Entré Andersson – Exit Baylan

Magdalena Andersson / Ibrahim Baylan. Pressbild. Montage.
  • Fredag 10 Sep 2021 2021-09-10
E-post 495

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) avgång förvånade de flesta, även partiinternt. Men var det egentligen så förvånande? Magdalena Andersson kommer, om hon accepterar uppdraget som partiledare och statsministerkandidat, vilja bygga ett annat lag. Av uppenbara skäl.

Ibrahim Baylan, näringsminister sedan 2019, meddelade under gårdagen att han avser lämna politiken. Beskedet under gårdagen är att han lämnar sin post i samband med partikongressen i november. Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach menar att Baylans betydelse för statsminister Stefan Löfven har varit mycket stor.

”Han har varit väldigt viktig i Stefan Löfvens regering. Han har stått Löfven väldigt nära och varit den som skulle lösa konflikter”, säger Fredrik Furtenbach.

Själv menar Baylan att Magdalena Andersson, som under gårdagen fick ytterligare ett partidistrikt med sig, Uppsala, skall få möjligheter att bygga sitt eget lag och att det sammanfaller med hans beslut att vilja göra något annat i framtiden.

Huruvida Baylan nu avser ta tillbaka sin riksdsagsplats eller inte i samband med att han lämnar sin post är okänt. Även om han har ett års avgångsvederlag från regeringen så kommer det vara avgörande för hans ekonomi på längre sikt. Om han väljer att formellt lämna riksdagsplatsen först den 17 mars när han fyller femtio år är han garanterad en avsevärt högre avgångsersättning än annars då han går på det gamla avtalet som ger rätt till avgångslön tills det att han går i pension.

Frågan är dock vilka avtryck som Baylan gjort i regeringen Löfven. De tre områden han ansvarat för som givits publicitet är energiöverenskommelsen, utvecklingen i utanförskapsområdena samt näringspolitiken i allmänhet och Cementa i synnerhet.

Energiöverenskommelsen, som kom att överges av Moderaterna och Kristdemokraterna, har idag resulterat i att Sverige som tidigare varit i praktiken självförsörjande på elkraft med e till synes outsinlig tillgång står inför skenande elpriser och direkt elbrist i stora delar av landet. Det samtidigt som energiomställningen kommer kräva mer elproduktion.

Då energiöverenskommelsen kom att vila på EU:s vattendirektiv samt krav på återståällande av biotoper riskerar 1 700 små vattenkraftverk att behöva rivas.

Den andra stora fråga som hamnade på Ibrahim Baylans bord var utvecklingen i Sveriges utanförskapsområden. Redan 2016 var det tilltagande våldet så pass besvärande för regeringen att Baylan fick ett särskilt samordningsuppdrag.

Ibrahim Baylan utsågs till samordningsminister i maj  2016 med ett särskilt uppdrag att ansvara för samordning av regeringens insatser mot segregation.

– En av regeringens viktigaste uppgifter, sade statsminister Stefan Löfven då.

Situationen på Järvafältet var den som utlöste initiativet och  är ett av de områden i landet som har drabbats hårdast av dödligt våld. Sedan Baylan fick uppdraget har situationen eskalerat ytterligare och Sverige är idag ett av Europas farligaste länder att leva i.  Det enda substantiella som kom att bli resultatet av Baylans samordnande insats var myndigheten DELMOS, Delegationen mot segregation, som har som enda uppgift att dela ut statsbidrag till organisationer i utanförskapsområden.

Cementa-krisen, nedläggningen av kalkbrottet i Slite på Gotland som svarar för nära 80 procent av Sveriges kalk- och cementbehov är den tredje sakpolitiska fråga som Ibrahim Baylan haft att ansvara för. Även om frågan inledningsvis låg hos den siste landsbygdsministern, Jennie Nilsson, så är det en fråga med modifikation. Det var Ibrahim Baylan som ansvarade för näringspolitiken i bredare termer och där han var departementschef över Jennie Nilsson som endast ansvarade för ett sakområde. 

Även om kalk är en råvara som faller under landsbygdspolitiken så är cement en insatsvara som påverka hela det svenska näringslivet.

Det finns idag ingen information som läcker ut från kretsen kring Magdalena Andersson eller valberedningen. Men att Andersson kommer att forma sitt eget lag för att både rivstarta sitt ledarskap, givet att hon accepterar nomineringarna, samt spurta fram till valdagen är lika givet som uppenbart.

Andersson är känd inom partiet för två personlighetsdrag:

  • Hon är extremt resultatorienterad
  • Hon kräver total lojalitet och tystnadsplikt

I retur är hon en omvittnat mycket bra chef och ledare som är mycket mån om sin personal. Vissa menar att hon i de sammanhangen både kan visa en stor humor och värme.

Det senare är ett av skälen till varför alla andra departement läcker mer eller mindre men från Finansdepartementet är det tyst. Trots att Ledarsidorna har vitsordat goda och väl placerade källor i regeringskansliet, det vill säga statsrådsberedningen och flertalet av de tyngre departementen som helhet är det ingenting som någonsin har läckt från Finansdepartementet. Detta säger något om lojaliteten till ministern.

Baylans resultat, där han haft huvudansvaret under långa perioder, kan inte sägas imponera på de för regeringen två av de helt avgörande områden som kommer prägla valrörelsen. Jobben och kriminaliteten.

Entré Andersson – Exit Baylan

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se