Med en enad front mot media och befolkning

Stefan Löfven/Anders Tegnell. Skärmavbildning SVT Agenda. Montage.
  • Måndag 18 Jan 2021 2021-01-18
E-post 2947

Gårdagens utfrågning i SVT Agenda av bland annat statsministern och statsepidemiolog Anders Tegnell var en uppvisning i en enad front mot media och befolkning. Att vare sig regering eller ansvarig myndighet på någon punkt felat eller gjort missbedömningar. Att allt dåligt som skett, som 10 323 avlidna och en nästan knäckt vårdapparat, helt enkelt var någon annans fel.

Under gårdagens utfrågning i SVT Agenda av bland annat statsminister Stefan Löfven och statsepidemiolog Anders Tegnell framkom för första gången explicit att Sverige saknade testkapacitet under pandemins första månader i erforderlig utsträckning. Den 12 mars menade Tegnell att det inte var lönt att testa alla som blev sjuka men under gårdagen lät det annorlunda:

– Vid det laget hade vi inte kapacitet att testa alla, utan då var man tvungen att prioritera att testa dem som kom till sjukvården vilket är det absolut viktigaste, för att i sjukvården måste man verkligen veta vilka som har covid-19 och inte, så man kan bedriva en så säker vård som möjligt.

Då hade Anders Tegnell på ett ännu tidigare stadium försäkrat att Sverige stod bättre rustade än de flesta andra länder i både världen och Europa.

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Tycker du att vi gör skillnad bli gärna prenumerant. Som prenumerant och premiumkund kan du ta del av hela artikeln.

Som prenumerant får du även tillgång till hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar.

Ur dagens artikel:

  • Om lock-downs: “Det kostar väldigt mycket”
  • Försökt påverka andra EU-stater
  • Sverige ifrågasätter ECDC och ministerrådets beslut

Bli prenumerant och stöd fortsatt oberoende journalistik och  granskning av av Sverige.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du hittar här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se