Pandemin avslöjar regeringens svaga ledarskap

Dan Eliasson / Mikael Damberg (S). Pressbilder. Montage.
  • Lördag 2 Jan 2021 2021-01-02
E-post 8706

I Kanada tvingas nu finansministern i delstaten Ontario att avgå efter en semesterresa till Karibien under pågående pandemi. I Sverige uppmanas istället MSB:s generaldirektör Dan Eliasson att reflektera över samma beteende av Mikael Damberg. Sällan har  ett så svagt ledarskap, parat med dåligt omdöme, blivit så tydligt signum för regeringen Löfven.

Den kanadensiska delstatens finansminister Rod Phillips avgick på uppmaning från delstatens premiärminister Doug Ford på nyårsafton. Rod Philipps bad om ursäkt och kallade den semesterresa som han företog till St Bart ett “dumt misstag.

Premiärminister Ford  menade på torsdagen att Phillips avgång visade att hans delstatsregering “tar vår skyldighet att hålla oss till en högre standard (på ministrarna) på allvar.” kunde BBC tidigare rapportera.

“Självklart gjorde jag ett betydande fel i bedömningen (att resa på semester), och jag kommer att vara ansvarig för det”, sade Phillips. “Jag gör mig inga ursäkter för att jag reste när vi inte skulle ha rest.”

Ontario: s oppositionsledare Andrea Horwath meddelade att hon hade drivit på att Phillip skulle avskedas och sa att det var oacceptabelt för honom att “ignorera folkhälsoråd” samtidigt som delstatsregeringen “kräver offer från vardagliga Ontario-medborgare”.

“Det är inte trovärdigt att en ledamot av kabinettet inte berättade för premiärkontoret att han lämnade landet i flera veckor under en global nödsituation,” sade hon i ett uttalande. “Om han inte gjorde det, skulle det i sig vara tillräckligt med anledning att avskeda honom.”

Ontario är Kanadas mest befolkade provins och har i sina rekommendationer för att hålla spridningen av Covid 19 nere avrått alla icke-väsentliga resor och stanna hemma. Rådens utformning liknar i stort de som den svenska Folkhälsomyndigheten ställt ut men gick in i en närmaste total nedsänkning den 26 december.

Situationen är snarlik den som råder i Sverige. Myndigheten för Samhällsskydd och beredskaps, MSB, generaldirektör, Dan Eliasson, reste innan jul till Kanarieöarna på en ren nöjesresa. MSB svarar för den psykologiska beredskapen under pågående pandemi och bröt även han mot regeringens och Folkhälsomyndighetens anvisningar.

Mikael Damberg (S), ansvarig minister för MSB väljer en annan väg än Ontarios premiärminister och menar på en presskonferens att det är upp till Dan Eliasson att själv reflektera över sitt agerande. 

Dan Eliasson intar en särställning bland statsanställda. Ursprungligen med bakgrund i socialdemokratin har han även oppositionens fulla förtroende genom åren. 

Eliasson har tidigare genom sitt agerande och sina uttalanden skadat förtroendet för den myndighet som han fått regeringens uppdrag att ansvara för. Detta beskriver Jenny Sonesson i en ledartext från 2018. 

I rollen som  rikspolischef menade Eliasson när en ung kvinna brutalt dödades av en boende på ett HVB-hem valde han att först och främst uttrycka sin medkänsla med mördaren: ”… vad har den personen varit med om för någonting? Vilka omständigheter har den killen växt upp under? Vad är det för trauman han bär med sig?”

Hösten 2017 avslöjade Ekot i Sveriges Radio att Polismyndigheten gett ett externt företag tillgång till sitt personal- och lönesystem, utan att använda den kryptering som godkänts av Försvarsmakten. Beslutet fattades av rikspolischef Eliasson själv. 

Även fast åklagare lade ner fallet vittnar Eliasson agerande om dåligt omdöme. Förfarandet påminde om Maria Ågrens, Transportstyrelsens förra generaldirektör. Ågren behandlades knappast med silkesvantar utan fick avsked även från sin reträttplats i regeringskansliet. Anledningen var att hon grovt åsidosatt sina ålägganden mot regeringen.

Eliasson gick sedan från en viktig myndighet som Polisen till en annan, MSB, vars roll är att skydda och rusta det svenska samhället mot kriser och instabilitet. Som effekterna av pandemier.

Dan Eliasson ser nu ut att slippa repressalier från regeringen och Mikael Damberg (S). Denna slappa syn på i ledarskap från regeringen är en logisk konsekvens av regeringsskiftet inte bara 2014 utan går längre tillbaka än så. 2006 om det vill sig illa.

Myndighetschefer som Eliasson, som så uppenbart struntar i konsekvenserna av sitt agerande och att det historiskt sett strider mot alla regelverk tillåts segla vidare i sina karriärer. Skälen varför de kan åtnjuta denna positiva särbehandling går bara att spekulera i.

Medans IVA-personalen kämpar vidare i skiftgång och försöker rädda de liv som kan räddas under en rådande pandemi. En pandemi som kastat inte bara Sverige utan en hel värld tillbaka i en kris som ingen idag kunnat uppleva sedan andra världskriget.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se