Bombdådet i Göteborg: Verkligheten stämmer inte med kartan

Den bombskadade byggnaden i Göteborg. Foto: Läsarbild Nyheter Idag.
  • Onsdag 29 Sep 2021 2021-09-29
E-post 2554

Bombdådet i Annedal i Göteborg sänder chockvågor in i det politiska och mediala klustret. Verkligheten stämmer inte längre med kartan som under flera år har kommunicerats ut till väljarna. Allt fler politiker och medieaktörer kommer allt närmare en punkt där även de själva borde börja ifrågasätta sin egen roll, sitt ansvar och sin prestation.

Explosionen igår morse i Annedal, i centrala Göteborg, där 140 lägenheter nu är evakuerade och fyra svårt skadade ligger kvar på sjukhus väckte reaktioner i Rosenbad. Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Mikael Damberg kallade till presskonferens på tisdagens eftermiddag. Statsministern inledde sitt korta anförande med att uttrycka sin och regeringens empati med alla som drabbats av branden:

– Det här drabbar alla boende hårt men även hela vårt land. Jag har pratat med kommunstyrelsens ordförande och med sjukvården, och Damberg har pratat med polisregionschefen. Göteborg ska känna att man har hela landets stöd.

Hittils har det genomförts c.a 60 sprängningar eller bombdåd under årets första nio månader eller knappt två per vecka. Även om dessa attentat främst är riktade mot andra kriminella så löper tredje man och allmänheten en allt högre risk. Så sent som för en vecka sedan kastades en handgranat in i fel lägenhet och det var mer tur än något annat som gjorde att ingen person skadades allvarligt.  

Oisin Cantwell, Aftonbladet, menar att de flesta av dessa bombdåd handlar om gangsters som skrämmer varandra. Hyggligt folk kanske hör explosionen, men löper i regel ingen större risk.

Bombdåden är dock inte hela bilden av samhällsutvecklingen.

Skjutningarna ökar dramatiskt

 

Natten till idag rapporterar samma tidning om att  Polisen larmades om en skottlossning i Hässelby Strand i västra Stockholm strax innan 21-tiden på tisdagskvällen. Ett vittne har sett en person skjuta mot ett flerfamiljshus.

Inte bara bomdåden är ett eskalerande problem. Sverige ligger i topp när det gäller dödligt skjutvapenvåld i Europa.

Det visade en rapport som Brottsförebyggande rådet presenterar tidigare i år.

Brottsförebyggande rådet, Brå, har haft ett utredningsuppdrag att följa utvecklingen av det dödliga skjutvåldet i Sverige. Under försommaren presenterades deras studie ”Dödligt skjutvapenvåld i Sverige och andra europeiska länder”.

I studien har Brå jämfört dödsskjutningar med 22 andra europeiska länder under 19 år, mellan 2000 och 2019, och kommit fram till att Sverige ligger på högst nivå i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I många andra länder i Europa har det dödliga våldet, både generellt och med skjutvapen, fortsatt att minska men i Sverige har utvecklingen gått i motsatt riktning.

I Brås granskning konstaterades 124 fall av dödligt våld 2020, vilket utgjorde 28 procent av samtliga händelser som anmäldes som mord, dråp eller barnadråp under året. Antalet konstaterade fall av dödligt våld var 13 fall fler 2020 jämfört med 2019, då antalet uppgick till 111 fall.

– Ökningen som Sverige redovisar går inte att se någon annanstans i Europa. Sverige har rört sig från botten till toppen i Europas statistik, säger Klara Hradilova-Selin, utredare på Brå.

Fram träder en bild som inte har delats av alla. Några år tidigare, 2017, menade riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S) i en debatt i riksdagen att

Skjutningarna har framför allt drabbat kriminella. Det är alltså gangstrar som skjuter varandra. Det är naturligtvis oroväckande i sig, men ingen i allmänheten har hittills drabbats.

Klyftan ökar mellan makten och folket

 

Men redan 2017, när Larsson debatterade i kammaren var trenden tydligt ökande enligt Brå rapport. 2021 sköts en polisman till döds i Biskopsgården, som Larsson hänvisar till i sitt debattinlägg, i en avrättningsliknande skjutning.

Klyftan mellan media och makt å ena sidan och allmänhet å andra sidan tycks aldrig ha varit djupare. Och givet att min tes stämmer, att dagens dödliga våld har sina orsakssamband i den migration, med bristande integration, som anlände för tjugo år sedan blir bilden ännu mörkare.

De som anlände till Sverige under rekordåren 2014-2016 har ännu inte nått rekryteringsbar ålder till de livsstilskrimiella gängen. Samtidigt haltar rekryteringen av poliser i yttre tjänst. Sverige kommer för överskådlig tid ligga i botten på den europeiska statistiken över poliser i yttre tjänst.

Sett till dagens utveckling, där en bristande integration får allt allvarligare konsekvenser blir Anders Lindbergs uttalande från 2015 aktuellt igen. Lindberg menade då i en ledare, borttagen från nätet nu, att de som varnade för konsekvenserna av de ökande volymerna var rasister och dysterkvistar. Att debatten om volymer skulle skrotas en gång för alla.

Samtalen från Libanon kommer nu åter efter alla dessa år och en av mina resor dit. Framför allt det råd jag skulle vidarebefordra till våra politiska ledare men som jag, och många, ryggar för. Jag kommer nu ihåg hur den lille mannen, ministern som överlevt ett tjugo år långt inbördeskrig, spände ögonen i mig och sade:

”Lyd ett råd. Glöm bort det där med rättssäkerhet i några år. Glöm bort det där med mänskliga rättigheter. Ni måste gå in i varje hus och börja uppifrån och ner och rensa i det ni kallar för utanförskapsområden. 

Om ni vill vara snälla så internera dem på obestämd tid tills de begripit hur man uppför sig men har ni möjlighet så kasta ut dem, oavsett vilket öde som väntar dem. Det kommer bespara er eoner av tid och annat lidande. 

Tror ni oss inte är det ert problem snarare än ni kan ana”.

Ord och inga visor. Idag börjar en ny vecka för statsminister Löfven. Vi kan fundera på hur långt han kommer att låta utvecklingen gå i dessa områden innan den libanesiske ministerns råd är det enda som finns kvar i verktygslådan.

Och var vi kommer befinna oss då.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se