Attackerna mot Sverigedemokraterna öppnar för ny spelplan

Peter Hultqvist debatterar med Jimmie Åkesson i svt.
  • Torsdag 11 Feb 2021 2021-02-11
E-post 1281

Regeringens attack på Sverigedemokraterna har en logik inbyggd i sig. Det mesta som kunde ha gått fel sedan Corona-krisen inleddes för ett år sedan har gått fel. Genom en attack på en för regeringsunderlaget gemensam yttre fiende samlas styrkorna. Men attacken kan mycket väl slå tillbaka med samma kraft om Sverigedemokraterna gör som de utlovat – presterar en vitbok om sin historia.

Målet att vaccinera alla vuxna svenskar tills midsommar är fortfarande möjligt att uppnå, men med nya vaccinförseningar blir det allt svårare, menar Anders Tegnell.

– Det blir allt tuffare. Ju mer man skjuter fram leveranserna desto mer kommer man behöva göra under ganska kort tid i slutet av april och maj, säger statsepidemiologen.

Efter tisdagens besked har flera regioner riktat kritik mot att ännu en vaccinleverans försenas. På en pressträff konstaterade Skånes regiondirektör Alf Jönsson att regionen fick 300.000 färre doser än väntat i februari. 

För regeringens vidkommande är det en annalkande katastrof som väntar. För Folkhälsomyndigheten, som ytterst är den myndighet som ansvarar inför regeringen för Sveriges hantering av Corona-krisen är katastrofen redan kommen. Om det vittnar om inte annat professor Tom Brittons beräkningar av munskyddens effekter på spridningstakten. Munskydd kan visa sig ha en avgörande betydelse för att pressa R-talet, eller spridningstalet, under ett.  

Statsepidemiolog Anders Tegnell har framställt sina kritiker som klandervärda och mest vara ute efter forskningsanslag. Hans chef, Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten gick i ett tidigt stadium av krisen ut och liknade kritikerna med spågubbar som Enok Sarri som spår väder i abborrmagar.

Det mesta som har kunnat slå fel har slagit fel. Och det bör vara en delförklaring till regeringens plötsliga attack mot Sverigedemokraterna.

Utan att för den del gå in och recensera försvarsminister Peter Hultqvists debattartikel i Dalademokraten eller hans senare debatt med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson så finns det ingen logik i denna pre-valrörelsematura kampanj mot Sverigedemokraterna om inte regeringen vill sätta fokus och driva journalister i en annan riktning.

Och drar då det alltför välkända rasist-kortet mot Sverigedemokraterna.

Ett farligt spel och inte alls så säkert som det kan verka för ens den mest inbitne socialdemokrat. Sverigedemokraterna kan visa sig ha ett ess till att spela ut som de redan aviserat.

Vitboken.

Sverigedemokraterna har tidigare utlovat en vitbok men inte levererat denna. En vitbok om deras antisemitiska och nazistiska förflutna.

Skulle de leverera den, även om inga tecken finns på att en vitbok ens skulle vara påbörjad idag trots omfattande dokumentation sedan tidigare, och den skulle vara precis så oberoende som utlovats samt att det skulle ske i samband med att spridningen av Covid 19 befinner sig på sin lägsta nivå, gissningsvis i augusti, skulle denna vitbok passera ganska smidigt i media.

Svensken i gemen skulle vara fullt upptagen med att komma ikapp med alkoholkonsumtion, sociala aktiviteter samt försöka skrapa ihop det som återstår av en normal tillvaro för att bry sig samtidigt som regeringen skulle behöva ha fokus på att parera Corona-kommissionens rapport som skall komma under hösten.

Och med en vitbok från Sverigedemokraterna, av en helt oberoende och gärna  tidigare öppet kritisk forskare, skulle spelplanen ha förändrats i grunden. Sverigedemokraterna skulle då vara det enda riksdagsparti som presterat en uppgörelse med sitt förflutna.

Kvar skulle Centerpartiet och Socialdemokraterna stå ensamma med sin antisemitiska historia. Som är minst lika väldokumenterad och i allra högsta grad levande.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se