Hotet om extraval är Nyamko Sabunis desperation efter en plats i solen

Nyamko Sabuni. Foto: Wikipedia.
  • Fredag 22 Jan 2021 2021-01-22
E-post 721

Nyamko Sabunis utspel med ett implicit hot om extraval är inget annat än ett sista desperat försök att få en plats i solen. Ett sista desperat försök att vända opinionssiffrorna för henne själv och partiet innan Liberalerna börjar förbereda sig inför sitt landsmöte i höst då hennes mandat skall prövas.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är beredd att gå till extraval. Det säger hon i en intervju med SvD. Hon utesluter inte att partiet kan hålla en medlemsomröstning i regeringsfrågan.

Om statsminister Stefan Löfven håller fast vid sitt förslag till ny migrationslag får han hitta ett annat underlag för budgetsamarbetet. Han kommer inte att kunna räkna med Liberalerna, enligt Sabuni i ett utspel i tidningen Expressen förra veckan. I intervjun med SvD tar hon ytterligare ett steg när hon säger sig vara beredd på extraval.

Efter en lång debatt i riksdagsgruppen tidigare i veckan, utan enighet, har nu partistyrelsen kallats in på fredag. 

Men vad är sannolikheten för att det kommer bli ett extraval? Och vad kommer konsekvenserna bli för de respektive partierna om statsministern, som är den ende som kan utlysa ett extraval, bli?

Regeringsformens tredje kapitel, elfte paragraf, reglerar formerna:

11 §   Regeringen får besluta om extra val till riksdagen mellan ordinarie val. Extra val ska hållas inom tre månader efter beslutet.

Efter val till riksdagen får regeringen inte besluta om extra val förrän tre månader har gått från den nyvalda riksdagens första sammanträde. Regeringen får inte heller besluta om extra val under den tid då dess ledamöter, efter det att samtliga har entledigats, uppehåller sina befattningar till dess en ny regering ska tillträda.

Det vill säga, endast en av riksdagen vald regering som inte ännu avgått eller sitter som expeditionsministär efter att riksdagen avsatt den, kan utlysa ett extraval. Riksdagen har inte heller makten att upplösa sig själv och därmed kunna utlysa extraval.

Vapnet extraval vilar därmed bara i en persons händer – Stefan Löfvens. Stefan Löfven är dessutom socialdemokrat och inte liberal.

Att Stefan Löfven skulle kasta Sverige in i en oförberedd valrörelse under en pågående pandemi med en sjukvård som balanserar på kollapsens rand med i snitt 100 nya dödsfall per dygn är sannolikt lika dumt och orealistiskt som det låter. Det är möjligt att det endast är Nyamko Sabuni själv som tror på den möjliga utgången men inte ens det behöver vara sannolikt.

Inte heller Ulf Kristersson eller Jimmie Åkesson är intresserade av ett extraval. Pandemin är en nationell kris utan bortre synligt slut och effekterna av en tredje våg förorsakat av ett muterat virus är en osäkerhetsfaktor de inte är beredda att ta i. Om ett extraval utlyses den kommande veckan innebär det att en ny regering kan tillträda först under senvåren med mindre än ett och ett halvt år kvar till nästa val.

En för kort tid att ens påbörja en kursändring i det som är mest akut, pandemibekämpningen och ännu kortare tid för den fråga som sliter isär regeringsunderlaget, migrationspolitiken.

Nyamko Sabunis skäl till de två senaste utspelen i Expressen samt SvD bör anses vara ett sista desperat försök från hennes sida att rädda sina egna och partiets opinionssiffror. Ett hot från en av riksdagens pygmé-partier, som inte har någon reell inverkan på mandatfördelningen annat än att Centerpartiet skulle riskera att stå ensamt kvar med regeringen är endast ett hot. Och.

Om Sabuni ändå lämnar regeringsunderlaget är det inte säkert att Centerpartiet straffas nämnvärt. Centerpartiet är det parti som har störst internt stöd för sin samverkan med Socialdemokraterna av de liberala partierna.

Nyamko Sabunis utspel med ett implicit hot om extraval är inget annat än ett sista desperat försök att få en plats i solen. Ett sista desperat försök att vända opinionssiffrorna för henne själv och partiet innan Liberalerna börjar förbereda sig inför sitt landsmöte i höst då hennes mandat skall prövas.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se