Det palestinska valet riskerar att skjutas upp på obestämd framtid. Igen

Hamas, al Fatah. Montage
  • Torsdag 29 Apr 2021 2021-04-29
E-post 238

Palestina, eller PA, skall i år gå till nationella val för första gången sedan 2006. Men valet riskerar att skjutas upp ännu än gång på obestämd framtid då slitningarna inom al Fatah, som styr Västbanken, kan öppna upp för ett förstärkt Hamas. Något som inte ligger i vare sig Israels eller den sittande president Abbas intresse.

I år skall enligt tidigare aviseringar det palestinska folket gå till val. Det är i sådana fall det första valet sedan 2005.

Det palestinska valet 2021 för det palestinska parlamentet ska hållas den 22 maj 2021, enligt ett beslut av president Mahmoud Abbas den 15 januari 2021. Parlamentsvalet kommer att hållas i de områden som administreras av den palestinska myndigheten. Hamas välkomnade tillkännagivandet, liksom FN och EU, och ett antal länder. Hamas, Fatah och andra grupper enades den 9 februari om “mekanismerna” för valet, som inkluderar en valdomstol och åtaganden en transparent valprocess. Sedan överenskommelsen har valet skjutits upp en gång.

Mahmoud Abbas valdes till president för den palestinska myndigheten, PA, den 9 januari 2005 för en fyraårsperiod som slutade den 9 januari 2009. Det senaste valet till det palestinska parlamentet hölls den 25 januari 2006. Det har inte varit några val varken för presidentämbetet eller för parlamentet sedan dessa två val. Mahmoud Abbas avslutar därmed sin fjärde mandatperiod utan att några val genomförts sedan 2005.

Palestina Bistånd och demokrati

Sveriges bistånd till Palestina, eller PA, uppgick 2020 till 512,6 miljoner kronor varav 339,3 miljoner kronor var för långsiktigt utvecklingsarbete. Det senare beloppet inkluderar demokratibiståndet.

Sverige erkände 2014 Palestina som stat med Oslo-avtalet som grund. Det palestinska parlamentet har fortfarande inte ratificerat detta avtal.

Men valet ser ut att skjutas upp ännu en gång. Den bakomliggande konflikten med Israel är inte det som driver Abbas till att försöka skjuta upp valet på obestämd tid. Det är relationerna med Hamas där nu Abbas intressen ser ut att sammanfalla med Israels rapporterar bland annat al-Monitor.

Mellan Hamas och PA finns djupa klyftor och de tre val som nu ligger framför honom blottar dessa klyftor. Mahmoud Abbas överväger att skjuta upp dessa val (lagstiftande församling den 22 maj, presidentval den 31 juli och Palestinska nationella rådet den 31 augusti) som ursprungligen var avsedda att skapa enhet mellan de politiska rörelserna al Fatah och PA men som i stället har blottat djupa splittringar.

Västbanken, administrerad av den palestinska myndigheten, styrs av Abbas Fatah-parti. Hamas, den islamiska motståndsrörelsen, styr i Gaza. Trots officiella förklaringar att palestinier går vidare med valet letar Abbas och hans anhängare efter en väg ut.

Förberedelserna inför valet i första omgången har nu kunnat blottlägga en söndrad Fatah-organisation.

Det finns för närvarande två inofficiella Fatah-listor som konkurrerar med den ursprungliga Fatah-listan som kontrolleras av Mahmoud Abbas. De nytillkomna Fatah-alternativen inkluderar frihetslistan som leds av före detta palestinsk FN-ambassadör (och brorson till Yasser Arafat) Nasser al-Kidwa och Fadwa Barghouti, hustru till den fängslade palestinska ledaren Marwan Barghouti. Den andra listan, Framtidslistan leds av Samir Masharawi och Sari Nusseibeh, som stöds av den tidigare Fatah-ledaren Mohammed Dahlan som för närvarande lever exil. Båda de alternativa listorna har öppnat för överenskommelser med Hamas.

Hamas uppmuntrar dessa utbrytningslistor för att hitta ett alternativt ledarskap genom valet efter Abbas.

Israel är inte intresserade av ett allt för Hamas-orienterat Fatah eller ett Hamas som även dominerar Västbanken. Israel har heller inte har avgjort hur valprocesseen för palestinier som bor i Jerusalem skall gå till. Konfrontationerna i Jerusalem mellan arabiska och judiska invånare försenar beskedet och, menar bedömare, kan användas som skäl för Abbas skjuta upp valet.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se