Sverige ger de stridsföra männen skydd – Kvinnor, barn och gamla lämnas till sitt öde

Taliban-krigare. Foto: Timesonline via Flickr
  • Tisdag 10 Aug 2021 2021-08-10
E-post 2281

Regeringen Löfven kritiserar oppositionen för att föra en motsägelsefull migrationspolitik mot bakgrund av den allt allvarligare situationen i Afghanistan. Men regeringen representerar själva en migrationspolitik i relation till detta land som bygger på att ge starka stridsföra unga män skydd samtidigt som kvinnor, barn, äldre samt de som har anknytning till Sverige nekas skydd och stöd.

Justitieminister Morgan Johanson svarar på moderaternas krav på asyl för alla de tolkar som arbetat för Sverige i ett mejl via sin pressekreterare, Mirjam Kontio rapporterar Expressen. Johansson reagerar på att Moderaternas utskottsinitiativ vill ge stöd till fler än tolkarna på plats i Afghanistan.

”De vill nu att samtliga afghaner som arbetat för Sverige i Afghanistan under nästan 20 års tid ska erbjudas skydd i Sverige, inklusive deras familjer. Det skulle röra sig om tusentals, ja kanske 10 000, personer”, står det i mejlet.

”Det är inte rimligt”, fortsätter Morgan Johansson.

Enligt justitieministern är Moderaternas politik motsägelsefull.

”Dessutom så vill Moderaterna mer än halvera antalet kvotflyktingar, till 1 900. Och för en månad sedan ville de dra in biståndet till Afghanistan. Deras politik hänger inte ihop”, skriver Morgan Johansson.

Även om Johansson kan ha en viss poäng, den tyske biståndsarbetaren Sybille Schnehage med erfarenheter sedan mitten på 1990-talet från situationen i Afghanistan menar i en intervju i WDR att så många som tre mljoner afghaner nu kan komma att söka sig till Europa och Tyskland, så innebär det de facto att även regeringen Löfvens politik är motsägelsefull.

Samtidigt har regeringen sedan 2018 drivit på för en uppluckring av den s.k. ”Gymnasielagen” som omfattar c.a 7 000 företrädesvis afghanska män i arbetsför ålder som saknat asylskäl. Så sent som i april lämnade regeringen över den proposition som skulle urlaka lagstiftningen ytterligare. 

Och av dessa unga arbetsföra män är det inte ens säkert att alla kommer från Afghanistan. Eller ens är barn. Flera av de unga arbetsföra män som kom ensamma under flyktingkrisen 2015 kom som barn enligt egna åldersuppgifter och kom dessutom från Iran där en stor grupp afghaner lever utan att vara utsatta på något avgörande sätt.

Trots detta driver justitieministern och regeringspartnern Miljöpartiet på olika sätt en politik som närmast kan likna amnesti för en utvald grupp som i sig är 100-tals gånger så stor som de tolkar som kan vara aktuella. Unga stridsföra män skall få stanna i svensk omsorg och skydd istället för att försvara sitt land samtidigt som kvinnor och barn lämnats bakom.

I bästa fall i flyktingläger, i sämsta fall i stridszonerna.

Dessa män, som överger sina kvinnor och barn beskriver ofta sig själva som stolta och modiga. Vari det stolta och modiga ligger med att helt enkelt överge de som behöver skydd är och förblir sannolikt en hemlighet för i varje fall Ledarsidornas redaktion.

Wolfgang Hansson, Aftonbladet, sammanfattar den senare problematiken med

USA och Nato har provat en rad olika angreppssätt men alla har misslyckats. Även om Nato fortsatt sin militära närvaro i 20 år till är det osannolikt att de lyckats besegra talibanerna militärt.

Afghanistan är ännu en läxa i hur oerhört svårt det är för en utländsk aktör att påverka utvecklingen i ett land med en främmande kultur. Som i Vietnam. Som i Libyen.

Talibanerna har de senaste dagarna intagit flera provinshuvudstäder. Om framgångarna fortsätter spår många militära experter att även huvudstaden Kabul kan falla inom ett halvår. Detta trots att majoriteten av afghanerna inte vill ha talibanerna tillbaka till makten.

Även om nästan alla utländska trupper lämnat Afghanistan så fortsätter USA att ge flygunderstöd åt den afghanska armén. Kanske kan det hålla talibanerna stången ett tag.

Men i slutändan är det den afghanska armén och det afghanska folket som måste besegra talibanerna.

(Red:s fetmarkering)

Tiden är kort för en djupare debatt och reflektion över det etiska dilemma som den svenska regeringens hitintills förda migrationspolitik i relation till länder som Syrien och Afghanistan. Men ytterst är det, som Hansson pekar på, den afghanska armén och folket som måste markera vilket samhälle de vill ha.

Om det är rimligt att Sverige ger unga män, utan anknytning till Sverige skydd och asyl när de lämnat kvinnor, barn och sitt land till sitt öde samtidigt som Sverige nekar skydd för de som tidigt i konflikten visat anknytning till Sverige genom att ta tjänst som tolkar för svenska myndigheter och militära förband för att bekämpa talibaner och andra samhällshot.

Fram tills idag har regeringen Löfven fokuserat främst på de migranter som saknat eller haft svaga skydds- och anknytningsskäl och  tvisteliga identiteter eller ursprung. Den grupp som förr i tiden hade förutsatts försvara sitt land, sina kvinnor, barn och äldre men som valde att överge sitt land och sitt folk istället.

Denna grupp har idag ingen som helst ambition att åka tillbaka, om det nu är Afghanistan de kommer ifrån, för att försvara sitt ursprungsland. Oavsett vad är avvisningar sannolikt helt uteslutet med tanke på hur situationen nu utvecklats.

Resultatet av en politik och politisk prioritering förd av regeringen Löfven som inte på något sätt ser ut att ha förändrats i grunden.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se