark som Finland. Även Sveriges Radio har gjort ett reportage om fenomenet.

Ett fenomen som uppvisar alla likheter med sekter som Scientologkyrkan. Den attraherar främst den nationalistiska Alt-right rörelsen där anti-vaxxers (vaccinmotståndare) blandas med konspirationsteorier kring Bilderbergruppen, hat mot finansmannen George Soros samt teser om pågående judiska värlskonspirationer i form av kontroll av nationella banker och media.

Joseph Uscinski, professor vid University of Miami Florida, forskar om konspirationsteorier och allmänhetens syn på dem. Uscinski beskriver QAnon som en digital decentraliserad konspirationsteori-sekt.

 

Federley uppfyller med sin liberala politiska position som anhängare av månggifte och sin livsstil, att vara förtroendevald samt ha pojkvänner som ägnat sig åt pedofili samt en nära vänskap med en person som kliver direkt från rollen som statssekreterare till en bank som dömts för barnpornografibrott alla kriterier för att uppfylla QAnons förklaringsmodeller över tillståndet i världen.

En direkt parallell med hur narrativet runt Jeffrey Epstein (1953-2019) byggst upp.

Det perfekta narrativet

 

Epstein var en amerikansk finansman och sexualförbrytare. Epstein dömdes 2008 för att ha köpt sexuella tjänster av en 14-årig flicka. Straffet var 13 månaders fängelse, men med frihet att gå till arbetet. Det hade förhandlats fram med federala myndigheter som hade identifierat 36 offer. Epstein anhölls igen den 6 juli 2019, på grund av federalt åtal om sexhandel med minderåriga i Florida och New York. Bland annat hade minderåriga flickor flugits till hans privata ö i hans privata flygplan som gick under smeknamnet ”Lolita Express”.

I umgänget med Epstein fanns flera amerikanska demokratiska politiiker, bland annat Bill Clinton, miljardärer samt medlemmen i de brittiska kungahuset prins Andrew.

Epstein hittades död i sin cell i det federala häktet Metropolitan Correctional Center i New York den 10 augusti 2019.

Historien om Federley passar med andra ord perfekt in på QAnons narrativ.  Det ger en enkel förklaring. Förklaringen om en djup stat som kontrolleras av pedofilringar, liberala koruppta politiker med täta band med bank-, finans- och media.  

Ett narrativ som dessutom nu förstärkts av Avesta tidnings svaga insats i intervjun där Federley skulle få tala ut. Lika perfekt blir slutresultatet om Federley som den ofullständiga historien om Epsteins livsöde.

Men samtidigt så är det ingen media som heller granskar en tämligen ny aktör på den svenska mediemarknaden. Stoppa pressarna var innan avslöjandet om Federley knappast känd för någon i det politiska klustret. För även om Daniel Nyhlen får ett stort reportage i SvD om honom själv ställs inte heller där några frågor om hans Stoppa pressarna i egentlig mening. Inte annat än att Centerpartiets motdrag internt har blivit att på olika sätt misstänkliggöra Stoppa pressarna med svepande omdömen och spekulationer utan att på något sätt leda dessa i bevis.

Kvartals chefsredaktör Jörgen Huitfeldt har därmed fog för sin oro över hur media hanterat bevakningen av Federley. Så som Centerpartiet, Federley själv samt etablerad media hanterat bevakningen av Stoppa pressarnas avslöjande spelar de exakt det spel som får konspirationsteoretiskt influerade sekter som QAnon att växa och kunna rekrytera nya anhängare.

 

Detta är en analyserande artikel. Analysen och eventuella åsikter som framförs är författarens egna.

 

Årets julklappar köper du i webbshoppen

Klicka på bilden för att komma till webbutiken och se vad den innehåller

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se