Regeringen 2015: ”19 000 eller 20 000 poliser spelar ingen roll”

Poliser i yttre tjänst. Genrebild. Foto: Nyheter Idag.
  • Måndag 12 Jul 2021 2021-07-12
E-post 1524

Regeringen är allt mer pressad av det dödliga våldet. I en intervju i Dagens Nyheter menar justitieminister Morgan Johansson att han redan 2014 insåg vart det bar hän och genomförde rätt åtgärder. Men historien och det faktiska sakläget visar på en i allt väsentligt dystrare, och framför allt annorlunda bild.

Socialdemokraterna går ut med en kampanj i samband med de uppmärksammade dödsskjutningarna under senare tid i sociala medier samtidigt som regeringen kliver fram och vill skapa bilden av att ha kontroll över situationen. 

Komikern och författaren Aron Flam kommenterar och sammanfattar det hela kort på Twitter:

Justitieminister Morgan Johansson (S) menar i en intervju i Dagens Nyheter att Sverige haft en organiserad kriminalitet sedan 15-20 år tillbaka. Det var därför, menar Johansson, regeringen lade om kriminalpolitiken när den tillträdde 2014 och drev fram en kraftig expansion av polisverksamheten men också strängare straff för de brott som de här individerna begår. 

Detta är om inte en skönskrivning eller osanning kopplat till  det faktiska sakläget så i varje fall en utsaga med stora mått av sakfel.

När regeringen Löfven tillträdde stod polisen inför den stora omorganisation som initierades av regeringen Reinfeldt II genom tillsättandet av Polisorganisationskommittén som i bred enighet beslutade om den nya myndighet som skulle ersätta de tidigare från och med den första januari 2015.

Omorganisationen kom att kantas av dels resursbrist då bland annat dåvarande rikspolischefen Dan Eliasson aldrig äskade om de tilläggsanslag för myndigheten som behövdes vilket SvD kunde avslöja. Och tvärtemot vad Johansson nu pekar på räknade regeringen Löfven med att omorganisationen skulle innebära personalbortfall vilket även det SvD kunde avslöja, uppgifter som styrks även av Ledarsidornas källor. Regeringen var redan 2014 inställd på att det inte gjorde något om man förlorade tusen poliser på omorganisationen.

På ett möte i mitten av december 2014, två veckor innan den stora omorganisationen trädde i kraft, fick flera polischefer veta att det inte var så viktigt hur många poliser det fanns.

”19 000 eller 20 000 poliser spelar ingen roll”,

sa Anders Ygeman (S) och då inrikesminister med ansvar för polisen till landets samlade polischefer.

– Jag hörde Ygeman säga det flera gånger under 2015, det var budskapet vi fick då. Dan Eliasson sa också flera gånger att han inte behövde mer pengar för att genomföra omorganisationen, säger en annan polischef till SvD.

Dan Eliasson har förnekat att han någonsin sagt att omorganisationen skulle skötas utan extra pengar. Detta trots att det finns dokument som visar på motsatsen.

Det kom senare att bli främst yngre poliser i yttre tjänst som lämnade yrket med en känsla av besvikelse. När dåvarande rikspolischef vid ett större möte med yttre befäl under omorganisationen lät meddela att han köpt in 10 000 iPhones till personal i yttre tjänst som en uppmuntran reste sig ett av dessa yttre befäl och frågade rakt ut 

”Tack, vi är 5 000 som jobbar i yttre tjänst idag, var är de övriga 5 000 ”?

Personalen i yttre tjänst gick redan från början under hög belastning med kraftigt decimerade turlag. I Stockholms stad var verksamheten nere på mellan fem och sex patruller mot det dryga dubbla som var den planerade bemanningen. Sedan slog flyktingkrisen till.

När Morgan Johansson i intervjun skall kommentera Brå rapport som pekar på att Sverige är värst drabbat av 22 europeiska länder av dödligt våld med vapen menar Johansson att rapporten fångar inte den utveckling som Sverige haft det här året, med en minskning av antalet skjutningar. 

Sverige är idag Europas farligaste land att leva i sett till dödligt våld med skjutvapen.

Även detta en omskrivning av sakläget och den största svarta ironin infaller när intervjun publicerats. I praktiken publicerade DN intervjun samtidigt med den avrättning som skedde av kriminella av en person sittande i frisörstolen på en frisörsalong och bara knappt en vecka efter mordet på en polisman i yttre tjänst i Biskopsgården. I mellantiden har media kunnat rapportera om än fler skjutningar. 

Den region där de dödliga skjutningarna för närvarande minskar är region Syd. Kriminologen Manne Gerell pekar på att det finns några avgörande orsaker till varför polisregion Syd lyckats få ner antalet våldsdåd.

– I Malmö var polisen tidiga och snabbare med att bygga upp en områdespolis. Den resan började efter 2008–2009, efter Rosengårdskravallerna. Den erfarenheten har man kunnat bygga vidare på, de har till exempel lyckats behålla erfarna poliser. Man fick en bra start där, men sen finns också projektet Sluta skjut som bara finns i Malmö, säger Gerell.

Region Syd är därmed den enda region som trots omorganisationen lyckades stå emot och behålla personalen i erforderlig utsträckning. Trots alla de åtgärder som dagens regering i olika skepnader drivit fram. 

Morgan Johansson var innan han tillträde som justitiemininster ordförande i riksdagens justitieutskott och del av den enighet som senare kom att besluta om polisens framtid.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se