Arvet efter Donald Trump: En parentes i historien eller startpunkten på en förnyelse

Repbulikanernas partisymbol, Donald Trump. Foto: Wikipedia, montage.
  • Måndag 11 Jan 2021 2021-01-11
E-post 372

Inte bara USA är kluvet i två delar efter de senaste veckornas oroligheter och kritiserade uttalanden från den avgående presidenten. Även  det republikanska partiet ligger i det närmaste i ruiner och framtiden får utvisa om Donald Trump var en parentes i historien eller om hans fyra år i Vita Huset blev en startpunkt på något annat.

En majoritet av amerikanerna vill avsätta Donald Trump innan Joe Biden svärs in som ny president. Men det är tveksamt om Demokraterna kan uppnå en riksrättsdom i kongressen. Hittills ställer sig minst 190 ledamöter i representanthuset bakom förslaget, liksom flera republikanska senatorer. För att väcka åtal krävs enkel majoritet, vilket demokraterna har i representanthuset medans det för en fällande dom krävs en supermajoritet i senaten, 2/3 majoritet eller att minst 67 senatorer ställer sig bakom vilket är osannolikt.

I en opinionsundersökning från ABC News/Ipsos tycker 56 procent av USA:s befolkning att Donald Trump bör avlägsnas från sin post. I princip alla tillfrågade demokrater (94 procent) tycker det, men endast 13 procent av republikanerna vilket gör att antalet republikanska senatorer som krävs för en fällande dom i praktiken blir omöjligt att uppnå.

Bara ett fåtal republikanska senatorer har uttryckt sitt stöd för att avsätta Donald Trump

Undersökningen visar också att 67 procent anser att presidenten, till stor eller ganska stor del, bär ansvar för upploppen i Washington. Fem personer, varav en polis, dog i samband med oroligheterna. Mätningen gjordes under helgen och publicerades under gårdagen.

Ett kluvet USA och det Republikanska partiet i spillror

 

Men om den amerikanska väljarkåren är kluven är det ingenting mot i vilket skick som det republikanska partiet är i efter den senaste veckornas oroligheter och utomparlamentariska aktivism.

Den tidigare republikanske guvernören Arnold Schwarzenegger liknar stormningen av Kapitolium vid kristallnatten. Schwarzenegger riktar stark kritik mot sina partivänner.

– De är medskyldiga med de som bar in flaggan, med sitt självrättfärdiga uppror, in i Kapitolium, säger han i ett tal.

På andra sidan, de som stödjer president Trumps agerande finns bland annat den republikanske ordföranden Chris Zimmerman i staden Nye, Nevada som bland annat i en längre artikel på partiets blogg menar att ”Låt mig vara tydlig: Trump kommer att vara president i ytterligare fyra år. Biden kommer inte att vara president, ”skrev GOP-ordföranden i Nye County. “Ja, jag vet att det är chockerande ord i dessa galna dagar.” 

Och tonen är oförsonlig i brevet i form av att lägga en dolkstötslegend med vice-president Michael Pence som huvudsakligen skyldig:

Jag måste ta en stund till att prata om Pence. När hans förräderi  nu är avslutat, det kanske inte är så många av er inte känner till hans affärer och politiska ställning före den ökända dagen (onsdagen den 6 januari, reds anm) i huvudstaden. Pence förhandlade långt tillbaka under valperioden 2016 med … vänta på det … Paul Ryan. Kommer ni ihåg Ryan?

Not: Den tidigare talmannen i representanthuset, republikanen Paul Ryan var Mitt Romneys vice-presidentkandidat 2012 och en av Donald Trumps tyngsta kritiker i det republikanska partiet. Under presidentvalet 2016 föreslog Ryan att presidentkandidat Trump borde offentliggöra sin självdeklaration. Efter att Trump vann presidentvalet, har Ryan upprepade gånger blockerat representanthuset från att tvinga Trump att släppa sin självdeklaration.

Zimmerman menar vidare att

Pence var också inblandad i ett försök för att avsätta Trump någon gång under de första fyra åren, ett försök som orkestrerades av Rod Rosenstein och stöddes av Clintons.

Not: Rod J. Rosenstein, är edan april 2017 är han USA:s biträdande justitieminister. Rod Rosenstein har tidigare arbetat som rådgivare till president Bill Clinton. Åren 2005–2017 var han federal åklagare i Maryland.

Oavsett hur de närmaste nio dygnen kommer att utvecklas kommer Donald Trump lämna ett parti i spillror efter sig. Ett parti som stod i begrepp att reformera sig och gå i en mer nationalistisk riktning men vars rörelse förhindrades av reformatorn själv, Donald Trump.

Efter att ha uttömt alla juridiska möjligheter att förändra valresultatet, vilket är Donald Trumps fulla rätt, uppmanade och bejakade han som konstitutionens försvarare till utomparlamentarisk aktivism för att förändra valresultatet istället för att uppfylla sin skyldighet att efterfölja domstolsutslagen och andemeningen i den amerikanska konstitutionen. 

Situationen har, för Trumpismens mer moderata följare, blivit omöjlig.

Även om en formell splittring av det republikanska partiet är avlägset kommer spänningarna slita sönder det på ett eller annat sätt. Med politiker som Paul Ryan och Arnold Schwartzenegger på ena sidan och Chris Zimmerman på den andra ter sig framtiden osäker för det arv som Trump lämnar efter sig. Och att republikanerna skulle utvecklas i en riktning som stöds av QAnon-rörelsen ter sig osannolikt. Dessa ser Trump som en ”nyttig idiot”, en budbärare och inte den riktige ledaren.

Inte enligt en intervju QAnon-shamanen Jake Agneli som själv deltog i stormningen av Capitol Hill i onsdags.

Inte bara USA är kluvet i två delar utan även det republikanska partiet som närmast ligger i spillror. Framtiden får utvisa om Donald Trump var en parentes i historien eller om hans fyra år i Vita Huset blev en startpunkt på något annat.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se