Folkbildningsrådet viker sig – medger att egna granskningar saknar substans

Folkbildningsrådet. Foto: Folkbildningsrådet samt Riksbanken. Montage.
  • Tisdag 9 Mar 2021 2021-03-09
E-post 1324

Under förra veckan kallades Folkbildningsrådets ledning till riksdagens kulturutskott för utfrågning. Folkbildningsrådet befinner sig i något som bäst kan klassas som fritt fall i relation till riksdagen och medger nu att dess egna granskningar saknar kvalitet och tillit. Och mörkertalet, visar det sig, i statsbidrag som betalats ut på felaktiga grunder kan vara avsevärt mycket högre än vad Folkbildningsrådet tidigare medgivit.

Under förra veckan, i torsdags, var Folkbildningsrådets ordförande Håkansson Boman samt rådets generalsekreterare Maria Graner kallade till riksdagens kulturutskott för utfrågning kring hur Folkbildningsrådet och framför allt utbildningsförbunden kommer gå vidare med de granskningar som genomförts.

Granskningarna, som är ett direkt resultat av flera års kritik och avslöjanden från bland annat Rebecca Uvell, forskartrion docenterna Magnus Ranstorp, Aje Carlbom och analytikern Peder Hyllengren och Ledarsidorna toppades under under hösten av TV4: s avslöjande om direkt kriminellt nyttjande av statsbidragen.

Flertalet av studieförbunden var indragna i en härva där det till slut visade sig att drygt fem miljoner kronor av statsbidrag avsedda för folkbildning på Järvafältet norr om Stockholm försvunnit eller finansierat gängkriminalitet.

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Tycker du att vi gör skillnad bli gärna prenumerant. Som prenumerant och premiumkund kan du ta del av hela artikeln.

Som prenumerant får du även tillgång till hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar.

Ur dagens artikel:

  • ABF rapporterar internt om stort mörkertal och gråzonsproblematik
  • Mörkertalet kan uppgå till 600 miljoner kronor
  • ABF förbereder kampanj mot forskare som avslöjat oegentligheterna
  • Folkbildningsrådet viker sig – inser att deras egna granskningar saknar tillit
  • Folkbildningsrådet anlitar kriskonsult för att reparera relationerna till riksdagen

Bli prenumerant och stöd fortsatt oberoende journalistik och  granskning av av Sverige.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du hittar här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se