UD kapar president Bidens kampanjslogan för att dölja svensk passivitet

  • Lördag 23 Jan 2021 2021-01-23
E-post 476

Sverige har sedan Corona-krisen bröt ut fått omfattande kritik av bland annat den tillträdande Corona-strategen hos USA:s president. Den signal som genom att  Sverige internationellt återanvänder Bidens kampanjslogan bör betecknas som en lojalitetsförklaring till USA:s nytillträdde president inklusive Corona-samordnaren för att undvika ytterligare kritik.

På något annat sätt är återanvändningen av Joe Bidens kampanjslogan omöjlig att tolka.

Sverige är ett av de länder som drabbats hårdast av Coronakrisen under 2020 och har fått kritik för sin strategi av den nyligen utsedde rådgivaren till USA:s president Joe Biden.  Andy Slavitt, tidigare tillförordnad chef för Medicare och Medicaid under Obama-administrationen, kommer att bli senior rådgivare för USA:s nya president Joe Bidens covid-19-grupp. Slavitt har tidigare gjort sig känd som en hård kritiker av Sveriges covid-19-strategi. 

Slavitt har bland annat skrivit artiklar där han jämfört diskussioner om flockimmunitet med att ge upp och argumenterat för en hårdare nedstängning av USA. Han lanserade också kampanjen ”Stay Home. Save Lives” i mars 2020, där bland annat den före detta senatledaren Bill Frist argumenterade för hemarbete och social distans.

På Twitter har Andy Slavitt också hårt kritiserat Sveriges covid-strategi, som han kallat för en ”bara ignorera det”-strategi. Han har också jämfört Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell med Donald Trumps kontroversiella pandemirådgivare Scott Atlas som tvingades avgå i november efter att han argumenterat för en långsammare testning och en snabbare öppning av USA.

”Har du en strategi som kan döda människor kommer du till slut antingen få sparken eller bli kallad för nazist. Eller både och”

skrev Slavitt på Twitter i december 2020.

Inom Europa har Sverige fått kritik från såväl Tyskland som Danmark.  I en artikel i tyska Süddeutsche Zeitung beskrivs Åre som Sveriges Ischgl, det österrikiska skidparadiset som blev en smitthärd för hundratals turister från hela Europa kunde SvD rapporter. Under rubriken ”svenskarnas märkliga ignorans” skriver Tagesspiegel från Berlin om ett land som går mot strömmen. Statsminister Stefan Löfven vädjar men avstår från förbud. ”Svenskarna ignorerar till och med kung Carl XVI Gustafs råd att ta ansvar.” Andra talar om Sveriges ”särväg” och om det ”avslappnade Sverige”.

Flera välrennomerade experter , bland annat Savitt, varnade tidigt för att döma ut den strategin som naiv och obetänksam. Experter som nu ser ut att ha fått rätt. Samtidigt rapporterar flera medier om omfattande störningar i leveranserna av vaccin till Sverige. 

För att nu ändra bilden av detta kommunicerar UD genom ambassaden i Bangkok en mer positiv bild. Ambassaden har för ändamålet använt sig av den hashtag, eller märkning, som USA:s president Joe Biden använde sig av under presidentvalskampanjen under hösten, #BuildBackBetter.

Skärmavbildning ambassaden i Thailands tweet.

 

Ambassadör i Bangkok, Thailand sedan 2020 är Jon Åström Gröndahl. 

Jon Åström Gröndahl var tidigare chef för Utrikesdepartementets konsulära och civilrättsliga enhet där han bland annat ansvarade för barnen till den nu avlidne IS-terroristen Michael Skråmos repatriering samt i egenskap av konsulär chef var delansvarig för hur UD hanterade den tidigare Kina-ambassadören Anna Lindstedt.

Den signal som i skydd av Sveriges hantering av Corona-krisen skickas ut till omvärlden bör betecknas som dels en lojalitetsförklaring till USA:s nytillträdde president men även dels ett uppenbart försök till att genom gömma sig i Bidens presidentvalskampanj försöka mildra kritiken från USA:s nyutnämnde Corona-samordnare som varit öppet kritisk till den svenska strategin.

På något annat sätt är UD och ambassaden i Bangkoks återanvändning av Joe Bidens kampanjslogan omöjlig att tolka.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se